Hobbikocogóból Eb-induló lett, és most a magyar csúcsot ostromolja

Szabó Nóra 23 éves koráig egyáltalán nem sportolt, akkor is csak kocogni kezdett, míg azon vette észre magát, hogy a futás életének meghatározó része lett. A késői kezdéssel magyarázható, hogy a mosonmagyaróvári atlétanőnek 34 évesen adatik meg először, hogy világversenyen indulhat, ami a jövő heti müncheni atlétikai Eb lesz, ezen maratonfutásban áll rajthoz. A különleges premier után a következő nagy célja az, hogy november 6-án ebben a számban az első magyar bajnoki címét is megszerezze.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2022. 08. 13. 11:10
null
Fotó: [email protected]
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem olimpián, sem világbajnokságon, de még Európa-bajnokságon sem indult eddig a hosszútávfutó Szabó Nóra, ezért is jelent különleges kihívást a 34 esztendős sportolónő számára az atléták jövő hétfőn kezdődő müncheni kontinensbajnoksága. Többek között azért sem mindennapi feladatot, mert 23 éves koráig egyáltalán nem sportolt, ekkor kezdett kedvtelésből jobbára csak kocogni, így a versenyzés örömére akkor érezhetett rá, amikor a vele egyidős futónők már jóval előbbre tartottak, felépítették magukat és kellő tapasztalattal rendelkeztek. Ehhez képest, pontosabban ezt a tetemes hátrányt ledolgozva a mosonmagyaróvári atlétanő szívós munkájának és a céltudatosságának köszönhetően az elmúlt években egyre többet hallatott magáról, tavalyi szezonját pedig túlzás nélkül az áttörés esztendejének lehet nevezni. Öt távon, az 5000 métertől a 42 195 méteres távú maratoniig becsülendő eredményekkel rukkolt ki, aminek az értékén nem kisebbít, hogy az 5000 és a 10 000 méteren először mérette meg magát, eredményét ezért inkább egyéni alapcsúcsnak kell tekinteni.

A Margitszigeti Atlétikai Club színeiben szereplő Szabó Nóra atlétaként már sokfelé megfordult a világban, tavaly szeptember 26-a óta viszont okkal nevezheti Berlint a kedvenc városának, ahol a legnagyobbak közé tartozó nemzetközi maratonfutó versenyen nem akármilyen egyéni csúcsot javítva 2:31:08 óra alatt ért a táv végére. Tizenegyedik helyezettként nem sokkal maradt el a magyar csúcstól, ami immár 26 esztendeje Földingné Nagy Judit nevéhez fűződik (2:28:50 óra, 1996)

Ez olyan csekély különbség, aminek a ledolgozását viszonylag rövid időn belül is be lehet tervezni, de Szabó Nóra nem tartozik azok közé, akiknek a tippelés a kenyere.

– Szeretnék élni a müncheni Eb kivételes lehetőségével, a felkészülésemnek megfelelő futást bemutatni, de jóslatokba semmiképpen sem bocsátkoznék. A maratoni, amiben kiérdemeltem az indulás jogát, nem az a szám, ami versenyről versenyre az úgynevezett papírformát igazolja, és ebben a külső körülmények mellett, mint amilyen a hőmérséklet, a szél és az eső, az is közrejátszik, hogy milyen a tempó, a futók milyen taktikát választanak. Az elért idővel várhatóan kevesen fognak foglalkozni, sokkal inkább az elérhető legjobb helyezéssel, amiből az is következik, hogy éleslátásra, éberségre, jó helyezkedésre, jó döntésekre lesz szükség – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Szabó Nóra, aki azok közé az élsportolók közé tartozik, akiknek a felkészülését és a versenyprogjamját a munkahelyi elfoglaltságukkal kell összeegyeztetni, magyarán mondva nem csupán a versenyzésből élnek, és erre ő statisztikusként csak büszke lehet.

Megnyugtató lehet a számára, hogy sikerült élnie a portugáliai és az olaszországi magaslati edzőtáborok jó lehetőségével, arról viszont így sem tud megfeledkezni, hogy az év elején egyszer csak elkezdett fájni a térde, aminek az okára az óta sem derült fény. Még szerencse, hogy a baj, ahogy jött, úgy valamivel több mint két hét elteltével meg is szűnt, de egy élsportoló az ilyen kellemetlen eseményeken nem tudja könnyedén túltenni magát.

– Jó lenne, ha csak valamit is számítana, hogy a legjobb eredményemet tavaly Berlinben, egy német városban értem el, és most az Európa-bajnokságnak is ugyanennek az országnak a patinás müncheni olimpiai stadionja ad otthont, de ennek sajnos nincs jelentősége. Ha az elvégzett munkám mennyiségére és minőségére gondolok, erősnek és felkészültnek érzem magamat, de nem tagadhatom, hogy a versenyláz is egyre inkább a hatalmába kerít. Magam is furcsának tartom, hogy a harmadik és a negyedik „iksz” között adatik meg először nekem, hogy magyar színekben egy Európa-bajnokságon versenyezhessek, ugyanakkor megnyugtató a számomra, hogy ott lesz a közelemben Berkovics Imre, az edzőm, aki 2019 októbere óta irányítja a felkészülésemet. Sokat köszönhetek neki, így például azt, hogy az edzésmunkám intenzívebb lett, de sok máson is változtattunk.

Szabó Nóra az Európa-bajnokság első versenynapján, augusztus 15-én szerepel, s bár sok benne a bizonytalanság, küzdőképessége és mesterének instrukciói egy jól hangzó helyezéshez is hozzásegíthetik. A berlini bravúr itt már nem számít, de ha hozni tudja a tavaly szeptemberi formáját, jóval több ellenfelét előzhetné meg, mint ahányan nála előbb érnek a célba.

Borítókép: A müncheni atlétikai Európa-bajnokságon Szabó Nóra is ott lesz a maratonfutás mezőnyében (Forrás: Atletika.hu)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.