időjárás 16°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Hódolatát fejezi ki a kapitány

Magyar Nemzet
2022.08.08. 14:05 2022.08.08. 21:41
Hódolatát fejezi ki a kapitány

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya is szuperlatívuszokban beszél Kopasz Bálintról, aki két olimpiai számban is aranyérmet szerzett a vasárnap véget ért világbajnokságon. A magyar csapat négy arany-, egy ezüst- és hat bronzéremmel az éremtábla második helyén zárta Spanyolország mögött a kanadai Dartmouthban rendezett vb-t, a szakvezető mégsem elégedett maradéktalanul.

– Azt már a rajt előtt hangsúlyoztuk, hogy a hat tavalyi olimpiai bajnokunk közül öt nincs itt, viszont az az egy, aki itt volt, Kopasz Bálint, nyert két aranyat – nyilatkozott a közmédiának Hüttner Csaba. A hiányzó öt olimpiai bajnok a női négyes négy tagja, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra, valamint a kétszáz méteren győztes Tótka Sándor.

– Bálint teljesítménye minden szempontból fantasztikus, a legerősebb mezőnyben nyert most két aranyat, ami nagyon ritka. Ráadásul bebizonyította, hogy csapathajóban is nagyon lehet rá számítani – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Hüttner kiemelte, Kopasz Bálintnak ezer egyesben a legrosszabb pályáról sikerült nyernie, részben ez lehet a magyarázat arra, miért volt annyira szoros a verseny. A kapitány szerint is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a szegedi születésű kajakosról, aki párosban 500 méteren Nádas Bencével megmutatta, hogyan lehet okosan, taktikusan versenyezni. A két kajakos bizonyította, hogy Magyarországnak van egy kiváló kettese is.

A fiatalokkal kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott, a felnőtt mezőny „más kávéház”, de a versenyzők értékes pontszerző helyeket szereztek, és ezt is remélték tőlük.

Hüttner Csaba előzetesen azt mondta, tíz éremmel elégedett lenne, ezt a 11 dobogós hellyel kicsit túl is teljesítette a csapat.

– Ezzel együtt nem vagyok teljesen elégedett, voltak számok, amelyek csalódást okoztak, amelyeken sokat kell dolgozni a jövőben, gondolok itt elsősorban a férfi kajak négyesre. Ahogy Adolf Balázsnak is férfi C-1 1000 méteren, hogy szembeszélben is meg tudja állni a helyét – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Ötezer méteren három számban is címvédőként várták a rajtot a magyarok, közülük azonban csak Kőhalmi Emesének sikerült megismételnie tavalyi sikerét, a többek még érmet sem szereztek. Hüttner Csaba elárulta: csak a kiutazás előtti napon, a nemzetközi szövetség utolsó hírleveléből derült ki, hogy – a maratoni szakághoz hasonlóan – ezúttal futószakaszok is lesznek 5000 méteren.

– Ez drámai volt, hiszen nem erre készültek a versenyzőink, a válogató sem ilyen volt. Ha ezt tudjuk, valószínűleg más sportolók indultak volna, a válogató is más lett volna. Látványos ez a fajta lebonyolítás, nincs is ezzel baj, de erről jó lett volna tudni már az idény elején – jelentette ki a szakember.

Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint. Katarzis a célban (Fotó: AP/The Canadian Press)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.