A magyar válogatott a presztízséért, a litván az életéért játszik

A magyar válogatott már nem nem érheti el a továbbjutást jelentő első négy hely egyikét sem a férfikosárlabda-Európa-bajnokság B csoportjában. Ugyanakkor nem szeretne győzelem nélkül hazautazni Kölnből, ezért a megsérült és már el is utazott Hanga Ádám nélkül is mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy a klasszisokkal felálló, ám nagyon nehéz helyzetbe sodródott Litvánia ellen megszerezze a hőn áhított sikert.

Pajor-Gyulai László (Köln)
2022. 09. 06. 12:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már több kérdés is eldőlhet az Európa-bajnokság B csoportjában, Kölnben. Sajnos az már vasárnap este világossá vált, hogy a magyar válogatott nem kerülhet be az első négybe, még akkor sem, ha a hátra lévő két meccsét megnyeri. A bosnyákok a szlovénok legyőzésével két győzelmet már biztosan szereztek, de jobban állnának nálunk akkor is, ha nekünk is lenne két győzelmünk, mert ellenünk nyertek, és ugyanez lenne igaz a franciákra is, ha ők már csak veszítenének. Nem is érdemes ebbe belebonyolódni: a magyar csapat bravúrosan teljesített Franciaország ellen, közel állt a csodához, ám kikapott, és nem juthat tovább.

Ettől persze muszáj továbbra is komolyan venni a litvánok és a németek elleni keddi és szerdai találkozókat is, elvégre jó lenne legalább egy sikert elkönyvelni az Európa-bajnokságon – és a játékosok is ezt hajtogatják. Úgy is, hogy a válogatott vezére, megsérült, és már el is utazott a spanyol fővárosba, ahol a Real Madrid orvosi stábja próbálja majd rendbe hozni. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány azt mondja, most már a jövőre is gondol, a rotációban és a taktikában is kipróbál néhány olyan variációt, amelyek hasznosak lehetnek a novemberi és a februári világbajnoki selejtezőkön.

Ezt első alkalommal kedden kora este, 17.15 perctől teheti meg (az M4 Sport élőben közvetíti), és az a Litvánia lesz az ellenfél, amely nagy meglepetésre hozzánk hasonlóan még nyeretlen, és nagy bajban van, számára csak a győzelem adhat még reményt, de a sorsa akkor sem marad a saját kezében. Egy héttel az Európa-bajnokság kezdete előtt, tehát tizenkét napja a litvánok nagyon szoros meccsen tudtak nyerni Szombathelyen, a vb-selejtezőn, másfél perccel a vége előtt még komoly esély mutatkozott a magyar győzelemre. Végül 88-78-ra ők hozták a meccset, ám kiderült, az NBA-sztárjaikat bevetve is sebezhetőek, igaz, akkor a pályán lehetett Hanga Ádám…

A litvánok sem nyertek még az Eb-n (Fotó: Fiba.com)

Csak az érdekesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a litvánokkal elég korán kezdődött közös történelmünk, tekintve, hogy 1939-ben találkozott a két gárda az Eb-n – akkor még mindenki játszott mindenkivel. A címvédő és később újabb Európa-bajnoki címet nyerő baltiak 1939. május 26-án, Kaunasban 79–15-re vertek minket – ez mind a mai napig a magyar férfi-kosárlabdaválogatott történetének legnagyobb arányú veresége. Visszatérve a jelenbe, a keret két legnagyobb neve egyértelműen továbbra is az a két egyaránt 211 centire nőtt centere, akinek az NBA-ben is stabil helye van csapatában: Jonas Valanciunas és Domantas Sabonis. 

Előbbi a New Orleans Pelicans játékosa, és pályafutása legjobb statisztikáit hozta a legutóbbi idényben (17,8 pont mellett 11,4 pattanó meccsenként). Sabonis kétszer is All-Star lett, méghozzá egészen pazar statisztikákkal – volt, hogy 20 pont és 12 pattanó mellett közel hét gólpasszt átlagolt egy szezon során, sokat nem romlottak mutatói az előző idényre sem, most a Sacramento Kings játékosa.

Rajtuk kívül is szinte mindenki az Euroligában szerepel, a kontinens elitjébe tartozik. Az szembetűnő volt eddig az Európa-bajnokságon, hogy az utolsó percekben veszítette el a meccseit Litvánia, és ha az összpontosítása ki tud tartani a lefújásig, az eredmények is kedvezően alakulnak a számára, akkor a kieséses szakaszban akár a dobogóig is eljuthatnak. Ehhez azonban feltétlenül vennie kell azt az akadályt, amelyet a magyar válogatott állít elé – érdekes mérkőzésnek ígérkezik. Különösen, ha Jonas Valanciunas esetleg nem játszhat. A litván óriás 34 pontot szerzett a németek ellen kétszeri hosszabbításban elveszített meccsen, ami után félbe kellett szakítania a sajtótájékoztatóját, és lábgörcsök közepette, fájdalmában hangosan ordítva sántikált be az öltözőbe. 

A B csoport állása: 1. Németország 6 pont, 2. Szlovénia 5 (288-270) 4, 3. Bosznia-Hercegovina 5 (274-270), 4. Franciaország 5 (218-223), 5. Litvánia 3 (265-278), 6. Magyarország 3 (247-276)

Borítókép: Vajvoda Dávidnak most sem lesz könnyű a magas és kemény litván védőkkel szemben (Fotó: Fiba.com) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.