Az évszázad legnagyobb csapata, kevés éremeséllyel

Azok után, hogy a júliusi, Eugene-ban rendezett világbajnokságon csak két magyar atléta vett részt, a hétfőn rajtoló müncheni Európa-bajnokságon negyvenhat fős a magyar keret. A legjobb szereplést Halász Bencétől és Kozák Lucától remélhetjük.

2022. 08. 15. 7:20
HALÁSZ Bence
Eugene, 2022. július 17. Halász Bence a eugene-i atlétikai világbajnokság férfi kalapácsvetésének döntõjében 2022. július 16-án. MTI/AP/David J. Phillip Fotó: AP/David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Atlétikai Szövetség a világbajnokság előtt világossá tette: az idei fő verseny nem a vb, hanem az Európa-bajnokság. Így aztán a jövő évi, hazai rendezésű világbajnokság előtt az egyesült államokbeli Eugene-ban csupán két főből állt a magyar keret. A Münchenbe utazó csapat a másik végletet jelzi: az 1998-as, budapesti Európa-bajnokság óta nem indult olyan sok magyar atléta kontinensviadalon, mint az idei, augusztus 15. és 21. között zajló Eb-n, amelyen negyvenhat fős a magyar csapat.

Lehetett volna még magasabb a magyar résztvevők száma, de a korábbi fedett pályás világbajnok súlylökő, Márton Anita koronavírus-fertőzés miatt lemarad a müncheni versenyről – klasszisunkat az időrend sem segítette, ugyanis a női súlylökés egyike annak az öt versenyszámnak, amelyben már hétfőn bajnokot avatnak.

Magyar aranyérem szabad téri Eb-n legutóbb 2014-ben született, Pars Krisztián révén. A negyvenéves kalapácsvető most is ott lesz a mezőnyben, de idei formája alapján a döntőbe jutás is bravúrnak számítana. Inkább remélhetünk érmet Halász Bencétől, aki a világbajnokságon életében először túldobta a nyolcvan métert. Eugene-ban az a dobás az ötödik helyre volt elég, ráadásul csupa európai versenyző előzte meg Halászt, azaz a férfi kalapácsvetés éppen azon versenyszámok közé tartozik, ahol az Eb apró visszalépést sem jelent színvonalban a világbajnoksághoz képest.

– Szeretném újra megdönteni az egyéni csúcsom, meglátjuk, hogy helyezés szempontjából ez mire lesz elég. Nagyon erős most a mezőny, amit a vb-n született eredmények is jól bizonyítanak – árulta el céljait a MASZ honlapjának Halász Bence, aki a legutóbbi, 2018-as berlini Eb-n bronzérmes lett.

A huszonöt éves Halász nagyon stabilan teljesít idén, másik idei vb-résztvevőnk, Krizsán Xénia esetében sokkal kérdésesebb, hogy mire számíthatunk. Ő tavaly, a fedett pályás Eb-n nyert bronzérmet ötpróbában, azóta viszont sem a tokiói olimpia, sem az idei világbajnokság nem sikerült jól. Eugene-ban ráadásul be sem fejezte a hétpróbát, miután a távolugrásban érvényes kísérlet nélkül zárt.

Reálisan érmet remélhetünk Kozák Lucától, aki idén 12,70-nel új országos csúcsot ért el 100 méteres gátfutásban. Ezzel az idővel az európai futók között az ötödik helyen áll az idei eredmények rangsorában, ráadásul a sorban harmadik Elvira Herman kihagyja az Eb-t, hiszen a fehéroroszok – az oroszokhoz hasonlóan – nem kaptak meghívást. Kozáknak a főpróba nem sikerült jól, a Gyulai Memorialon elesett, de szerencsére csak felületi sérülést szenvedett. A 100 gátas elődöntőt és döntőt a vasárnapi zárónapon rendezik.

Kozák fő száma mellett tagja lesz a 4x100-as váltónak is – a négy váltóból háromban is indul a magyar csapat, a női 4x400-ra nevezett, tizenöt éves Kriszt Sarolta pedig az egész atlétikai Eb legfiatalabb versenyzője lesz.

München másodszor rendez atlétikai Európa-bajnokságot, a legutóbbi, 2002-es jó emlék lehet a magyarok számára, hiszen két arany- (Annus Adrián kalapácsvetésben, Fazekas Róbert diszkoszvetésben) és két bronzéremmel (Németh Roland 100 méteren, Vaszi Tünde távolugrásban) zártuk a kontinensviadalt. Hasonló magyar éremtermésre azóta sem volt példa, és idén is csodaszámba menne.

Szűcs Valdó 110 gáton ugyan a tavalyi olimpián ott volt a legjobb európaiak között (13. lett), idén viszont sokat bajlódott sérüléssel, a másik két magyar induló, Eszes Dániel és Szeles Bálint jobb 2022-es eredménnyel rendelkezik nála.
A világbajnokság után az Eb-n is bemutatkozik az 50 km helyére lépő 35 km-es gyaloglás. A nők között akár egészen jó magyar eredménnyel debütálhat a versenyszám, ugyanis Madarász Viktória az idei eredmények alapján – az oroszokat nem számítva – a hetedik legjobb európai a távon.

A hétfői nyitónapon rendezik a férfiak (Csere Gáspár) és a nők (Szabó Nóra, Erdélyi Zsófia) számára a maratonfutást. Klekner Hanga (rúdugrás) és Takács Boglárka (100 m) a délelőtti programban kezdi meg szereplését, Galambos Tibor (hármasugrás) és Szögi István (1500 m) az esti programban próbálja meg beverekedni magát a döntőbe.

A magyar csapat

Férfiak

200 méter, 4x400 m: Máté Tamás
800 méter, 4x400 m: Huller Dániel
1500 méter: Szögi István
110 m gát: Szűcs Valdó, Szeles Bálint, Eszes Dániel
3000 m akadály: Palkovits István
magasugrás: Bakosi Péter
hármasugrás: Galambos Tibor
diszkoszvetés: Szikszai Róbert, Huszák János
kalapácsvetés: Halász Bence, Rába Dániel, Pars Krisztián
maraton: Csere Gáspár
35 km gyaloglás: Venyercsán Bence, Helebrandt Máté
4x400 méter: Molnár Attila, Wahl Zoltán, Ajide Dániel, Steigerwald Ernő

Nők
100 méter, 4x100 m: Takács Boglárka
800 méter, 4x400 m: Bartha-Kéri Bianka
5000 méter: Wagner-Gyürkés Viktória
100 m gát, 4x100 m: Kozák Luca
400 m gát, 4x400 m: Molnár Janka
3000 m akadály: Vindics-Tóth Lili
magasugrás: Szabó Barbara
rúdugrás: Klekner Hanga
távolugrás: Lesti Diana
kalapácsvetés: Gyurátz Réka
gerelyhajítás: Szilágyi Réka
maraton: Szabó Nóra, Erdélyi Zsófia
20 km gyaloglás: Oláh Barbara, Récsei Rita
35 km gyaloglás: Madarász Viktória, Récsei Rita
hétpróba: Krizsán Xénia
4x100 méter: Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Tóth Anna, Kerekes Gréta
4x400 méter: Rapai Fanni, Nádházy Evelin, Simon Virág, Kriszt Sarolta, Csóti Jusztina

Borítókép: Halász Bence Münchenben is nyolcvan méter fölé jutna (Fotó: AP/David J. Phillip)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.