Szalai Ádám hőssé vált, csodagól és győzelem Németországban

Egymás után harmadszor sétáltak bele a németek ugyanabba a folyóba: a magyar labdarúgó-válogatott erősen kezdett, és Szalai Ádám klasszis góljával hamar megszerezte a vezetést. Marco Rossi csapata két döntetlen után harmadjára 1-0-ra legyőzte Németországot. Lipcsében hiába dobálták a lipcsei magyarokat, hétfőn Olaszország ellen hazai pályán már egy döntetlennel a miénk lehet a csoportgyőzelem a Nemzetek Ligája A divíziójában. Bombameglepetés.

Szalay Attila (Lipcse)
2022. 09. 23. 22:40
SZALAI Ádám
Labdarúgás – Nemzetek Ligája – Németország-Magyarország Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a magyar szurkolók Lipcse központjában, a Richard Wagner-téren hangolódtak a mérkőzésre nagyfokú rendőri jelenlét mellett, a németek már egyáltalán nem vették félvállról a mieinket. – Ott voltunk júniusban Budapesten és tavaly az Eb-n Münchenben is a magyarok ellen, mindkétszer jó meccs volt – árulta el érdeklődésünkre egy német drukker. – Most is kemény mérkőzésre számítok.

Ekkor még nem tudhatta, hogy mennyire igaza lesz.

A két válogatott legutóbbi két mérkőzése döntetlennel ért véget, a tavalyi Eb-n 2-2, júniusban a Puskás Arénában 1-1 született. Mégis hiába érkezett csapata a csoport első helyezettjeként a találkozóra, a németek számítottak az esélyesnek, elég csak annyi hozzá, hogy a keretük csaknem kilencszer annyit ér, mint a magyar (818 millió vs. 93 millió euró).

A lipcsei labdarúgók versenyét 3-2-re már a kezdő sípszó előtt megnyertük, Rossi mester ugyanis tényleg csak viccelt, amikor azt mondta , hogy az RB Leipzig magyarjait pihenteti: és is ott volt kezdőben. Ellenben a német keret három lipcsei játékosából csak David Raum és Timo Werner volt kezdő a németeknél.

Így állt fel a magyar csapat: Gulácsi – Lang, Orbán, – Fiola, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Gazdag, Szoboszlai –

És a német: Ter Stegen – Hofmann, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Gündogan – Gnabry, Müller, Sané – Werner.

Újabb nagy bravúrt hajtott végre a válogatott (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Marco Rossi tehát újoncot avatott Németországban, a holland bajnokság legutóbbi fordulójában az Ajax ellen parádésan futballozó , a hétvége álomcsapatába is bekerült először lépett pályára a válogatottban – az AZ Alkmaar 18 éves tehetsége a sérült Nagy Zsoltot helyettesítette a védelem bal oldalán. A másik sérült kulcsembert, a freiburgi Sallai Rolandot az Egyesült Államokban nagyszerű formának örvendő Gazdag Dániel pótolta.

Gyászszünet előzte meg a kezdést, a németek a júliusban 85 éves korában elhunyt, 1966-ban világbajnoki ezüstérmes klasszis csatárukat, Uwe Seelert búcsúztatták vastapssal.

Bátran kezdett a magyar csapat, az első negyedórában több támadást vezetett, mint a német (6-2), az újonc Kerkez kifejezetten biztatóan mozgott. Az álmoskás németek beleestek ugyanabba a csapdába, mint az előző két egymás elleni meccs elején: a 17. percben megérdemelt vezetést szerzett Magyarország!

Már az előzmény is szép volt: Kerkez baloldali beadását az előre húzódó Fiola sarokkal tette vissza lövésre Szalai Ádámnak, aki kicsit talán meg is lepődött a technikás megoldáson, így Süle szögletre blokkolta a kísérletét. De ezzel nem volt vége, sőt: Szoboszlai szögletére Szalai érkezett a rövidre, megelőzte Thomas Müllert és bokából a hosszúba pörgette a labdát, klasszis gól volt – 0-1.

SZALAI Ádám
A mérkőzés képe (Fotó: Hannibal Hanschke)

Szalai szerdán jelentette be, hogy az NL-sorozat végeztével lemondja a válogatottságot, és most pályafutása egyik legszebb gólját szerezte Németországban, ahol tizenkét évig futballozott korábban és ahol valószínűleg most lépett pályára utoljára tétmeccsen.

Nem mellesleg a 85. válogatottságával Szalai beérte Puskás Ferencet az örökranglistán.

A németek továbbra sem tudták a kezükbe venni az irányítást, és a pálya helyett a lelátóra szegeződött a reflektorfény. A 35. percben Szoboszlai végzett volna el szögletet, de hiába játszott félig-meddig hazai pályán, papírgalacsinokkal dobálták a németek. Sajnos a magyar szurkolók meg felültek a provokációnak, és kórusban szidták az ellent – félő, hogy a gyűlöletbeszéd életbe léptetheti a válogatott egy meccsre szóló, felfüggesztett zárt kapus büntetését.

MILOS, Kerkez; MÜLLER, Thomas
Kerkez Milos és fejpárbaja (Fotó: Hannibal Hanschke)

Az első félidő végére már 62 százalékban birtokolták a labdát a hazaiak, de nem nagyon tudtak mit kezdeni vele, Gulácsinak csak egyszer kellett védenie. Szünet után Hans-Dieter Flick átállította csapatát háromvédős játékra, és megérkeztek a német helyzetek. Sané lövését Gulácsi védte, Müller gólját les miatt érvénytelenítették, Kimmich bombája kevéssel ment mellé – negyedóra alatt több veszély termett a magyar kapu előtt, mint a teljes első félidőben, de maradt az 1-0. Sőt, később a csereként beállt és Kleinheisler is betalálhatott volna.

A magyar válogatott sok esetben hősies védekezéssel kihúzta kapott gól nélkül a végéig. Az Angliában aratott júniusi 4-0-s siker után újabb történelmi bravúrt hajtott végre a Rossi-csapat, Németországban tétmérkőzésen korábban sosem győztünk.

Ezzel már biztosan a csoportja első két helyének valamelyikén végez a magyar válogatott az NL elitligájában Németországot és Angliát is megelőzve. A csoportelsőség hétfőn Budapesten dől el a mieink és az olaszok között úgy, hogy kétpontos előnyben vagyunk. Most a döntetlen szó szerint győzelemmel érne fel.

Nemzetek Ligája, A-liga, 3. csoport:
Németország–Magyarország 0-1 (0-1), Lipcse, Red Bull Aréna, 40000 néző, jv.: Vincic (szlovén). Gólszerző: Szalai Á. (17.)
Olaszország–Anglia 1-0 (0-0), Milánó, San Siro, gólszerző: Raspadori (68.)

A csoport állása egy fordulóval a vége előtt:
1. Magyarország 10 pont
2. Olaszország 8
3. Németország 6
4. Anglia 2

A záró fordulót hétfőn rendezik, a párosítás: Magyarország–Olaszország 20.45, Anglia–Németország 20.45.

Borítókép: Szalai Ádám győztes gólt ünnepelt Lipcsében Németország ellen (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.