időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Berki Krisztián már évekkel ezelőtt a jövőbe látott

Magyar Nemzet
Forrás: Nso.hu
2022.09.28. 13:15
Berki Krisztián már évekkel ezelőtt a jövőbe látott

Péntektől vasárnapig a szombathelyi Arena Savaria ad otthont a tornászok challenge világkupa-viadalának, amelyen 27 nemzet versenyzői indulnak. Az olimpiai bajnok Berki Krisztián sportigazgatóként jobban izgul, mint versenyzőként.

A viadal előtti napokban kiderült, hogy változott a challenge világkupán induló magyar női keret, Kovács Zsófia kisebb sérülés miatt nem indul Szombathelyen.

– Európa-bajnokunknak hasfalhúzódása van, ezért a vb-részvételt nem szeretnénk kockáztatni. A korábbi felállás szerint Szilágyi Nikolett és Makai Lilla versenyen kívül versenyzett volna, utóbbi tornász egyet előrelépett, így csak Szilágyi lesz versenyen kívüli – mondta el Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára az esemény keddi szombathelyi sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Nemény András, Szombathely polgármestere, Berki Krisztián, a szövetség sportigazgatója és Kalmár Attila, a szervező Pannonsport Kft. ügyvezetője. Közben folyamatosan érkeznek a delegációk, a tengerentúli tornászok kedden már edzettek is Szombathelyen.

Az olimpiai aranyérmes, világbajnok és Európa-bajnok Berki Krisztán, aki már másfél esztendeje a Magyar Tornaszövetség sportigazgatója, a Nemzeti Sportnak elmondta, Szombathelyről elsőként a búcsúztatója jut az eszébe.

– Azt az ünnepséget persze megelőzte jó néhány kiváló eredmény Szombathelyen, ahol mindig jó hangulatú viadalokon léphettem pódiumra. A magyar bajnokságot is mindig komolyan vettem, így aztán persze hogy kiemelten fontos volt nekem a szombathelyi világkupa-viadal is.

Szombathely több mint másfél évtizede rendez vk-viadalt, s Berki elárulta, melyik volt az, amelyik különösen kedves a szívének:

– A 2016-os verseny, hiszen újabb vállműtét és hosszú kihagyás után tértem vissza. Akkor kezdődött az utolsó szárnyalásom, és Szombathely volt ennek az első, győztes állomása.

A lólengés klasszisa versenyzőként legendásan nyugodt volt, de nem tagadja, hogy sportigazgatóként már nem az:

– Ebben a szerepkörben sokkal feszültebben figyelek egy-egy versenyt, s leginkább azért, mert kívülről akkor már nem tudok segíteni. Sokkal nagyobb bennem a drukk, amióta sportigazgatóként vagyok ott a tornateremben.

Évekkel ezelőtt egy tehetségprogramban Berki Krisztiánt is felkérték, válasszon ki egy ifjú tornászt, akiben látja a lehetőséget, az érmeket. Ő Mészáros Krisztofert választotta, aki az augusztusi Eb-n ezüstérmet szerzett talajon. Mondhatjuk, hogy olimpiai bajnokunk a „jövőbe látott”.

– Azért választottam őt, mert azt láttam benne, amit mindenki látni szeretne egy sportolóban. Nem nagyképű, nem nagyszájú, de megvan benne az a csibészség, ami kell ahhoz, hogy egy versenyen eredményes legyen. Tisztelettudó fiú, a hozzáállásával pedig sohasem volt probléma, talán ez is emeli ki őt a többiek közül. Krisztofer sok edzését végignéztem már, és láttam, mekkora munkabírású, milyen céltudatos.

A Nemzeti Sport cikke ITT olvasható el.

Borítókép: Berki Krisztián sportigazgatóként jobban izgul, mint versenyzőként (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.