Áttörte az álomhatárt, mégsem nyert érmet Halász Bence

Halász Bence nagy célját teljesítette, nyolcvan méter fölé jutott, de az elmúlt tizenhárom év legerősebb kalapácsvető döntőjében ez sem volt elég a világbajnoki éremhez. Pawel Fajdek egymás után az ötödik vb-n is megnyerte a számot.

2022. 07. 16. 22:31
HALÁSZ Bence
Eugene, 2022. július 15. Halász Bence a eugene-i atlétikai világbajnokság férfi kalapácsvetésének selejtezõjében 2022. július 15-én. MTI/AP/David J. Phillip Fotó: MTI/AP/David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A selejtező bizakodásra adott okot: Halász Bence első dobásával azonnal jócskán a selejtezőszint fölé jutott. A magyar kalapácsvető formáját látva joggal reménykedhettünk abban, hogy a Dobó SE versenyzője megismétli három évvel ezelőtti, dohai szereplését – akkor világbajnoki bronzérmet szerzett.

Az idei döntőt jó dobással kezdte Halász Bence: elsőre 79.12 méterre dobta a kalapácsot, amivel a második helyen állt a francia Quentin Bigot (79.52).

A második sorozatban Halász javított (79.46), viszont ekkor eldőlt, hogy 80 méter fölötti dobás kell az éremhez: a tavalyi tokiói olimpia valamennyi érmese – Eivind Henriksen, Pawel Fajdek, Wojciech Nowicki – túlszárnyalta ugyanis ezt a távolságot.

A harmadik sorozatban csatlakozott hozzájuk Bigot és Halász Bence is.

A magyar kalapácsvető karrierje során először dobta túl az álomhatárt! A 80.15 méteres dobással azonban az ötödik helyről nem tudott feljebb lépni. Pedig a 2007-es világbajnokság óta nem fordult elő, hogy 80 méter fölötti dobással le lehetett szorulni a dobogóról.

A negyedik sorozat előtt volt egy hosszabb szünet, végül a megszokott nyolc helyett kilencen folytathatták, egy mérési hiba miatt a görög Krisztosz Franceszkakisz is dobhatott még hármat.

A szünet viszont nem tett jót a versenynek, a maradék három sorozatban már csak az amerikai Rudy Winkler tudott javítani, ő is mindössze nyolc centimétert.

Mindez azt jelentette, hogy Halász Bence egyéni csúcsával az ötödik helyen zárt.

A lengyelek kettős győzelmet ünnepelhettek, Pawel Fajdek olimpiai bajnok honfitársát, Wojciech Nowickit is legyőzve zsinórban ötödik világbajnoki aranyát nyerte a számban, ennél hosszabb sorozata csak a rúdugró legendának, a hatszoros vb-első Szergej Bubkának van.

Atlétikai világbajnokság, Eugene, férfi-kalapácsvetés

1. Pawel Fajdek (lengyel) 81.98 méter
2. Wojciech Nowicki (lengyel) 81.03
3. Eivind Henriksen (norvég) 80.87
4. Quentin Bigot (francia) 80.24
5. Halász Bence (magyar) 80.15
6. Rudy Winkler (amerikai) 78.99

Még nincs hazai arany
A férfiak kalapácsvetése volt az ötödik versenyszám, amely befejeződött a világbajnokságon. 20 kilométeres gyaloglásban a férfiak között a japán Jamanisi Tosikazu megvédte címét, a női versenyben ugyanezen a távon a perui Kimberly García hazája történetének első érmét szerezte atlétikai vb-n, rögtön aranyat. A női 10 000 métert az etióp Letesenbet Gidey nyerte. Az amerikaiak a 4x400 méteres vegyesváltóban aranyban bíztak, de a Dominikai Köztársaság és Hollandia mögött csak bronzérmes lett a hazai staféta, soraiban az ezzel a versennyel visszavonuló, tizenháromszoros világbajnok Allyson Felixszel.

Borítókép: Halász Bence (Fotó: MTI/AP/David J. Phillip)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.