Halász Bence elsőre megdobta a selejtezőszintet

Halász Bencének csak egyetlen dobásra volt szüksége, hogy kvalifikálja magát a férfi-kalapácsvetés döntőjébe a Eugene-ban zajló atlétikai világbajnokságon.

Magyar Nemzet
2022. 07. 15. 19:48
HALÁSZ Bence
Eugene, 2022. július 15. Halász Bence a eugene-i atlétikai világbajnokság férfi kalapácsvetésének selejtezõjében 2022. július 15-én. MTI/AP/David J. Phillip Fotó: MTI/AP/David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász Bence talán kicsit izgulhatott az egyesült államokbeli Eugene-ban rendezett világbajnokság selejtezője előtt, miután tavaly, a tokiói olimpián nem sikerült a döntőbe jutnia.

Nos, a Dobó SE kalapácsvetője gyorsan tett róla, hogy ezúttal ne kelljen izgulnia: első kísérletre a 77.50 méteres selejtezőszint fölé dobta a szert, egészen pontosan 79.13 méterig, ezzel biztosította helyét a szombati döntőben.

Halász Bence idén stabilan teljesített, és a selejtezőbeli dobása is bizakodásra ad okot, hogy akár meg tudja ismételni a három évvel ezelőtti, dohai bronzérmét vagy életében először túldobja a nyolcvan métert. Persze könnyen elképelhető, hogy a kettő kéz a kézben járhat Eugene-ban.

– Kicsit izgultam, mert a két bemelegítő dobásom a hálóban kötött ki. Tudtam, mit kell kijavítani, sikerült – mondta az M4 Sport élő adásában Halász Bence, majd a körülményeket is jellemezte. – Nem érzem, hogy az átállással baj lenne. Szerdán ideértünk, másnap reggel már úgy keltünk, mintha itt lettünk volna két hete. Az időjárási körülmények sokkal jobbak a tokióinál, a napon eléggé meleg van, az árnyékban, főleg izzadtan viszont hideg. A meleget kibírom, csak ne fázzak meg!

Halász Bence edzője, Németh Zsolt még bajban lehet: ígérete alapján le kell vágnia a szakállát, ha tanítványa megdobja a nyolcvan métert a szombaton 21.00-kor kezdődő döntőben. Csakhogy egyelőre nincs borotvája.

Az utazás során a poggyászunk elveszett, úgyhogy tiszta pólónk már nincsen. Szerencsére a versenyfelszerelésem a hátizsákban volt. A szállás sem felnőtt vb-szintű, az egész folyosónak egyetlen közös fürdőszobája van. De aludni tudok, és legalább közel van a stadionhoz

– látta meg ebben is a pozitívumot a magyar kalapácsvető.

A világbajnokság résztvevői közül egyébként majdnem mindenkit az oregoni egyetem campusán szállásoltak el, az egyetlen kivételt a rendező amerikaiak atlétái jelentik. Aligha merészség azt feltételezni, hogy ők jobb körülmények között tölthetik el a versenyek közötti időt.

Az éremesélyesek közül senki sem betlizett a kalapácsvetők selejtezőjében, az olimpiai bajnok Wojciech Nowicki és a legutóbbi négy vb győztese, Pawel Fajdek is megdobta a szintet – utóbbi volt az egyetlen, aki már pénteken túldobta a nyolcvan métert. A két lengyelen kívül még az amerikai Daniel Haugh dobott nagyobbat Halásznál.

Borítókép: Halász Bencének csak egyetlen dobásra volt szüksége a selejtezőben (Fotó: MTI/AP/David J. Phillip)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.