Két foga és a vb is ugrott a múlt év legjobb magyar atlétájának

A tavalyi esztendő legjobb magyar atlétája, a tokiói olimpián 110 méteres gátfutásban elődöntőig jutott, s a végelszámolásnál 12. helyen zárt Szűcs Valdó az idei fedett pályás szezonban 60 méter gáton csúcsjavítást, itthon bajnoki győzelmet, a március 18–20. közötti belgrádi világbajnokságon pedig döntőbe jutást tervezett. Ám ebből semmi sem jön össze.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2022. 03. 09. 10:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb baj is lehetett volna, ha az első európai fedett pályás versenye után Szűcs Valdó nem fékez le azonnal, és Zalaegerszegen nem mutatja meg az egyre jobban fájó combhajlító izmát Horváth Judit természetgyógyásznak. Bevált terapeutája ezúttal is megpróbálta „összedrótozni”, de aztán inkább tüzetes orvosi vizsgálatot javasolt a tavaly az év magyar atlétájának megválasztott gátfutónak.

– Sajnos már öt éve bajlódok a jobb lábammal, a 2017-es fedett pályás Eb előtt be is szakadt a combhajlító izmom, Félő, hogy soha nem lesz már olyan, mint „új korában”, de igyekszem nem ezzel foglalkozni. Egy igazán szép és eredményes fedett pályás idényt terveztem magamnak, ezért három és fél hónapon át keményen meg is dolgoztam. Februárban aztán a derekamtól az ülőgumómon át egészen a térdemig kisugárzó fájdalom vett elő, olykor még fekve, az éjszaka kellős közepén is az volt az érzésem, hogy mélyen az izmaiban egy rost bármikor elpattanó gitárhúrként feszül. Az MR-vizsgálat után az orvosok elkezdték keresni a gyulladást okozó gócot, így derült ki, hogy ciszták keletkeztek a szájüregben, amiért két fogamat is ki kellett húzni. Az egyiket a jobb, a másikat a bal oldalon. Megszenvedtem a műtéttel, de Iván Gyulának, a zalaegerszegi fogorvosomnak sem volt könnyű dolga, mert az egyik fogam nehezen adta meg magát – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az olimpiai 12. helyezett Szűcs Valdó, akinek a Debreceni SI az új klubja, de az év nagy részét az amerikai felesége társaságában a tengerentúlon tölti, felkészítését pedig „távmunkában” az Indiába költözött James Hillier irányítja.

Az óceánt elképesztően sokszor átrepülő 26 esztendős gátfutó csak rövid ideig kúrálta magát Zalaegerszegen, hazahúzta a szíve Amerikába, így aki mostanában látni szeretné, az csak a New Yorkhoz közel eső Pleasantville-ben találhat rá.

Egyedül is boldogul a tengerentúlon

– A fogműtét utáni antibiotikumkúra sokat kivett belőlem, ehhez képest itt Amerikában egyre jobban megy a futás, már egy-egy magasabb domb bevételére is bátran vállalkozhatok. A családom nagyon sajnálja, hogy az egész fedett pályás idényem odaveszett, hát még én, aki csúcsjavítást, otthon bajnoki győzelmet, a belgrádi világbajnokságon pedig döntőbe jutást tervezett. Nem először találtam szembe magamat hasonlóképpen lelombozó helyzettel, de soha nem estem kétségbe. Ilyenkor kell kéznél lennie mindig egy B, sőt még egy C tervnek is, nem hátra, hanem csak előre kell tekinteni, és akkor is boldogulni, ha nem áll mellettem az edzőm – szögezte le a sportoló.

Szűcs Valdó szerencsésnek mondhatja magát, hogy a belgrádi világbajnoksággal csak egy hajóról maradt le, 2022-ben nagyobb kihívások is várnak rá. Előbb a szabadtéri világbajnokság, amikor az Egyesült Államokban, Eugene-ben félig-meddig hazai pályán versenyezhet, nem sokkal később pedig Münchenben, az Európa-bajnokságon is bizonyíthat.

– Bármi rossz is történt velem, képesnek tartom magamat a vb előtt a 13,32 másodperces nevezési szint teljesítésére, amitől az én eddigi legjobbam mindössze hat századdal marad el. Jókor jó helyen kell lenni, kifogni olyan versenyeket, ahol a hozzám hasonló tudásúak az ellenfeleim, vagy még erősebbek – mondta Szűcs Valdó.

Áprilistól a világbajnok Grant Holloway edzőtársa lesz

A lehető legjobb hír Szűcs számára az, hogy áprilistól ismét együtt edzhet a 110 méteres gátfutás dohai világbajnokával, aki egyben a tokiói olimpiai játékok ezüstérmese is, nem mellékesen pedig az az amerikai atléta, aki tavaly februárban 60 méter gáton megjavította a brit Colin Jackson 27 évig fennálló 7,30 másodperces világcsúcsát. Ezek a címek és dicsőségek a 24 esztendős Grant Hollowayt tették naggyá, aki 2024-ben Párizsban, de még 2028-ban Los Angelesben is a 110 méteres gátfutás olimpiai döntőjének győztese lehet.

– Már egyeztettem Grant edzőjével, aki úgy gondolja, hogy mindkettőnk számára előnyösek lehetnek a közös edzések, amelyekre viszont április elejéig várnom kell. Velem ellentétben ugyanis Holloway ott lehet a belgrádi világbajnokságon és egy vagy két meghívásos versenyen; gondolom, utána egy hetet pihenni is szeretne, de aztán hajrá, előre! Én csak nyerhetek azzal, hogy világ legjobb gátfutójával együtt edzhetek – jegyezte meg Szűcs Valdó, akinek a felkészülését csak akkor segítheti Suba László, a debreceni edzője, ha éppen Magyarországon jár, és ugyanazon a pályán veszi a gátakat, ahol klubtársa, a női magyar rekorder is.

Hétfőn Belgrádban „tesztelték” a jövő heti fedett pályás vb-nek otthon adó Stark Arenát. A rúdugró Armand Duplantis 619 centiméterre javította saját korábbi 618 centis világcsúcsát. A szerb fővárosban három versenyszámban négy magyar atléta is megmérette magát. Közülük Bartha-Kéri Bianka 800 méteren (2:05,83 perc), valamint Szögi István 1500 méteren (3:40,05) egyaránt negyedik lett, míg női távolugrásban pedig Nguyen Anasztázia idei legjobbjával a hatodik (642 cm), Lesti Diana a hetedik (641 cm) helyen végzett.

 

Borítókép: Szűcs Valdó az Egyesült Államokban készül (Fotó: Somay Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.