Budapest előtt még Eugene látja vendégül a legjobb atlétákat

Magyar érdekeltségű versenyszámmal rajtol az atlétikai világbajnokság az egyesült államokbeli Eugene-ban: a tíznapos viadal magyar idő szerint péntek este a férfi-kalapácsvetés selejtezőjével veszi kezdetét, amelyben a legutóbbi, dohai vb bronzérmese, Halász Bence is dobókörbe lép. A kis létszámú magyar csapat másik tagja Krizsán Xénia, aki hétpróbában indul.

2022. 07. 15. 6:14
Halász Bence
Budapest 20220625 Atlétika 2022 Országos bajnokság OB Fotó Török Attila Nemzeti Sport Halász Bence Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok vezető szerepet tölt be az atlétikában, az 1983 óta megrendezett tizenhét világbajnokság közül mindössze négy alkalommal nem az első helyen zárta az éremtáblázatot. (Kétszer az NDK, egyszer Oroszország, egyszer Kenya zárt az élen.) Ehhez képest meglepő, hogy a tizennyolcadik atlétikai vb-ig kellett várni arra, hogy a sport mellett gazdasági szempontból is nagyhatalomnak számító ország megrendezze a világ harmadik legnagyobb sporteseményét.

A várakozásra még rátett egy évet a pandémia, 2021 helyett végül 2022-ben látja vendégül az USA, közelebbről az Oregon állambeli Eugene a világ legjobb atlétáit. Az időpontváltás is hozzájárult ahhoz, hogy több európai válogatott is szokatlan kis létszámmal utazott a helyszínre, közülük ugyanis többen inkább az augusztusi, müncheni Európa-bajnokságot jelölték ki az esztendő legfontosabb versenyének.

Ebbe a körbe tartozik Magyarország is, hazánkat Eugene-ban mindössze két sportoló képviseli.

Halász Bence három éve, Dohában világbajnoki bronzérmes lett, a tavalyi tokiói olimpián viszont térdműtétje után nem jutott be a döntőbe. Ez óvatosságra ad okot a ma 18.05-kor induló, a vb-t megnyitó selejtező előtt – a magyar versenyző a 19.30-kor kezdő második csoportba kapott besorolást.

Nem helyezésben, sokkal inkább eredményben gondolkozom, ez kell ahhoz, hogy ne legyek görcsös. Ha túldobom a nyolcvan métert, elégedett leszek akkor is, ha csak hatodik helyet ér

– mondta szerdai utazása előtt Halász, akinek idei formája alapján nagyon érik az álomhatár áttörése, júniusban két centire megközelítette a 79.88-as egyéni csúcsát.

Az idei legjobb dobások rangsorában heten előzik meg a magyar kalapácsvetőt, de közülük a két orosz honfitársaikhoz és a fehéroroszokhoz hasonlóan nem lehet ott Eugene-ban az ukrajnai háború miatt. A világbajnokság első ügyességi aranyérme leginkább a lengyeleknek áll: az olimpiai bajnok Wojciech Nowicki és a legutóbbi négy vb győztese, Pawel Fajdek a szombaton 21.00-kor kezdődő kalapácsvető finálé két fő esélyese.

A vb másik magyar indulója, Krizsán Xénia csak ma érkezik meg a helyszínre, a hétpróbát vasárnap és hétfőn rendezik. A magyar sportoló eddig kétszer vett részt világbajnokságon, 2015-ben és 2017-ben is a kilencedik helyen zárt, idén viszont még egyetlen teljes hétpróbát sem teljesített, így nehéz megjósolni, mire lehet képes Eugene-ban.

A világbajnokságot olyan szemmel is nézhetjük, hogy a sztárok közül ki érkezik majd címvédőként hazánkba, a 2023-as budapesti vb-re. Biztosan nem lesz közöttük Allyson Felix, aki 18 érmével és 13 aranyával is csúcstartó a világbajnokságok történetében, és az idei eseménnyel búcsúzik aktív pályafutásától. A tavalyi olimpián még bronzérmes volt 400 méteren, idén már csak váltóban tudta beverekedni magát az amerikai csapatba, és a helyiek terve alapján az ő jutalomjátéka lesz az első futódöntő, a 4×400-as vegyesváltó (magyar idő szerint szombat 4.50). Ez a szám már három éve, Dohában bemutatkozott a vb-n, de idén is lesz újítás: az 50 kilométeres gyaloglást felváltja a 35 kilométeres táv.

Három versenyszámban született idén világcsúcs: a rúdugró Armand Duplantis, a 400 gátas Sydney McLaughlin és a hármasugró Yulimar Rojas is saját rekordját döntötte meg, és természetesen nagy esélyesként indul, noha előbbi kettő első egyéni szabadtéri vb-címére hajt Eugene-ban. Náluk is nagyobb nyomás lehet a férfi súlylökés világcsúcsát tartó Ryan Crouseren, aki idén is dobott már 23 méter fölött, viszont a versenyszámon belül sokkal közelebb van hozzá a konkurencia, élén a címvédő, magyar származású Joe Kovaccsal.

Az amerikaiak bármelyikük győzelmének örülnének, amiben viszont legalább ennyire bíznak, hogy visszaszerzik a királyszám, azaz a férfi 100 méter trónját. Az olimpián meglepetésre az olasz Marcell Jacobs győzött, aki azóta fedett pályán, 60 méteren világbajnok is lett. A szabadtéri felkészülését viszont több sérülés is hátráltatta, így ismét szenzációszámba menne, ha megtréfálná a Tokióban egyéni férfi futóarany nélkül maradt amerikai csapatot.

Borítókép: Halász Bence (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.