Szédítő magasságok: első kalapot érnek válogatottunknak a sikerek

A Nemzetek Ligájában való sikersorozata elképesztő magasságokba repítette a magyar labdarúgó-válogatottat: Marco Rossi csapata az első kalapból várhatja majd a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását.

Forrás: M4sport.hu2022. 09. 24. 10:37
SCHÄFER András; ORBÁN, Willi
Lipcse, 2022. szeptember 23. Schäfer András (b) és Willi Orbán a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a Németország-Magyarország mérkõzésen a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. A magyar válogatott 1-0-ra gyõzött. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) október 9-én, vasárnap 12 órakor Frankfurtban tartja az Eb-selejtező sorsolását – emlékeztet cikkében az M4 Sport. Az 53 tagállamot tíz (hét ötfős és három hatfős) csoportba osztják majd szét, a küzdelmeket a szokásoknak megfelelően oda-visszavágós rendszerben bonyolítják. Az Eb-re a tíz csoport első és második helyezettjei automatikusan kvalifikálnak, ehhez jön még három nemzet a pótselejtezőből – így 23-an csatlakoznak a házigazda Németországhoz. (Az Eb-rendező jogán kijutott németek mellett a kizárt Oroszország nem indul még a selejtezőben, ezért vesz részt 55 helyett 53 tagállam a sorsoláson.)

A kalapok beosztása a következőképp alakul: az 1-5-ös kalapokba 10-10 válogatott kerül, míg a hatodikba a három leggyengébb. Hogy melyik nemzet melyik kalapból indul, a 2022/23-as Nemzetek Ligájában elért eredmények, a válogatottak végső, összesített sorrendje határozza meg. Ezt a sorrendet pedig a csoportban elért helyezés. És itt jön a lényeg: 

mivel az A divíziós magyar válogatott csoportja második helyénél hátrébb már nem végezhet, biztosan ott lesz a Nemzetek Ligája tíz legjobb helyen végző nemzet között (négy csoportelső, négy csoportmásodik és a két legjobb csoportharmadik), így garantáltan az első kalapból várhatja a sorsolást. Ezt rajtunk kívül – a szeptember 24-i állás szerint – még Belgium, Horvátország, Dánia, Olaszország, Hollandia és Spanyolország mondhatja el.

Ennek azért van jelentősége, mert a magasabb polcról indulva jelentősen csökken az esélye, hogy a kontinens krémjét képviselő válogatottal kerüljünk egy selejtezőcsoportba.

A teljes cikket az M4 Sport honlapján olvashatják.

 

Borítókép: (balra) és a Németország–Magyarország mérkőzésen (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.