időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Mindössze négy pontra volt a csoda az olimpiai ezüstérmes ellen

Pajor-Gyulai László (Köln)
2022.09.04. 22:27 2022.09.05. 08:10
Mindössze négy pontra volt a csoda az olimpiai ezüstérmes ellen

A férfi kosárlabda Erópa-bajnokságon a B csoportban a magyar válogatott Franciaországgal találkozott a 3. fordulóban. A csapat komoly erőfeszítésekre kényszerítette az olimpiai ezüstérmest, és bár nem játszott csúcsformában, nagyot harcolt, és közel is állt a csodához, csak 78-74-re kapott ki.

Hanga Ádám tekintélye megkérdőjelezhetetlen: a francia újságírók egymás után érdeklődtek, vajon a Real Madrid sztárja játszik-e ellenük. Mi, magyar újságírók is csak a melegítés kezdetekor tudtuk meg a választ, ami egyben jó hír is volt. A combjában húzódott meg egy izom, amiatt nem léphetett Hanga Ádám szombaton pályára Szlovénia ellen, ám a jelek szerint sikerült olyan állapotba hozni, hogy Franciaország ellen már ott lehessen a parketten.

 

 

Vasárnap ez volt a harmadik találkozó a kölni Lanxass Arénában az Európa-bajnokságon, az előző kettő rendkívül színvonalas és izgalmas mérkőzést hozott. Különösen az első, amelyen a házigazda németek kétszeri hosszabbítás után győzték le 109-107-re a litvánokat, majd óriási meglepetésre Bosznia-Hercegovina nyerni tudott 97-93-ra Szlovénia ellen. Így már csak Németország veretlen, Litvánia pedig roppant nehéz helyzetbe került, a hátralévő két fordulóban hoznia kell kedden a magyar válogatott elleni mérkőzését, majd szerdán ki-ki meccset játszhat Bosznia-Hercegovinával, ha bármelyiket is elhibázza, kiesik.

 

Fotó: fiba.com

Egyébként hasonló a helyzete a magyar csapatnak, neki este még három lehetősége volt arra, hogy abból kettőt megnyerjen. Tegyük hozzá, Franciaország, Litvánia és Németország ellen enyhén szólva sem az esélyesség terhével léptünk, illetve lépünk majd pályára… A franciák rendkívül erősek, a legutóbbi olimpián tavaly ezüstérmet nyertek, játékosainak jelentős része az NBA-ben edződött vagy edződik manapság is.

 

 

Az ellenfél 6-0-lal kezdett, erre felelt Hanga Ádám egy triplával, majd egy duplával, a többiek mind idegesen, kapkodva kosárlabdáztak. A franciák ezt ki is használták, labdákat szereztek, Rudy Gobert-t nem tudtuk tartani a palánk alatt, és amikor a 6. percben Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány időt kért, már 17-5-öt mutatott az eredményjelző, sajnos nem a mi javunkra. Ennyi idő alatt Hangán kívül senki sem tudott a gyűrűbe találni magyar részről, végül egy perc múlva Váradi Benedek megtörte ezt az átkot. A negyed végére viszont szépen összeszedte magát a csapat, és egy 11-0-ás rohanással felzárkózott 21-17-re.

 

Fotó: fiba.com

Hanga Ádám volt a kulcs, az első játékrészben egymaga kilenc pontig jutott, nagy kérdés volt, hogy ki képes felnőni mellé. A második negyed elején egy újabb triplával szaporította a pontjai számát, majd Keller Ákos is betalált a hárompontos vonalon túlról, kár, hogy az ellenfél mindkét esetben ugyancsak triplával válaszolt. Mindkét csapat jól védekezett ekkor, dobóhelyzetig is nehéz volt eljutni, és sikerült tartani a két-négy pontos hátrányt. Sőt, Vojvoda Dávid pontos távoli célzásával a 15. percben már csak 29-28-ra vezettek a franciák. Jött azonban egy megtorpanás, néhány tiszta helyzetből elhibázott dobás és rossz védekezés, és Franciaország máris elhúzott hét ponttal. Ez azonban nem ijesztett meg senkit sem, Miakel Hopkins és Benke Szilárd büntetőivel tartottuk a lépést, és 42-39-es francia vezetéssel mentek a csapatok a nagyszünetre.

 

Fotó: fiba.com

Mikael Hopkins triplával egyenlített, de ezután két eladott labdával, egy buta sportszerűtlen hibával és védekezésbeli kihagyással tíz pontot ajándékba adtunk az ellenfélnek. Percekig ottragadtunk a 42 ponton, a franciák pedig a 216 centire nőtt Rudy Gobert és a csak három centivel alacsonyabb Vincent Poirier teti adottságait kihasználva gyarapították a kosaraik számát. Nálunk ekkor Mikael Hopkins vitte a hátán a csapatot, neki köszönhetően maradhattun látótávolságban, amint leült pihenni, Franciaország máris megugrott 65-50-re. Ebben az időszakban a védekezés és a támadás is gyengén ment, és 

úgy lehetett érezni, hogy innen már nincs visszaút, de a csapat nem így gondolta. A negyedik negyed 67-53-ról indult, és a szívós, fogcsikorgatva küzdő magyar együttes szilárdítani tudott a védekezésén, nem látványos, hanem olykor begyötört kosarakkal visszakapaszkodott tíz pont alá. Vojvoda Dávid három plusz egyes akciója felcsillantotta a reményt, ám sajnos a buta, ki nem kényszerített hibák is benne maradtak a játékában. 

Másfél perccel a vége előtt csak öt pont volt a különbség, amit Hanga Ádám egy triplával kettőre csökkentett.

Kézzel fogható közelségbe került a csoda. Húsz másodperc volt hátra, Vojvoda hárompontosa kiperdült a gyűrűből, Andrew Albicy kihagyott két büntetőt, a lepattanó után Rosco Allen ellen faultot fújtak a bírók, és Guerschon Yabusele nem hibázott. Maradt 15 másodperc, 76-72-nél támadott a magyar csapat, Allen gyorsan zsákolt, 76-74. Benke ütött oda Fournie-nek, aki bedobta a két büntetőt, 9,3 másodperc volt négy pontot ledolgozni, de Váradi dobása nem ért célba, 78-74 lett a vége. A magyar válogatott minden dicséretet megérdemel, nagyon közel állt az olimpiai ezüstérmes legyőzéséhez. 

A vezér ezúttal is Hanga Ádám volt, aki nagyszerűen fogta össze a válogatottat, dobott 18 pontot, ám a csapat elveszítette az Európa-bajnokság hátra lévő mérkőzéseire. A szlovénok elleni találkozót a fájó combizma miatt hagyta ki, most vállalta a játékot, ám ismét megsérült, és már nem léphet pályára a Litvánia és Németország ellen sem. 

 

Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló: Magyarország–Franciaország 74-78 (17-21, 22-21, 14-25, 21-11). További eredmények: Németország–Litvánia 109-107 kétszeri hosszabbítás után, Bosznia-Hercegovina–Szlovénia 97-93. A csoport állása: 1. Németország 6, 2. Szlovénia 5, 3. Bosznia-Hercegovina 5, 4. Franciaország 5, 5. Litvánia 3, 6. Magyarorzág 3.

Borítókép: Hatalamasat harcolt egymással a magyar és a francia válogatott (Fotó: fiba.com)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.