időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Elit klubba került Magyarország, hosszú évek óta vártunk erre

Magyar Nemzet
Forrás: Tourdehongrie.hu
2022.09.30. 17:54 2022.09.30. 18:13
Elit klubba került Magyarország, hosszú évek óta vártunk erre

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) döntése alapján 2023-tól ProSeries kategóriába kerül a Tour de Hongrie. Ezzel a szintlépéssel a következő három évben garantáltan a sportág felsőházában szerepel a magyar körverseny – így felzárkóztunk közvetlenül a legnagyobb események, a Tour de France és a Giro d’Italia mögé. A döntéssel fokozott nemzetközi figyelemre számíthatunk, nagy mértékeben növekszik a verseny eddig is jelentős reklám- és turisztikai értéke, amely egyaránt jó hír a szponzorok, a partnervárosok, ezáltal Magyarország számára.

Az UCI versenynaptárában a ProSeries- és a WorldTour-események közé rendkívül nehéz bekerülni, hiszen adott számú profi csapat csak meghatározott számú versenyen tud részt venni. A nemzetközi szövetség háromévente adja ki a licenceket a profi csapatoknak és a versenyeknek, így érthető módon elég nagy a tülekedés a helyekért. A ProSeries-események száma földrészenként korlátozott, így ki kell valakinek esnie, hogy egy új verseny bekerüljön. 2023 és 2025 között Európában tizenkét ország többnapos versenyei kapták meg a ProSeries-licencet, köztük Magyarország.

Az UCI ProSeries eseményein csak a sportág legmagasabban jegyzett csapatai indulhatnak, a WorldTeamek és a ProTeamek mellett csupán a rendező ország csapatai lehetnek kivételek.

 Így indulhat a versenyen a magyar válogatott és magyarországi bejegyzésű UCI Continental Team, valamint legfeljebb két külföldi UCI Continental Team. Reményeink szerint 2023-ban ismét lesz magyar „Conti” csapat a mezőnyben, így ezzel is nagy lépést tehet előre a magyar kerékpársport.

Ezzel a döntéssel egy elit klubba érkezik a Tour de Hongrie. Olyan események szerepelnek a ProSeries-naptárban, mint például a Deutschland Tour, a Tour of Britain vagy az Arctic Race of Norway. A magyar körverseny mellett a mi régiónkból a horvát és a szlovén körverseny lesz a sorozat része.

Miért is fontos ez a kategória a csapatok számára? Teljesítményükért másfélszer annyi világranglistapontot kapnak a versenyzők, és magasabb pénzdíjakra számíthatnak, mint 2022-ben: az eddigi nyolcvanezer euró helyett 150 ezer euró lesz a csapatoknak kifizetett összeg.

Éveken át óriási erőfeszítéseket tettek a Tour de Hongrie szervezői, hogy a magyar körverseny újabb szintet léphessen, és bekerüljön a UCI ProSeries sorozatába. Sorra teljesítette az ehhez szükséges kritériumokat: a részt vevő profi csapatok száma, az egész világot elérő médiamegjelenés, a biztonságos lebonyolítás vagy a szálláshelyek terén. 

Bár már alig lehet tovább emelni a 2022-ben elért szakmai színvonalat, a ProSeries egyfajta biztosíték, hogy a profi csapatok és a legnagyobb sztárok évről évre visszatérjenek Magyarországra. A ProSeries-licenc három esztendőre szól, ami azt jelenti, hogy a 2025-ös jubileumi Tour de Hongrie is a rangos sorozat eseménye lesz – akkor ünnepli majd százéves fennállását a magyar körverseny.

Nyilatkozatcsokor a Tour de Hongrie honlapjáról

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár: – Az utóbbi években számos nagy nemzetközi versenynek adott otthont hazánk, és minden alkalommal elismerő visszajelzéseket kaptunk a helyszín és a szervezés kapcsán egyaránt. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Tour de Hongrie magasabb szintre emelésével 2023-tól egy újabb világszintű sporteseménynek lehet a házigazdája Magyarország. Szívből gratulálok a magyar szervezőcsapatnak, és ez úton is köszönöm a korábbi évek kitartó és lelkiismeretes munkáját, az elkövetkezendő három évhez pedig további sok sikert kívánok!

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki immár hét éve személyesen is segíti a verseny fejlődését: – 2015-ben, amikor újraindult a Tour de Hongrie, senki nem gondolta, hogy néhány év múlva már világsztárok fognak Magyarországon tekerni. Kellett ehhez a kiváló szervezés, a világszínvonalú rendőrségi biztosítás és a kiszámítható kormányzati támogatás. Az utolsó lökést a Giro d’Italia fergeteges budapesti rajtja adta, és megtörtént, amit titkon reméltünk: a következő három évben ProSeries kategóriájú verseny lesz a magyar körverseny. Ez hatalmas siker hazánknak, mert óriási a túljelentkezés ezekért a helyekért. Maradt azért még feladatunk: Kell egy csapat! Egy olyan kategóriájú magyar csapat, amelyik elindulhat a Tour de Hongrie-n.

Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője: – Büszkeséggel tölt el a hír, hogy az elkövetkező három évben a Tour de Hongrie a sportág felsőházában szerepelhet. Rengeteg munkánk van ebben a sikerben, ezért mérhetetlenül hálás vagyok kollégáimnak, a rendezőcsapatomnak, a Magyar Kerékpáros-szövetség vezetőinek és munkatársainak, valamennyi közreműködőnek, támogatónknak és partnerünknek, a rendőrségnek, a Magyar Közútnak, az M4Sportnak, a rajt- és célvárosainknak, és természetesen Magyarország kormányának, amely következetes támogatásával lehetővé tette, hogy ezt az utat bejárhassuk. Szakmai mellett egyben sportdiplomáciai siker is ez az elismerés. Sokat számított az értékelésünkben a többéves média-együttműködésünk a Tour de France-ot szervező A.S.O.-val, amelynek köszönhető, hogy immár 190 országban kerül a televíziók képernyőjére a magyar körverseny.

A Tour de Hongrie-nak is megvannak a jellegzetes trikói:

Fotó: Mario Pertorini

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke: – A Tour de Hongrie amellett, hogy egy patinás sportesemény, a magyar országúti kerékpárosok számára egyúttal „ugródeszka” a ProSeries- és a WorldTour-versenyek felé – gondoljunk például Valter Attila, Dina Márton, Peák Barnabás, Filutás Viktor vagy éppen Pelikán János, Fetter Erik sikereire. Külön öröm, hogy minden akadály elhárult az elől, hogy 2023-ban a nemzeti válogatott és a külföldi csapatokban légióskodók mellett egy magyar bejegyzésű kontinentális csapat is rajthoz álljon a nemzeti körversenyen. A ProSeries kategória a magyar versenyzők, csapatok, a támogatók, szponzorok felé is új dimenziókat nyit a sportágban.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója: – A ProSeries besorolás néhány évvel ezelőtt legalább olyan elképzelhetetlennek tűnt, mint egy Giro-rajt Magyarországon. Az elmúlt öt év Tour de Hongrie versenyei a csapatok legmagasabb szintű kiszolgálásáról szóltak. Több figyelmet fordítottunk erre, mint a legtöbb hozzánk hasonló kategóriájú verseny, így mostantól még stabilabb háttér áll rendelkezésre ahhoz, hogy a világ legjobb csapatait újra és újra vendégül láthassuk. Versenyigazgatóként számomra minden befektetett munka gyümölcse a versenykategória-váltás, amennyiben ez felfelé történik. A ProSeries egy elképesztően magas szint, de nem szabad azt hinnünk, hogy itt a vége. Azt remélem, néhány év múlva a régió első WorldTour-versenyét is mi fogjuk rendezni.

A 2023. évi Tour de Hongrie-t immár hagyományosan május 10–14. között rendezzük meg. Az útvonalat januárban jelentik be a szervezők.

Borítókép: Többek között a lillafüredi Palotaszálló is gyönyörű hátteret ad a Tour de Hongrie-nak (Forrás: Tourdehongrie.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.