Luka Doncic legyőzte Franciaországot, nyeretlen maradt a magyar csapat

Lezárult a csoportkör a férfikosárlabda-Európa-bajnokságon, és az utolsó nap hozta meg az eddigi legnagyobb szenzációt: a kölni csoportban Luka Doncic, a címvédő szlovénok világsztárja 47 pontot dobott a franciák ellen, 65 éve nem fordult elő ilyen teljesítmény a kontinenstorna történetében. A magyar válogatott a házigazda németekkel játszott egy lényegében tét nélküli meccset, a csapat a második félidőben nem sok ellenállást tanúsított, kikapott 106-71-re, és ezzel nyeretlenül végzett az Eb-n.

Pajor-Gyulai László (Köln)
2022. 09. 07. 21:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó játéknap legnagyobb kérdése az volt, hogy Németország, Szlovénia és Franciaország mellé Litvánia vagy Bosznia-Hercegovina kerül-e a továbbjutást jelentő első négybe a férfikosárlabda-Európa-bajnokság kölni csoportjában. A két csapat erről egymás között dönthetett, és a három vereséggel kezdő litvánok a mintegy ötezer szurkolójuk legnagyobb boldogságára a magyar csapat után a bosnyákok ellen is viszonylag simán nyerni tudtak 87-70-re, és ezzel ők léptek tovább a berlini nyolcaddöntőbe. Ha azt vesszük, hogy a FIBA a torna előtt készített erősorrendjében Szlovéniát az első, Franciaországot a második, Litvániát a negyedik, Németországot pedig a nyolcadik helyre sorolta, akkor nincs itt semmi látnivaló, ugyanakkor a bosnyákok emelt fővel mehetnek haza, hiszen a szintén kiesett magyar válogatott mellett a címvédő szlovént is le tudta győzni.

 

Forrás: Fiba.com

Azt a szlovén válogatottat, amely a kölni csoport legnagyobb sztárját vonultatja fel. Ebben sincs azonban semmi meglepő: Luka Doncic ma a világ egyik legértékesebb, legismertebb és így legjobban kereső kosárlabdázója. Még csak 23 éves, de Európában és az NBA-ben többtucatnyi kategóriában csúcstartó, és a Dallas Mavericks játékosaként csak a fizetéséből naponta (!) mintegy negyvenmillió forinttal gyarapodik a bankszámlája, állítólag néhány éven belül ő lesz Szlovénia leggazdagabb állampolgára.

Itt, Kölnben a soros ellenfelek szurkolói kifütyülik, mindenki más isteníti, és bár szemlátomást még nincs csúcsformában, a pontjaival, a passzaival, a lepattanóival óriási hatással van minden egyes meccsre. Folyamatosan perlekedik a játékvezetőkkel, akik ezt elnézik neki, lomhának tűnik, de nem tudják követni a mozgását. Több poszton is szerepel egy mérkőzésen belül, és azt mondja, amióta itt van, még nem játszott igazán jól, a német Franz Wagner viszont ezt felelte a szlovénoktól elszenvedett keddi vereség után arra a kérdése, hogy mi történt: Luka történt. Amikor Doncic ezt megtudta, kijavította: Szlovénia történt, nem Luka!

 

Forrás: Fiba.com

Nos, szerda este Luka történt a franciákkal: Doncic egymaga 47 pontot vállalt a 88-82-es szlovén győzelemmel végződött mérkőzésen! Káprázatosan kosárlabdázott, a pontjai mellé tett még hét lepattanót és öt asszisztot is, ilyen teljesítményre Európa-bajnokságon 65 éve nem volt példa. (A rekordot egy bizonyos Eddy Terrace tartja, aki 1957. június 30-án 63 pontot szerzett Albánia ellen – ezt aligha szárnyalja túl bárki is.) Még a francia szurkolók is állva tapsolták meg a főhőst, Szlovénia pedig csoportelsőként utazhat Berlinbe a nyolcaddöntőkre.

Ami a magyar válogatottat illeti, a megsérült és orvosi kezelésre Madridba utazott kiválása önmagában is érzékeny veszteség volt, ám a másik irányítónak, Váradi Benedeknek is véget ért az Európa-bajnokság: a második negyedben olyan ujjsérülést szenvedett, amellyel lehetetlen kosárlabdázni. Az első hír törésről szólt, ám tegnap délelőtt a játékos személyesen cáfolta ezt, amikor a jobb kezén gipsszel elmondta, kificamodott az egyik ujja, két hét múlva nyúlhat újra labdához. Tíz játékosra fogyatkozott tehát a keret, a csapat tegnap este Németország ellen zárta az Európa-bajnokságot.

A németek pihentették két NBA-s sztárjukat, Daniel Theist és Dennis Schrödert, nálunk pedig Hanga és Váradi távollétében Somogyi Ádám kezdett irányító poszton. Higgadtan és bátran kezdett a magyar csapat, mindenki hozzátette a magáét a játékhoz, és a házigazdák négy-öt pontnál többre nem tudták növelni a különbséget. A második negyed derekán viszont Franz Wagnernek és Maodo Lónak többször is elsült a keze, Benke Szilárd második triplája csak szépségtapasz volt, és Németország 54-39-re vezetett a nagyszünetben.

 

Forrás: Fiba.com

A fordulás után Maodo Lo továbbra is biztos kézzel célzott a hárompontos vonalon túlról, nálunk Vojvoda Dávid és Benke Szilárd volt a pontfelelős, de az egész meccsen érződött, hogy nincsen tétje. Mintha bemutató mérkőzés lett volna, mindkét oldal vigyázott a másikra, nem bántotta egymást, alig volt fault, a németek szép lassan és tetszés szerint növelték az előnyüket – és így érkeztünk el egészen a végéig. Nagy ellenállást nem tudtunk kifejteni, 106-71 lett a vége, ami kínos és csúnya vereség. A magyar válogatott csütörtökön hazautazik, a német pedig Berlinbe, ahol szombaton Montenegróval játszik a nyolcba kerülésért.

Európa-bajnokság, B csoport, 5., utolsó forduló: Litvánia–Bosznia-Hercegovina 87-70, Franciaország–Szlovénia 82-88, Magyarország–Németország 71-106 (19-22, 20-32, 19-27, 13-25). A csoport végeredménye: 1. Szlovénia 9, 2. Németország 9, 3. Franciaország 8, 4. Litvánia 7, 5. Bosznia-Hercegovina 7, 6. Magyarország 5 (azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény dönt).

Borítókép: Luka Doncic szemlátomást élvezte a mérkőzést (Forrás: Fiba.com)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.