Nem kértek az ausztriai Mekkából, erre nem volt szükség

Csak két magyar versenyző, a kalapácsvető Halász Bence és a hétpróbázó Krizsán Xénia vesz részt az egyesült államokbeli Eugene-ben pénteken kezdődő atlétikai világbajnokságon.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2022. 07. 10. 8:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2013-as moszkvai világbajnokságon 11, két évvel később Pekingben 12, újabb két év elteltével Londonban 16, legutóbb 2019-ben Dohában pedig ismét 16 magyar atléta mérette meg magát, és ezen a négy „csúcstalálkozón” négy nagyon értékes érmes helyezést sikerült megszerezniük. Moszkvában a kalapácsvető Pars Krisztián állhatott fel a dobogó második fokára, Londonban a súlylökő Márton Anita ezüst-, a 110 méter gáton bronzérmet vehetett át, Dohában pedig az akkor még csak 21 esztendős Halász Bence kalapácsvetésben harmadik lett.

A 18. szabadtéri világbajnokságon, amelynek július 15-től az Oregon állambeli Eugene ad otthont, szokatlan módon csak két magyar atléta áll rajthoz, Krizsán Xénia, az MTK hétpróbázója és Halász Bence (Dobó SE). Előbbit a kétszeres Eb-ezüstérmes és az 1992-es barcelonai olimpián negyedik helyezett tízpróbázó Szabó Dezső, utóbbit az 1999-es sevillai világbajnokságon ezüstérmes kalapácsvető Németh Zsolt készítette fel a tokiói olimpiát követő első igazán nagy megmérettetésre.

Eugene-ban lehetne a magyar válogatott létszáma jóval nagyobb is, mert a nevezési szintet huszonhárman teljesítették, de a hazai szövetség szakemberei úgy döntöttek, hogy nem a vb-re, hanem az azt egy hónappal később követő müncheni Európa-bajnokságra fókuszálnak.

Halász Bence a héten már nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak, és kifejtette, hogy dohai bronzérmeshez méltó eredménnyel és helyezéssel szeretne bizonyítani az első amerikai földön megrendezésre kerülő világbajnokságon. 

A vasi, de valójában kiskunhalasi dobóatléta után a 29 esztendős budapesti Krizsán Xénia esélyeiről Szabó Dezső, a mestere nyilatkozott, aki nem titkolta, hogy a tokiói olimpia előtt a mércét túl magasra állították a toruni fedett pályás Európa-bajnokságon ötpróbában bronzérmet nyert atlétanő elé.

– A jó és egyre javuló formájából indultunk ki, de nem lehetett megfeledkezni a májusi götzisi bravúros teljesítményéről sem, amikor a többpróba- versenyek ausztriai „Mekkájában” igencsak ütős 6651 pontos országos csúccsal előzte meg a neves riválisait. Vele együtt én is bíztam abban, hogy Tokióban csatát vívhat a dobogóért, de a szerencse elpártolt mellőle, nem nevetés, hanem sírás lett a vége. Xénia versenyzői nagyságát bizonyítja, hogy vert helyzetből is talpra tudott állni, és képes volt meghalni a 800 méteren, hogy a tizenötödik helyről a tizenharmadikra léphessen előre. Biztos vagyok abban, hogy ezt az erényét a világbajnoki kilencedik helyei után ezúttal is meg fogja csillogtatni, az én dolgom pedig a felkészítése mellett az is volt, hogy a most következő erőpróbának felszabadultan és magabiztosan indulhasson neki. Örülnénk annak, ha néhány számban egyéni csúcsot javítana, a verseny végén pedig elégedett lenne azzal, hogy javítania sikerült a „kilenceseken”. Amiből aztán erőt meríthetne az augusztusi müncheni Európa-bajnokságra – nyilatkozta Szabó Dezső az SzPress Hírszolgálatnak.

Az 54 esztendős szakember arról is beszámolt, hogy amikor az idei versenyprogramjuk elkészítéséhez hozzákezdtek, lemondtak a 2022-es götzisi szereplésről, cserébe azt kérték, hogy Xénia a világbajnokság mezőnyében megmutathassa magát. A kívülállók számára talán meghökkentő lehet, hogy így a vb lesz az idei első megmérettetése hétpróbában, a szakmabeliek viszont jól tudják, hogy ebből semmiféle következtetést nem lehet levonni.

– Egy olyan egészen különleges esztendőben, amilyen a 2022-es, amikor rövid időn belül világbajnokságot, majd Európa-bajnokságot is rendeznek, még egy kimerítő próbatételre semmiképpen sincs szükség. Mindent úgy csináltunk, ahogy elterveztük, Xénia hazai versenyeken részfeladatokat teljesítve tesztelte magát, ahogy azt egykor tízpróbázóként én is tettem. A 800 méter kivételével mindent kipróbált, 100 gáton, magasugrásban, 200 síkon igen jól teljesített, kevésbé jól a dobószámokban és a távolban, de nagyobb erőbedobással és a vb stimuláló légköréből erőt merítve ezekben is többre lehet képes – mondta Szabó Dezső.

Ahogy Halász Bence és Németh Zsolt, a mestere, úgy Krizsán Xénia és Szabó Dezső is a lehető legszűkebbre tervezte az amerikai tartózkodását, amiből következik, hogy nem az akklimatizálódás hagyományos útját választották.

– Július 15-én utazunk el, az időeltolódással számolva 16-án egy kis átmozgatásra lesz lehetőség, majd 17-én és 18-án már a szólítás következik, másnap pedig a hazaindulás. Igyekszünk csak magunkkal törődni, és nem azzal foglalkozni, hogy Tokió legjobbjai újra felsorakoznak, és jönnek fel melléjük az ifjú titánok, mert sokkal fontosabb az, hogy mi mit tudunk hozzátenni ehhez a nagy versenyhez – hangsúlyozta Szabó Dezső.

Borítókép: Krizsán Xénia három egymást követő világbajnokságon volt kilencedik, most előrébb lépne (Forrás: EA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.