időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Most nem sikerült megnehezíteni a litván klasszisok dolgát

Pajor-Gyulai László (Köln)
2022.09.06. 18:56 2022.09.07. 09:20
Most nem sikerült megnehezíteni a litván klasszisok dolgát

Nem sikerült visszavágni Litvániának a férfikosárlabda-Európa-bajnokságon a csaknem két hete elszenvedett szombathelyi vereségért, sőt az ellenfél most nagyon magabiztos játékkal győzött. A második negyed közepén még a magyar csapat vezetett, onnan viszont gyorsan elhúztak a litvánok, jobban dobtak, kihasználták a testi adottságaikat. Végül 87-64-re nyertek, ezzel versenyben maradtak a továbbjutásért, a magyar válogatott pedig továbbra is győzelem nélkül áll a kölni csoportban.

A litvánok úgy szurkoltak a franciáknak, mint a sajátjaiknak – fergetegesen. Ez érthető is volt, hiszen Bosznia-Hercegovina győzelme azt jelentette volna, hogy kedvenceik hiába nyernék meg a magyar és a bosnyák válogatott ellen még hátralévő mérkőzéseiket, már nem nem csíphetnék el a továbbjutást jelentő első négy hely egyikét sem az Európa-bajnokság kölni csoportjában. Ez azonban nem történt meg, a támogatásukat élvezve Franciaország 81-68-ra nyert, és maradt tétje a játéknap második meccsének, amelyet éppen Litvánia játszott a magyar csapattal.

Az sajnos már vasárnap eldőlt, hogy mi válogatottunk nem utazhat Berlinbe a kieséses szakaszra, ráadásul a franciák elleni nagyon szoros vereség vezéráldozattal járt: Hanga Ádám megsérült, hétfőn már el is utazott a spanyol fővárosba, ahol a Real Madrid orvosi stábja próbálja meg rendbe hozni a combsérülését. Így aztán a magyar együttes a presztízséért, a „becsületgólért” lépett pályára a legjobbja nélkül, ahogyan Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány fogalmazott, már a jövőt is építve.

Zaklatott napokkal a háta mögött érkezett a mérkőzésre a litván válogatott is. A szövetsége játékvezető műhiba miatt megóvta – teljesen jogosan! – a Németország ellen kétszeri hosszabbításban elveszített találkozó eredményét, a FIBA pedig kényelmes megoldást választva arra hivatkozott, hogy a litvánok nem a lefújást követő egy órán belül adták be az óvást, így elutasította azt. Ráadásul a mérkőzés utáni sajtótájékoztatót az egyik legnagyobb sztárjuk, Jonas Valanciunas nem tudta végigcsinálni, lábgörcsök közepette, fájdalmában hangosan ordítva sántikált be az öltözőbe. Kiderült: az orvosi stáb segített rajta, így a 34 éves, 211 centire nőtt óriás is ott lehetett ellenünk a pályán a csapata számára sorsdöntő mérkőzésen.

Forrás: Fiba.com

A két csapat tizenkét napja Szombathelyen világbajnoki selejtezőt játszott egymással, akkor közel állt a bravúrhoz a magyar csapat, végül a litvánok 82-72-re nyertek. Most is látszott, hogy Vojvoda Dávidék nincsenek megijedve a jól érzékelhetően magasabb, erősebb ellenféltől, ám az jól élt az adottságaiból következő előnyeivel, és elsősorban a palánk alatti csatákat megnyerve fokozatosan növelte az előnyét. Ivkovics Sztojan pedig folyamatosan cserélt, a 6. perc végén például már senki sem volt pályán a kezdőötösből, de ez jottányi zavart sem okozott, szívósan küzdő csapatunk, tapadva az ellenfélre, 18-22-vel zárta az első negyedet.

Forrás: Fiba.com

Perl Zoltán triplájával hamarosan egyre csökkent a különbség, majd Vojvoda duplájával a vezetést is sikerült megszerezni 27-26-nál a 15. percben. A kulcs a fegyelmezett és okos védekezés volt, de a visszaállt Valanciunas semlegesítése azért gondot jelentett. Ebben az időszakban Rosco Allen pontjai sokat számítottak, kár, hogy a litvánok keze egyre gyakrabban elsült a hárompontos vonal mögül, mi viszont pontatlanul céloztunk, és így pillanatokon belül ellépett nyolc ponttal az ellenfél. Vojvoda ellen jól láthatóan szabálytalankodtak dobás közben, a síp néma maradt, ám amikor a játékos kérdően ránézett a játékvezetőre, akkor nem: nevetséges technikai faultot ítéltek a magyar kosaras ellen.

Persze nem emiatt vált egyre nagyobbá a litvánok előnye, a magyar játékosok továbbra is gyenge százalékkal dobtak, így a védekezés hiába volt továbbra is jó. Tizenöt pontos hátránnyal folytatódott a találkozó a fordulás után, és ez négy perc alatt húszra hízott. Valanciunas korlátlan úr volt a palánkok alatt, Domantas Sabonis is egyre eredményesebbé vált, Marius Grigonis szórta a triplákat, a magyar játékosok viszont gyakran kiszorított helyzetből voltak kénytelenek célozni, de a tiszta dobások is gyakran kimaradtak, ráadásul elveszítette Váradi Benedeket is, akinek eltörött az egyik ujja, és ezzel Hanga Ádám után neki is véget ért az Európa-bajnokság. 

Látszott, ez a mérkőzés ekkor már eldőlt, a csapat nem tudta megismételni a franciák ellen nyújtott teljesítményét, és bár próbált továbbra is harcolni, ezt becsülettel, de különösebb meggyőződés nélkül tette, egyedül Perl Zoltán próbálkozásai bizonyultak gyümölcsözőnek. 

A negyedik negyednek már nem volt igazán jelentősége, Litvánia, magabiztosan őrizve az előnyét, 87-64-re győzött. Így szerdán 14.30 órakor ki-ki meccset játszhat a bosnyákokkal a továbbjutásért, a magyar válogatott pedig a házigazda németek ellen próbálhatja megszerezni az elő győzelmét.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány így értékelt: – Tudtuk, hogy ellenfél Európa élmezőnyébe tartozik, és ennyivel jobb, mint mi, a végeredmény tükrözi a realitásokat. Mindenki sok játékpercet kapott, mert már a novemberi világbajnoki-selejtezőkre is gondolunk, és így lesz ez szerdán a németek ellen is. Sajnos Váradi Benedek ujjtörésével újabb csapás is ért minket, rá már nem számíthatok, tízen maradtunk.

Európa-bajnokság, B csoport, 4. forduló: Magyarország–Litvánia 64-87 (18-22, 15-26, 19-27, 12-12). További eredmények: Franciaország–Bosznia-Hercegovina 81-68, Németország–Szlovénia 80-88. A csoport állása: 1. Németország 7, 2. Szlovénia 7, 3. Franciaország 7, 4. Bosznia-Hercegovina 6, 5. Litvánia 5, 6. Magyarország 4.

Borítókép: Olykor két magyar is nehezen bírt egy litvánnal a palánk alatt (Forrás: Fiba.com)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.