Edzője húsz éve aratott sikere is motiválta csúcstartónkat

Takács Boglárka a harmadik helyen végzett futamában, így nem jutott be a 100 méteres síkfutás döntőjébe. Bár az élete első világversenyén szereplő sprinter jónak érezte a futást, nem volt teljesen elégedett.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 16. 22:16
TAKÁCS Boglárka
München, 2022. augusztus 15. Takács Boglárka (j) és a német Rebekka Haase a nõi 100 méteres síkfutás selejtezõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon, az Olimpiai Stadionban 2022. augusztus 15-én. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: MTI/AP/Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húszéves Takács Boglárka idén megdöntötte a nála alig fiatalabb, 2004-es magyar csúcsot, 11,37 másodpercre javította a legjobb hazai női 100 méteres időt.

A sprinter a müncheni multisport Európa-bajnokságon mutatkozott be felnőtt világversenyen, és két jó futással jelezte, hogy a legnagyobb versenyeken is képes erős teljesítményre. Az előfutam megnyerése (11,44) után az elődöntőben a harmadik helyen ért célba (11,49), a finálébe az első kettő jutott be az ő futamából.

– Elégedettnek kellene lennem, hiszen az első világversenyemen megnyertem az előfutamot, és olyan elődöntőben lettem harmadik, amelyben mindenkinek jobb egyéni csúcsa volt, mint az enyém. Mégis kicsit csalódott vagyok, mert szerettem volna még egyet futni ebben a nagyszerű stadionban, és szerintem bennem volt az az eredmény, amivel meglett volna – mondta Takács Boglárka.

Tegyük hozzá, a fináléhoz meg kellett volna döntenie a saját országos csúcsát, ugyanis a futamában második Isabel Maria Pérez 11,35-ös futással fért be a nyolcas mezőnybe.

Takács elárulta, hogy kissé kizökkentette Mallory Leconte szabad szemmel is jól látható kiugrása. A franciát kizárták, az új rajtot viszont a magyar sprinter már kissé remegősnek érezte, noha reakcióideje (0,144 másodperc) így is a második legjobb volt a futamban.

– A rajt technikája nem volt olyan jó, mint az első nekifutásra, sajnos azt visszalőtték. Utána már jónak éreztem a futást, de ezt még kielemezzük az edzőmmel, Németh Rolanddal, hogy a váltóban majd ki tudjam hozni azt, ami ebben a futásban még benne maradt. Az edzőm miatt is sajnálom, hogy nem jött össze a döntő, hiszen ő húsz éve éppen itt, Münchenben nyert Eb-bronzot, jó lett volna valamit csodával közelebb kerülni az ő akkori eredményéhez – árulta el lapunknak Takács.

Újabb két hihetetlen fordítás

Richard Ringer maratoni befutója már megalapozta a németek jó hangulatát az atlétikai Eb-re. A maga nemében kedd este Niklas Kaul is legalább olyan elképesztő fordítást mutatott be, mint honfitársa.

A tízpróba 2019-es világbajnoka nyolc szám után még 520 pontos hátrányban volt az első szám óta vezető Simon Ehammerrel szemben. Kaul azonban előbb 76,05 méterre hajította a gerelyt, messzebbre, mint korábban bárki Európa-bajnoki tízpróba-versenyen. Ezzel kétszáz ponton belülre került a svájcihoz képest, majd 1500 méteren fél kört vert rá, 4:10,04 perces egyéni csúcsot futott, és 8545 ponttal Európa-bajnok lett. Ehammer ezüstöt érő 8468 pontja így is új svájci csúcs.

Férfi 5000 méteren a szám világbajnoka, a norvég Jakob Ingebrigtsen érvényesítette a papírformát győzelmével, ahogy férfi távolugrásban az olimpiai bajnok görög Miltiadisz Tentoglu is. Női diszkoszvetésben Sandra Perkovic folytatta elképesztő sorozatát: zsinórban a hatodik Európa-bajnokságon nyerte meg a számot.

A nap zárásaként jöhetett a két 100 méteres döntő. Az olimpiai bajnok Lamont Marcell Jacobs a világbajnokságtól sérülés miatt visszalépett, de az olasz futó bizonyította, hogy Európában még ilyen viszontagságos felkészülés után is ő a legjobb, a címvédő Zharnel Hughes versenycsúcsát beállítva, 9,95 másodperces idővel nyert. Hughes 9,99-cel ezüstérmes lett, Jeremiah Azu 10,13-as egyéni csúccsal a bronzérmet is megszerezte Nagy-Britanniának.

A szervezők Gina Lückenkemper miatt a férfiverseny helyett a női 100 méterrel zárták a programot, 2018 ezüstérmese pedig bemutatta azt a fordítást, ami ezen a távon lehetséges. A németé volt a leglassabb reakcióidő (0,187 mp), azonban önfeláldozó módon bedobta magát a svájci Mujinga Kambundji elé, és öt ezredmásodperccel megelőzte a hitetlenkedő svájcit. A címvédő Dina Asher-Smith a táv felénél a lábához kapott, és 16,03-as idővel ért célba.

Borítókép: Takács Boglárka két jó futamot teljesített (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.