Csak majdnem tarolt a nyolcaddöntőben a magyar csoport az Eb-n

Már a nyolcaddöntőknél tart a férfi kosárlabda Európa-bajnokság, amelynek a B csoportjából a magyar válogatott nem tudott továbbjutni. Ugyanakkor a négy továbblépő csapatból három jól vette a következő akadályt, nyolc közé jutott, csak Litvánia jelent kivételt, de az is csak hosszabbításban maradt alul Spanyolországgal szemben.

Magyar Nemzet
2022. 09. 11. 8:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivkovics Sztojan jóslata caknem maradéktalanul bevált. A magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya Kölnben, az Európa-bajnokság csoportköre után azt nyiulatkozta, hogy a B csoportból, amelyből a csapatának nem sikerült továbblépnie, mind a négy továbbjutó bekerült a legjobb nyolc mezőnyébe. Ez a négy válogatott, a francia, a szlovén, a német és a litván csapat az A csoportból, Tbilisziből érkezett a berlini nyolcaddöntőkre, és ha többnyire hatalmas csatában is, de gy kivételével tényleg túlélte a kieséses szakasz első körét. 

 

 

A franciák kezdték a törökök ellen, és az első negyedet követően 18–11-re vezettek. A második játékrészben viszont már teljesen kiegyenlítetté vált a küzdelem, a törökök pedig a 22-6-ra megnyert harmadik felvonással átvették az irányítást. A franciák részéről Rudy Gobert – egy támadólepattanó, zsákolás kombinációval – két másodperccel a vége előtt mentette túlórára a találkozót (77-77), a ráadásban pedig minimális különbséggel győztek. Gobert 20 ponttal és 17 lepattanóval zárt. Ezután a címvédő szlovénok repülőrajtot vettek, 16-5-re megugrottak, de a belgák nem roppantak össze, szépen tartották magukat, fel-felzárkóztak néhány pontra, majd nagy meglepetésre a negyedik negyed elején átvették a vezetést (63-64). Akkor azonban a szlovénok megrázták magukat, és egy 19-0-s rohammal eldöntötték a meccset. A csoportkör utolsó mérkőzésén 47 pontig jutó szlovén klasszis, Luka Doncic ezúttal 35 pontot szerzett.

 

Harmadikként a házigazda németek léptek pályára Montenegró ellen. Bár a nagyszünetben 24 ponttal vezetett a német csapat (48-24), fokozatosan csökkent a különbség. Ezúttal a montenegróiak uralták a meccset, és a negyedik negyedben feljöttek az utolsó percben három pontra. A viharos utolsó 26 másodpercben aztán a németek biztos kézzel értékesítették a büntetőket, és hat ponttal nyertek, a meccs emberének megválasztott, Dennis Schröder 22 ponttal, 8 assziszttal és 4 lepattanóval végzett. A késői esti programban Litvánia tehette volna teljesen megvalósulttá Ivkovics Sztojan jövendölését, az ellenfele az A csoport nyertese, Spanyolország volt. Mindkét csapat meg tudott ugrani a másiktól, de az visszazárkózott, ugyanakkor a második félidőben szinte végig a spanyolok mntek az eredmény után, ám remek hajrával az utolsó percben ők vezettek, és a litvánok az utolsó máodpercben mentették a mérkőzét hosszabbításra. A ráadás első öt pontját a spanyolok szerezték, és bár a litvánok egypontnyira felzárkóztak (95–94), a rivális jól büntetőzött az utolsó fél percben – Spanyolország készülhet a negyeddöntőre.

 

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság, nyolcaddöntők, szombat: Franciaország–Törökország 87-86 (18-11, 25-24, 6-22, 28-20, 10-9) – hosszabbítás után, Szlovénia–Belgium 88-72 (24-19, 20-22, 19-19, 25-12), Németország–Montenegró 85-79 (19-10, 29-14, 19-26, 18-29), Spanyolország–Litvánia 102-94 (19-20, 21-25, 23-23, 20-15, 19-11) – hosszabbítás után. A vasárnapi program: Ukrajna–Lengyelország 12.00, Horvátország–Finnország 14.45, Szerbia–Olaszország 18.00, Görögország–Csehország 20.45

 

Borítókép: Juancho Hernangomez zsákol a litván védők között (Fotó: fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.