A hagyományok és az üzleti érdek ideális ötvözete

A következő másfél hét az Európa-bajnokságokról szól a sportban. Miközben a kontinens legjobb úszói Rómában küzdenek az érmekért, kilenc további sportág képviselői számára Münchenben zajlanak a versenyek augusztus 11. és 21. között. A 2018 után második alkalommal megrendezett multisport Eb-n csütörtökön a torna, a kerékpár, az evezés és a sportmászás programja is elkezdődik.

2022. 08. 11. 6:25
München 2022 multisport Eb Európa-bajnokság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-bajnokságot hosszú évtizedek óta rendeznek különböző sportágakban, az evezős Eb története például egyenesen a XIX. századig nyúlik vissza. 2018-ban állt először össze több sportág, hogy közösen, egy időpontban rendezzék meg a maguk kontinensviadalát. Négy éve Glasgow-ban versenyeztek az úszók, a műugrók, a műúszók, a kerékpárosok, a golfozók, a tornászok, az evezősök és a triatlonisták is, míg az atléták Berlinben, de ugyanabban az időpontban, szintén az új, közös European Championships (szó szerinti fordításban Európa-bajnokságok) márkanév alatt.

Az úszók szövetsége idén csak a közös időponthoz tartotta magát, de a római események hivatalosan a multisport Európa-bajnokság keretein kívül zajlanak. Golfversenyt sem tartanak Münchenben, ellenben csatlakozott az asztalitenisz, a strandröplabda, a sportmászás és a számunkra legtöbb sikerrel kecsegtető síkvízi kajak-kenu is, tovább fokozva a ­miniolimpiai hangulatot.

Fontos különbség a másik kontinentális multisporteseménnyel, a 2015-ben életre hívott Európa Játékokkal (EJ) szemben, hogy az idei müncheni események teljes jogú Európa-bajnokságok az egyes sportágakban. Az EJ-t jövőre Krakkóban rendezik meg, de a presztízsértéke nulláról építkezve több sportágban sokkal kétségesebb, mint az Európa-bajnokságé.

A multisport Eb a hagyományok és az üzleti érdek megfelelő ötvözetének tűnik: a helyszínen is több szurkolója lehet az egyes sportágak viadalainak, és a televíziós nézettség is növekszik.

Magyarországon a legtöbb eseményt az M4 Sporton, illetve az M4 Sport+ csatornán lehet figyelemmel kísérni, de egyes versenyeket az Eurosport is a műsorára tűz. A körítés is egységessé teszi a multisport Eb-t: tegnap ünnepélyes megnyitót rendeztek, Münchenben a sportversenyek mellett további programokat is szerveznek a szurkolók számára és közös éremtáblázatot is számontartanak, amelynek győztese külön trófeát kap. Ebben a tekintetben címvédés biztosan nem lesz, ugyanis 2018-ban Oroszország zárt az összesített éremrangsor élén, az orosz és a fehérorosz sportolók viszont idén az ukrajnai háború miatt nem vehetnek részt az Európa-bajnokságokon.

A két legnépesebb magyar csapat csak jövő héten kezdi meg szereplését Münchenben: kajak-kenuban a mögöttünk hagyott hétvégén rendezték a világbajnokságot, így az augusztus 18-i Eb-rajt sem biztosít sok pihenőt a versenyzőknek. Az atlétikaversenyek jövő hétfőn kezdődnek, sajnos a korábbi fedettpályás világbajnok súlylökő, Márton Anita nélkül, akiről tegnap derült ki, hogy koronavírus-fertőzése miatt lemarad a kontinensviadalról.

Az első versenynapon egyetlen számban osztanak érmeket Münchenben: a női tornászok egyéni összetettjébe számító gyakorlatok pontszáma határozza meg a szombati csapatverseny és a vasárnapi szerenkénti döntők mezőnyét is. A magyar válogatott csapatvezetője, Altorjai Sándor rávilágított, hogy van árnyoldala is a sportágak összefogásának.

– Szervezésügyileg van egy-két probléma, talán a lehetőségre, hogy multisport Eb-t rendezhet, nagyobb hangsúlyt helyez München, mint a sportolókra. Igaz, ez nem kis esemény, hiszen kilenc sportág kontinensviadala folyik egyszerre, nem könnyű feladat, csak az ember ilyenkor mindig kicsit elfogult a saját táborával – fogalmazott Altorjai, példaként említve, hogy a keddi pódium­edzésen egy dupla szaltó után rosszul érkező Székely Zója lábára nagyon nehezen tudtak jeget szerezni. Székely mellett Bácskay Csenge, Mayer Gréta és Makovits Mirtill alkotja a felnőttválogatottat a női torna Eb-n, a magyar lányok a második csoportban, kora délután mutatják be gyakorlataikat.

Evezésben elő- és reményfutamokat rendeznek, érmeket csak szombaton és vasárnap osztanak. Az Eb-címvédő Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes egységnek még nem kell vízre szállnia, ebben a nem olimpiai versenyszámban a tavalyi, varesei Európa-bajnoksághoz hasonlóan mindössze három hajó szerepel majd. Molnár Dezső szövetségi kapitány címvédést vár Furkóéktól, míg a nagyobb mezőnyt felvonultató számok közül egypárban látja a legjobb esélyt a döntős szereplésre: Pétervári-Molnár Bendegúz a tavalyi ­olimpián tizedik helyen zárta a királyszámot.

Kerékpárban két legismertebb versenyzőnk, Vas Blanka és versenynaptárába nem fért bele az Európa-bajnokság, de így is tizenhárom fős a magyar csapat. Ma az olimpiai parkban a szabadstílusú ­BMX-esek (Krausz Kristóf, Ujváry Zoltán), a velodromban pedig a csapatsprint- és csapat-üldözőversenyek selejtezőit tartják, a nőknél mindkét számban indul magyar egység. Külön érdekesség, hogy tagja a csapatnak az a aki idén februárban még a rövid pályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagjaként szerzett bronzérmet a pekingi téli olimpián.

Az olimpián tavaly bemutatkozott sportmászás viszont egyelőre magyar részvétel nélkül zajlik.

Borítókép: München kilenc sportág klasszisait várja (Fotó: Munich 2022)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.