Spanyolország negyedszer ülhetett fel Európa trónjára

Németország szerezte meg a bronzérmet a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon, miután vasárnap a harmadik helyért rendezett mérkőzésen 82-69-re legyőzte Lengyelországot. A dönőben Spanyolország már 21 ponttal is vezetett, ám Franciaország fel tudott zárkózni egy pontra, ennél többre viszont nem futotta az erejéből, és spanyolok 88-76-ra győztek, 2009 óta negyedszer lettek Európa-bajnokok.

2022. 09. 18. 23:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnt, nem lesz izgalmas a bronzmeccs a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. A házigazda németek a félidőre kétszámjegyű előnyt alakítottak ki, ám a hajrában meg kellett küzdeniük a győzelemért, ami végül tizenháromezer szurkoló előtt össze is jött nekik. Pedig a második félidő felénél már csak egy pont volt az előnyük, Németország majdnem öt percig nem szerzett pontot, holott előtte egy 13-0-s futással, Andreas Obst, Daniel Theis és Dennis Schroder tripláival 34-20-ra vezetett. A negyedik negyedben Lengyelország 59-59-re felzárkózott, de Johannes Voigtmann egy döntő 11-3-as rohamot indított el remek hármasokkal. Voigtmann 14 ponttal, 9 lepattanóval, 6 assziszttal, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkolással zárta a mérkőzést.

Dennis Schröder a negyedik negyedben két nagy hármast is bevágott, így 26 ponttal és 6 assziszttal járult hozzá a győzelemhez, míg a lengyel csapatból Michal Sokolowski volt a legjobb 18 ponttal. Lengyelország az első félidőben kilenc hibát követett el, miközben tíz kísérletéből egy hárompontosa sem hullott a gyűrűbe, és mindössze 23 pontig jutott, és ez végzetesnek bizonyult.

 

Ez lett Németország első érme az Európa-bajnokságon 2005 óta, amikor Görögország mögött második lett. A házigazdák megérdemelten állhatnak a dobogóra. A lengyel válogatottnak az utolsó két mérkőzésre elfogyott az ereje, mivel nem tudta megismételni a negyeddöntőben Szlovénia ellen aratott történelmi győzelmét, és véget vetni 55 éves várakozásának arra, hogy a legjobb három közé kerüljön azon a tornán, amelynek 2025-ben társházigazdája lesz.

Ezután következett a döntő, amelyen Spanyolország és Franciaország csapott össze. A franciák nagyon gyengén kezdtek, pontatlanul játszottak, sok labdát eladtak, és a fegyelmezetten, összeszedetten és jól kosárlabdázó spanyolok egyre jobban elhúztak tőlük. Ez az előny már 21 pontra is megnőtt, és Spanyolországnak csaknem sikerült ezt elherdálnia, a gallok egy 20-2-es rohanással felzárkóztak. Igaz, egyenlíteniük vagy fordíztaniuk nem sikerült, mert a a spanyol válogatottban mindig akadt valaki, aki lendíteni tudott a csapat szekerén. Juancho és Willy Hernangomez, a két testvér együttesen 41 pontot dobott, és ezzel Spanyolország a harmadik legtöbb európai koronát szerezte a Szovjetunió (14) és Jugoszlávia (8) mögött.

 

Juancho Hernangomez egyébként élete meccsét játszotta, hiszen kilenc kísérletből hét hárompontost dobott, összesen 27 pontot szerzett, ami mellé 5 lepattanót és 2 labdaszerzést tett hozzá. Ő mindössze a második játékos, aki 1995 óta ötnél több hárompontost dobott egy Európa-bajnokság döntőjében, akkor Aleksandar Djordjevic 1995-ben Litvánia ellen 12 triplát süllyesztett el a gyűrűben. Juancho hernangomez lett a döntőn a meccs embere, és az égész kontinenstorna MVP-jének a testvérét, Willyt választották meg. Spanyolország negyedszer lett aranyérmes az Európa-bajnokságon 2009, 2011 és 2015 után, a 37 éves Rudy Fernandez mind a négy döntőn játszott. 

Borítókép: Juancho és Willy Hernangomez nagyszerűen játszott az egész Európa-bajnokságon (Fotó: fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.