Óriási meglepetés: a lengyelek elbúcsúztatták Doncicékat az Eb-től

Franciaország ismét próbára tette szurkolói idegeit, de a hosszabbításban 93-85-re felülkerekedett Olaszországon, így szerdán elsőkén jutott be a férfikosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjébe Németország és Spanyolország mellé. A másik meccsen óriási meglepetés született, Lengyelország legyőzte 90-87-re Szlovéniát, így Luka Doncic is búcsúzott az Eb-től.

2022. 09. 14. 23:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2013-as Európa-bajnok franciák egy olyan olasz csapat ellen léptek pályára, amely újabb meglepetésre vágyott Szerbia kiütése után. Jól is kezdtek, különösen kintről: hárompontosokkal tíz pontos előnyre tettek szert az első negyedben, és tíz perc után 27-20-ra vezettek. A második játékrészben tizenegy pontra nőtt a különbség, a nagyszünetben 38-31 volt az állás. A harmadik negyedben azonban az olaszok egy 19-3-as futással 64-56-ra elhúztak. Franciaország egyre közelebb és közelebb került, és két ponttal maradt le, amikor az olasz Simone Fontecchio két büntetőt hibázott 16,3 másodperccel a vége előtt. Thomas Heurtel 77-77-nél egyenlített, és hosszabbításra hozta a mérkőzést. A franciák jobban bírták a ráadást, 93-85-re nyertek.

 

A nehezen megszületett papírforma eredménynek több hőse is volt, de Thomas Heurtel 20 ponttal és 8 assziszttal a legjobbnak bizonyult. Sokat számított, hogy Franciaország 13 hárompontost dobott be, miután átlagosan 7,8 bedobott hármast jegyeztek meccsenként a torna előtt, emellett mindössze 44,0 százalékon tartották Olaszországot a kétpontosok kategóriájában.

 

A nap második meccsén láthattuk az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetését: Lengyelország legyőzte a magához képest gyenge napot kifogó Luka Donciccsal fémjelzett címvédő Szlovéniát. A lengyelek óriási elánnal kezdtek, a játék minden elemében felülmúlták a kissé kényelmes és szemlátomást roppant meglepett szlovénokat. Luka Doncicnak és Dragan Dragicnak sem ment, inkább csak küszködött a címvédő, Lengyelország viszont Mateusz Ponitka vezérletével szárnyalt. A nagyszünet egyenesen kiütéses szlovén vereséget sejtetett, 58-39-et mutatott az erdményjelző.

 

Fotó: fiba.com

Ekkor azonban beindult a henger, Szlovénia nagyon fegyelmezetten kosárlabdázott, Ponitkáék viszont szétestek, pontatlanná váltak, és a következő 12 percben mindössze 6 pontot tudtak szerezni. Nagyon úgy látszott, hogy a címvédő innen állva hagyja a vetélytársát, ám a játéka újra átment erőlködésbe, Doncic nagyon hajtott, de a pontszerzés nem ment neki, a társaival együtt rengeteg labdát eladott, és ezzel visszahozták a meccsbe a nagy szívvel harcoló lengyeleket, akik az utolsó percre kilenc pontos előnnyel fordultak rá. Ettől mintha ők ijedtek volna meg, a végén hét másodperce maradt Drazsicnak az egyenlítésre, de roszul passzolt, és megszületett a meglepetés: Lengyelország 90-87-re nyert, a címvédő Szlovénia pedig nem jutott négy közé.

A mérkőzés hőse a 26 pontot dobó Mateusz Ponitka volt, aki emellé még 16 lepattanót és 10 asszisztot is hozzátett: a tripla dupla világklasszis teljesítmény. A lengyel szurkolók okkal skandálták neki azt, hogy MVP, MVP... Luka Doncic ezúttal csak dupla duplával tudott előrukkolni, 14 ponttal és 11 lepattanóval. Sikerével a lengyel válogatott 50 éve nem látott teljesítményt hajtott végre: az 1971-es Eb után került ismét a legjobb négy közé kosárlabdában világversenyen.

Európa-bajnokság, negyeddöntők, szerda: Franciaország–Olaszország 93-85 (27-20, 11-11, 18-31, 21-15, 16-8) – hosszabbítás után, Lengyelország–Szlovénia 90-87 (29-26, 29-13, 24-6, 26-24). Elődöntők, szeptember 16., péntek: Lengyelország–Franciaország 17.15 (tv.: M4 Sport), Németország–Spanyolorzság 20.30 (M4 Sport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.