Kellemetlen epizód egy nem túl szép emlékű mérkőzésen

A magyar válogatott 103-88-ra kikapott a címvédő Szlovéniától a férfi Európa-bajnokságon, ami enyhén szólva sem számít meglepetésnek. Ivkovics Sztojan magyar szövetségi kapitány reálisan értékelve a mérkőzést többek között azt is elmondta, hogy az ellenfél nem pihenteti gyakran a legnagyobb sztárjait, akkor igen nagy különbségű vereséget is szenvedhettünk volna. A találkozó végén egy epizód kellemetlen érzéseket kelthetett a magyarokban, de sikerült elsimítani a történteket.

Pajor-Gyulai László (Köln)
2022. 09. 04. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt a meccset csak túlragozni lehet. Bejött a papírforma, a vártnál is könnyebben, a címvédő Szlovénia különösebb erőfeszítések nélkül 103-88-ra legyőzte a magyar válogatottat a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. Az eredmény kissé megtévesztő, ugyanis az állás a negyedik negyed kezdetekor 88-60 volt, azaz kinézett egy nagy verés, ám az ellenfél akkor már megengedhette magának, hogy csak a cseresorát szerepeltesse, a nagy sztárok, mint az addig nagyszerűen produkáló Luka Doncic vagy Goran Dragic vissza sem jöttek a parkettre. Így a magyar válogatott is jobb teljesítményt tudott nyújtani, az utolsó tíz percet 28-15-re hozta, ám akkorra már minden eldőlt, és ez csak a végeredmény kozmetikázásra volt elegendő. combizomsérülés miatt nem játszhatott, de ez nem hozható fel okként a vereségre, alighanem a Real Madrid kosarasával együtt is kikapott volna a csapat. 

 

 

Aleksander Sekulic, a szlovénok vezetőedzője is azt hangsúlyozta a mérkőzés után, hogy nagyon komolyan vették ezt a találkozót, de szerencsére már az első félidőben megnyugtató előnyt szereztek, és így több kulcsjátékosát is pihentetni tudta. Ez pedig arra gondolva, hogy a csoportban hátra van még három forduló, és a címvédő már biztos továbbjutónak számít, azaz vár rá még több nehéz feladat, igen csak sokat számíthat.

A magyar szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan hosszabban nyilatkozott, és nagyon reálisan értékelte a találkozót:

– Aki kijött a mérkőzésre, az miattunk és az ellenfelünk miatt tette, mert ilyen sztárokat láthat a pályán. Nagyon gyámoltalanul kezdtünk, látszott, hogy megvan a respekt a szlovénok iránt, 

utána azonban elkaptuk a ritmust, és megmutattuk, hogy mi is tudunk kosarazni. A játékunk rendben volt, bizonyítottuk, ha esetleg idekerülne hozzánk egy NBA-sztár, bárkivel jó meccset tudnánk játszani. 

Ha a szlovénok a teljes rotációjukkal játszottak volna, bajba kerülünk, és harmincöt pontnyi különbség lett volna a két csapat között, de időnként „csak” euroligás játékosokkal léptek pályára.

 

Fotó: fiba.com

A két kapitány egyébként négy perccel a lefújás előtt csúnyán összeszólalkozott, és ebben nem a magyar volt a ludas. Ziga Dimec ütközött valakivel a palánk alatti csoportosulásban, fájdalmas arccal szenvedni kezdett, mire az egész szlovén kispad felháborodottan és roppant lekezelően gesztikulált a magyar kispad felé, Aleksander Sekulic vitte a prímet, a közel tartózkodók szerint néhány sértő és obszcén kifejezés is elhagyta a száját, ami nyilván nem tetszett Ivkovics Sztojanéknak. Végül a szlovén kapitány ellen technikai hibát ítéltek a játékvezetők, majd lecsillapodtak az indulatok. 

Annyira, hogy a találkozó vége után a két edző többször is összeölelkezett, és mindenki azt mondta, az ilyen felhorgadások benne vannak egy meccsben, de amilyen gyorsan jönnek, ugyanolyan sebesen el is illannak – ezzel együtt a lenézettség kellemetlen érzése nehezen múlik el…

A magyar válogatott előtt még négy mérkőzés áll, a legközelebb vasárnap este 20.30 órakor lép pályára az olimpiai ezüstérmes Franciaország ellen. A B csoportban két kör után a házigazda Németország és Szlovénia maradt veretlen, a bosnyákoknak és a franciáknak pedig egy-egy győzelmük és vereségük van. A magyar csapat kétszer kikapott, és így áll jelenleg az NBA-sztárokat is bevető Litvánia is, amelynek a mintegy tízezer szurkolója pompás hangulatot varázsol a csarnokba és Köln belvárosába is, a helyi étterem- és sörözőtulajdonosok legnagyobb boldogságára.

Borítókép: Aleksander Sekulic és Ivkovics Sztojan itt kibékült egymással (Fotó: fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.