Hódolatát fejezi ki a kapitány

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya is szuperlatívuszokban beszél Kopasz Bálintról, aki két olimpiai számban is aranyérmet szerzett a vasárnap véget ért világbajnokságon. A magyar csapat négy arany-, egy ezüst- és hat bronzéremmel az éremtábla második helyén zárta Spanyolország mögött a kanadai Dartmouthban rendezett vb-t, a szakvezető mégsem elégedett maradéktalanul.

2022. 08. 08. 14:05
NÁDAS Bence; KOPASZ Bálint
Dartmouth, 2022. augusztus 8. Nádas Bence (b) és Kopasz Bálint ünnepel, miután megnyerték a férfi kajakkettesek 500 méteres számáta kajak-kenu világbajnokságon, a kanadai Dartmouthban 2022. augusztus 7-én. MTI/AP/The Canadian Press/Darren Calabrese Fotó: Darren Calabrese
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt már a rajt előtt hangsúlyoztuk, hogy a hat tavalyi olimpiai bajnokunk közül öt nincs itt, viszont az az egy, aki itt volt, nyert két aranyat – nyilatkozott a közmédiának Hüttner Csaba. A hiányzó öt olimpiai bajnok a női négyes négy tagja, Kárász Anna és Bodonyi Dóra, valamint a kétszáz méteren győztes

– Bálint teljesítménye minden szempontból fantasztikus, a legerősebb mezőnyben nyert most két aranyat, ami nagyon ritka. Ráadásul bebizonyította, hogy csapathajóban is nagyon lehet rá számítani – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Hüttner kiemelte, Kopasz Bálintnak ezer egyesben a legrosszabb pályáról sikerült nyernie, részben ez lehet a magyarázat arra, miért volt annyira szoros a verseny. A kapitány szerint is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a szegedi születésű kajakosról, aki párosban 500 méteren Nádas Bencével megmutatta, hogyan lehet okosan, taktikusan versenyezni. A két kajakos bizonyította, hogy Magyarországnak van egy kiváló kettese is.

A fiatalokkal kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott, a felnőtt mezőny „más kávéház”, de a versenyzők értékes pontszerző helyeket szereztek, és ezt is remélték tőlük.

Hüttner Csaba előzetesen azt mondta, tíz éremmel elégedett lenne, ezt a 11 dobogós hellyel kicsit túl is teljesítette a csapat.

– Ezzel együtt nem vagyok teljesen elégedett, voltak számok, amelyek csalódást okoztak, amelyeken sokat kell dolgozni a jövőben, gondolok itt elsősorban a férfi kajak négyesre. Ahogy Adolf Balázsnak is férfi C-1 1000 méteren, hogy szembeszélben is meg tudja állni a helyét – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Ötezer méteren három számban is címvédőként várták a rajtot a magyarok, közülük azonban csak Kőhalmi Emesének sikerült megismételnie tavalyi sikerét, a többek még érmet sem szereztek. Hüttner Csaba elárulta: csak a kiutazás előtti napon, a nemzetközi szövetség utolsó hírleveléből derült ki, hogy – a maratoni szakághoz hasonlóan – ezúttal futószakaszok is lesznek 5000 méteren.

– Ez drámai volt, hiszen nem erre készültek a versenyzőink, a válogató sem ilyen volt. Ha ezt tudjuk, valószínűleg más sportolók indultak volna, a válogató is más lett volna. Látványos ez a fajta lebonyolítás, nincs is ezzel baj, de erről jó lett volna tudni már az idény elején – jelentette ki a szakember.

Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint. Katarzis a célban (Fotó: AP/The Canadian Press)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.