Őrület München utcáin, sprint döntött a maraton végén

Elkezdődtek az atlétikai versenyek a müncheni multisport Európa-bajnokságon. A férfiak maratoni versenye döbbenetesen izgalmas befutót hozott, amelynek végén a rengeteg néző ráadásul hazai győzelemnek örülhetett.

Magyar Nemzet
2022. 08. 15. 14:36
EC2022 - ATHLETICS - WOMEN'S MARATHON FINAL
Athletes in action during the ATHLETICS - WOMEN'S MARATHON FINAL at Siegestor during the European Championships 2022 on August 15, 2022, in Munich, Germany. Photo: Thomas Niedermueller / Munich2022 Fotó: Thomas Niedermueller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maratoni futás távjára gyakran csak 42 kilométerként gondolunk, elhanyagolva a „maradék” 195 métert. A müncheni Európa-bajnokságon azonban döntő jelentősége volt ennek a különbségnek. Az etióp születésű, izraeli színekben versenyző Maru Teferi már szinte biztos győztesnek látszott, amikor a német Richard Ringer megindította a hajrát.

Ringernek nem véletlenül van ilyen kiváló végsebessége, eddigi legjobb eredményeit sokkal rövidebb távon érte el: 2016-ban, szabad téren az 5000, 2017-ben, fedett pályán a 3000 méteres síkfutás Eb-bronzérmese volt.

Most viszont már a maratoni futás Európa-bajnokának mondhatja magát, döbbenetes hajrájával pedig örök élményt szerzett a befutónál tomboló tömeg számára.

Megrendezték a női maratont is Münchenben, ez a lengyel Aleksandra Lisowska győzelmével ért véget. A magyarok közül Szabó Nóra 17., Erdélyi Zsófia 48. helyen ért célba, a férfiak között Csere Gáspár 36. helyen zárt.

Az Olimpiai Stadionban selejtezőket rendeztek: Klekner Hanga 4,25 méteres teljesítménye kevés volt ahhoz, hogy bejusson a rúdugrás döntőjébe, Takács Boglárka viszont 11,44 másodperces idővel elődöntős 100 méteren.

TAKÁCS Boglárka
Takács Boglárka nagyszerűen futott (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

A sprinter idén 11,37-re javította a magyar csúcsot, előfutamát pedig sokkal jobb egyéni csúccsal rendelkező futók előtt nyerte meg. A mellette futó Rebekka Haase júliusban a német 4×100-as váltó tagjaként világbajnoki bronzérmet nyert.

– Jó formában érkeztem az Eb-re, nagy élmény első felnőtt világversenyemen indulni, ráadásul egy ilyen nagy stadionban, ami számomra szintén újdonság. Az előfutamra az volt a terv, hogy jól versenyezzek, és legyek a négy továbbjutó között. A futamgyőzelem most csak ráadás volt, aminek persze nagyon örülök. Az időeredményem kezdésnek nem rossz, sőt, előfutamban kimondottan jó – fogalmazott az MTI-nek Takács.

Az elődöntőt és a döntőt ebben a számban kedd este rendezik, a legnagyobb esélyeseknek a hétfői előfutamban még nem kellett rajthoz állniuk.

Borítókép: A maratoni mezőny (Fotó: Munich2022/Thomas Niedermüller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.