A Barcának két gólt rúgott, Dibusszal szemben csak kapufáig jutott

Enisz Bardi azon kevés idegenlégiósok egyike, akik az NB I-ből dobbantva csináltak karriert külföldön. Az északmacedón válogatott Bardi 2014 és 2017 között játszott Újpesten, aztán öt évet húzott le a La Ligában, a Barcelonának és az Atléticónak is gólt lőtt, a Real ellen gólpasszt adott. A középpályás csütörtök este a török Trabzonspor játékosaként tér vissza az Üllői útra.

2022. 09. 07. 6:44
Kleinheisler László; Enis, Bardhi; Almeida, Leandro de
Budapest, 2017. május 27. Az újpesti Bardhi Enis (k), mögötte a ferencvárosi Lovrencsics Gergő (b) és Leandro de Almeida (j) az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában játszott Ferencváros - Újpest FC labdarúgó-mérkõzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. május 27-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kvízbe illő kérdésnek is elmenne: vajon ki az, aki az NB I-ből elrugaszkodva két gólt rúgott az Andres Iniestával és Sergio Busquetsszel felálló Barcelonának, és idén a török Trabzonspor játékosaként tér vissza Budapestre? 

A megoldás az albán származású, északmacedón válogatott Enisz Bardi, aki 2014 és 2017 között játszott Újpesten, és ha a korábbi török szövetségi kapitány, a Trabzonspor vezetőedzője, Abdullah Avci is úgy gondolja, pályára léphet holnap a Ferencváros ellen az Európa-liga csoportkör első fordulójában. 

Trabzonspor v Galatasaray - Turkish Super Lig
Bardi immár a Trabzonsport erősíti. Fotó: Anadolu Agency via AFP

A technikás, ballábas középpályás tisztában van vele, milyen hangulat vár rá a Groupama Arénában. 

Több derbin volt szerencsém futballozni, és akadt egy-két sikerélményem a Ferencváros ellen. Tizenkilenc évesen játszottam először a Fradi ellen, 2-1-re nyertünk otthon, sajnos nem sikerült gólt szereznem, de egyszer eltaláltam a kapufát. Dibusz Dénesnek még nem tudtam gólt lőni, a 2016-os, 3-3-ra végződött derbin is csak a lécig jutottam. Talán idén másképp lesz 

– mondta lapunknak a 27 éves labdarúgó. 

Modriccsal is volt néhány párharca az öt spanyolországi év alatt. Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A nyáron a spanyol első osztály kiesőjétől, a Levantétól a török bajnok Trabzonsporhoz igazoló sokoldalú játékos öt szezont töltött a valenciai kiscsapatnál. Tagja volt 2018-ban a Barcelonát legyőző csapatnak, gólpasszt adott a Real Madrid ellen, összesen öt gólt szerzett az Atlético Madrid elleni meccseken. A nyáron klubot és országot is váltott. A Koppenhága ellen elveszített Bajnokok Ligája play-off párharctól eltekintve eddig megtalálta a számítását Törökországban. 

Hihetetlenül jó csapathoz kerültem. A saját bőrömön érzem, hogy több képzett labdarúgó mellett könnyebben érvényesülhet az ember, és nálunk remek játékosok futballoznak. Főleg a támadó szekcióban vannak gyors, mozgékony, gólérzékeny embereink, de a barcelonai nevelésű Marc Bartrával az élen a védelmünk miatt sem kell szégyenkeznünk 

– jellemezte a Trabzonsport az északmacedón játékos. 

Bardi többek között a Napoliban Diego Maradona meccsrekordját megdöntött Marek Hamsík és a szintén nyáron igazolt uruguayi csatár, a Valenciától érkezett Maxi Gómez mellett futballozhat a Süper Lig címvédőjénél. A Trabzonspor védelme nehezen sebezhető, a legutóbbi három tétmérkőzésen, beleértve a Galatasaray elleni rangadót, nem kapott gólt. Az exújpesti középpályás erre is alapozza derűlátó gondolatait a Ferencváros elleni csütörtöki Európa-liga csoportmeccs előtt. 

A győzelem reményében érkezünk Budapestre, természetesen tovább akarunk jutni a csoportból, és ehhez minden pontra szükségünk van. A Ferencváros közelmúltja tiszteletet parancsol, az utóbbi négy évben folyamatosan ott volt valamelyik kupasorozat, tavalyelőtt például a Bajnokok Ligája csoportkörében. Tiszteljük az ellenfelet, de le akarjuk győzni Budapesten

 – rögzítette csapata céljait a középpályás, aki hazája válogatottjával márciusban elbúcsúztatta a négyszeres világbajnok olaszokat a palermói vb-pótselejtezőn

Soccer: Fifa World Cup 2022 Qatar Qualifying : Italy 0-1 North Macedonia
Az olasz és az északmacedón 10-es: Bardi és Insigne a palermói meccsen. Fotó: AFLO/Maurizio Borsari

Arra a kérdésre, hogy az újpesti kötödése miatt érez-e extra motivációt a Ferencváros elleni meccs előtt, a játékos határozott nemmel felelt. Hozzátette, jó lenne a rövid magyarországi programjába bezsúfolni egy találkozót Mohl Dáviddal, akivel baráti kapcsolatot alakított ki Újpesten. A másik két korábbi cimborájával, a szerb Nemanja Andriccsal és a belga Thorgan Hazarddal ezt nehezebb lenne kivitelezni.

– Többek között azért is szeretem a futballt, mert új barátokat, kultúrákat ismerhetek meg. Bár most nem ezért jövök Budapestre a Trabzonnal, hanem azért, hogy nyerjek – mondta a Magyar Nemzetnek Enisz Bardi.

Borítókép: Bardinak ismerős terep lesz a Groupama Aréna (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.