Német NBA-sztárok ellen búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től

Szerdán este játssza le utolsó mérkőzését a magyar válogatott a férfikosárlabda Európa-bajnokságon, az ellenfele az NBA-sztárokkal teletűzdelt, a hazai szurkolók támogatását is élvező Németország lesz Kölnben. Bár a találkozó szempontjából közömbös, hiszen nem játszhat, jó hír, hogy Váradi Benedeknek a legfrissebb értesülések szerint nem eltörött az ujja, hanem kificamodott. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány azt játszatja majd, akinek elegendő ereje maradt erre a találkozóra. A csoport többi mérkőzésén a helyezések elosztása a tét.

Pajor-Gyulai László (Köln)
2022. 09. 07. 10:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan véget ér a nagy menetelés, már csak egy feladat vár a magyar válogatottra. Két hete kezdődött, a litvánok elleni világbajnoki-selejtezővel Szombathelyen, majd három napra rá a Csehországban játszott meccset a csapat szintén a vb jegyében, majd következett Kölnben az Európa-bajnokság, sorrendben Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Franciaország és Litvánia ellen, szerda este pedig a házigazda németekkel szemben zárul ez a rendkívül nehéz sorozat.

Magyar részről ennek az utolsó mérkőzésnek már nincsen különösebb tétje. A szavak és nyilván a szándékok szintjén természetesen a győzelem a cél, de kedden este a litvánok ellen látszott, hogy a játékosok többsége az utolsó erőtartalékjait mozgósította, ráadásul után egy újabb kulcsember dőlt ki a sorból. Váradi Benedeknek az egyik ujja sérült meg, az első hírek törésről, a későbbiek ficamról szóltak, az biztos, hogy már nem léphet pályára az Eb-n, tehát a válogatott két irányítóját is elveszítette, ami minden csapatot érzékenyen érintene.

 

 

– Nehéz meccset játszottunk, eddig ez volt a legnehezebb – mondta a találkozó után Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Amíg Váradi Benedek nem esett ki, addig jól játszottunk. Sajnos két első irányítónk nélkül egy jobb csapat ellen nem volt reális esélyünk nyerni. Azt tudtuk előre, hogy öt ilyen nehéz mérkőzést fizikálisan ez a csapat nem fog bírni, ezen a téren már most is túlteljesítettünk. Éppen ezért holnap rábízom a fiúkra a döntést, megnézzük holnap, kinek mennyi ereje maradt.

Nagy szakmai célokat a tízfősre fogyatkozó válogatott szakvezetője nem tűzött ki a németek elleni utolsó csoportmérkőzésre.

– Bármelyik válogatottat megviseli, ha két első irányítója megsérül. Így most szerdára az elsődleges cél az, hogy ne sérüljön meg senki – tette hozzá Ivkovics Sztojan.

 

Fotó: Fiba.com

A németek egész más céllal lépnek majd szerdán este pályára: ők a csoportelsőségre hajtanak. Először is szurkolnak a franciáknak a szlovénok ellen, mert ha Luka Doncicék nyernek, akkor az egymás elleni eredmény miatt Szlovénia végez az élen, és ha ezt sikerrel teszik, akkor muszáj minket legyőzniük, mert különben Franciaország lesz az első, Szlovénia a második, ők pedig a harmadik helyen lépnek tovább, és biztosan nagyon erős ellenfelet kapnak az A csoportból a kieséses szakaszban. 

Németország válogatottja rendkívül erős, és nagyon magasan jegyzett kosarasokat küldhet a pályára Gordon Herbert, a kanadai–finn állampolgárságú szövetségi kapitány. A legnagyobb név Dennis Schröder, a 28 éves irányító 2013 óta játszik az NBA-ben, a legfrissebb hírek szerint a következő idényben a Los Angeles Lakerst erősíti majd. A Bostonban több évet lehúzó, nyáron az Indiana Pacershez cserélt Daniel Theis mellett a 2021-es draft 8. helyén kiválasztott, húszesztendős Franz Wagner már most nagy sztárnak számít, nagyszerű védő, igazi csapatember és jó dobó is, ő az Orlando Magicban keresi a kenyerét.  

 

Fotó: Fiba.com

Ők azok, akik az NBA-ből érkeztek a válogatotthoz, a többiek pedig mind az Euroliga élcsapataiban kosárlabdáznak, a saját szurkolóik előtt játszanak végig az Európa-bajnokságon, szemlátomást óriási ambíció fűti őket – tényleg nagy meglepetés lenne éppen ellenük megszerezni az egyetlen győzelmünket ezen a kontinenstornán. Érdekesnek ígérkezik a nap első mérkőzése is, ezt Litvánia és Bosznia-Hercegovina játssza egymással, a nyertes továbbjut, a vesztes pedig kiesik.

A szerdai program: Litvánia–Bosznia-Hercegovina 14.30, Franciaország–Szlovénia 17.15 (tv: M4 Sport), Magyarország–Németország 20.30 (Duna World). A csoport állása: 1. Németország 7, 2. Szlovénia 7, 3. Franciaország 7, 4. Bosznia-Hercegovina 6, 5. Litvánia 5, 6. Magyarország 4. 

Borítókép: Szerda este nagyon erős német válogatott vár a magyarra (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.