időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Még hat, még öt… – titokzatos üzeneteket kap Gazdag Dániel

Szalay Attila
2022.09.19. 06:11 2022.09.19. 06:56
Még hat, még öt… – titokzatos üzeneteket kap Gazdag Dániel

Magyar idő szerint vasárnap virradóra még Atlantában futballozott Gazdag Dániel, aki ezt követően repülővel leküzdött több mint nyolcezer kilométert, hogy hétfő délelőtt már Budapesten landoljon, és csatlakozzon a válogatott Nemzetek Ligája-finisre készülő keretéhez. A jelenlegi legjobb formának örvendő magyar labdarúgó még az Egyesült Államokból nyilatkozott lapunknak a jövőjéről, a Messi, Fernandes, De Bruyne háromszögről meg a titokzatos üzenetekről, amelyeket a góljai után kap.

Épp a kisfiáért ment az iskolába Gazdag Dániel, amikor beszélni tudtunk. A Petneházán felnőtt középpályás tavaly nyáron szerződött addigi egyetlen profi klubjától, a Honvédtól a Philadelphia Union együttesébe. Kisebbik fia az Egyesült Államokban született, a nagyobb pedig már az iskolapadot koptatja Amerikában. 

– Szeptemberben kezdte a sulit, szereti, hála istennek egy év alatt a nyelvet is jól megtanulta. Berendezkedtünk, jól érezzük magunkat – erősítette meg Gazdag Dániel, akinek apaként kézenfekvő lehetne, hogy hosszabb távra letelepedjen Philadelphiában.

A helyzet mégsem ilyen egyszerű, ugyanis ebben az idényben ő az amerikai profi liga (MLS) egyik legjobb játékosa: 19 góljával harmadik a góllövőlistán, a találatokat és a gólpasszokat összesítő kanadai táblázaton szintúgy. 

Ezzel a teljesítménnyel Gazdag Dániel komolyabb európai bajnokságokba is eladhatja magát, és bizony foglalkoztatja a gondolat.

– Ha valamelyik topligából lenne ajánlatom, arra nehezen mondanék nemet, de a Bajnokok Ligája vagy Európa-liga csoportkörében rendszeresen szereplő, nem topligás csapatok is érdekesek – ismerte el. – Év közben voltak már megkeresések, és biztos vagyok benne, hogy lesznek is még. Az MLS sok játékost ad el Nyugat-Európába, és főleg az idei számaim alapján nem tartom lehetetlennek, hogy nekem is sikerüljön innen szakmailag előrébb lépni.

MLS: Atlanta United FC at Philadelphia Union
Gazdag Dániel lába aranyat ér Amerikában Fotó: Reuters/Mitchell Leff

Gazdag szerződése eredetileg idén decemberben járt volna le a Philadelphiával, de mivel csapata mind a 32 bajnokiján kezdő volt, automatikusan életbe lépett az egyéves hosszabbítási opció, így már 2023 végéig köti a megállapodás Philadelphiához. S mivel a szerződése még egy hasonló plusz évet tartalmaz, ez jó eséllyel 2024-ig nyúlhat. – Ettől függetlenül szerintem a klub sem zárkózna el az eladásomtól, ha jó ajánlatot kapna értem. Persze a sportigazgató már jelezte, hogy ő inkább szeretne megtartani – tette hozzá Gazdag.

Többet ér évi félmillió dollárnál

Mindennek megvan az ára természetesen. A magyar középpályásnak hiába érvényes a jelenlegi szerződése, a teljesítményével rászolgált a magasabb fizetésre az évi 550 ezer dollárnál, hiszen a liga legjobbjainak (több)milliós alapfizetése van, ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy Gazdag immáron közéjük tartozik.

– A mozgását nem lehet tanítani, az ösztönös és egyedi – dicsérte magyar játékosát a Philadelphia edzője, Jim Curtin, miután Gazdag néhány hete a klub történetének legjobb gólszerzője lett egy idényen belül az alapszakaszban.

– Önbizalmat ad, hogy az edző ennyire bízik bennem – reagált lapunknak a 15-szörös válogatott. – Korábban is hittem benne, hogy képes vagyok középpályásként odaérni a kapu elé, az utolsó honvédos szezonomban 13 gólt szereztem az NB I-ben. Amerikában nincs kieső, ezért minden csapat jobban felvállalja a támadójátékot, ami sokat segít, idén pedig már beilleszkedtem, kialakult a játékkapcsolat a társakkal. Ez mind közrejátszik abban, hogy most ilyen eredményes tudok lenni.

Mint Bruno Fernandes Manchesterben

És persze a pozíció is. Gazdag a portugál válogatott ásza, Bruno Fernandes Manchester Unitedben betöltött korábbi feladatköréhez hasonlítja a sajátját Philadelphiában: – Az első teljes manchesteri idényében lőtt 18 gólt, sokszor beindult a védők mögé, így került helyzetbe. Most az én szerepem is valami hasonló. 

Egyébként a kedvenc játékosom Lionel Messi volt, de most akire a leginkább szeretnék hasonlítani, mint labdarúgó, az Kevin De Bruyne.

Már csak két forduló van hátra az MLS alapszakaszából, Gazdag pedig közel jár ahhoz, hogy felülmúlja a bajnokság történetének eddigi legjobb magyar teljesítményét, amelyet Nikolics Nemanja ért el 2017-ben, a Chicago Fire mezében 24 góllal és négy gólpasszal. – Sajnos már kevés időm maradt, hogy gólokban megelőzzem, de a kanadai táblázaton még utolérhetem. Nem lenne rossz, mert Niko egy ideje minden gólom után üzenetet ír nekem – árult el egy kulisszatitkot. – Csak annyit közöl, hogy még hat, még öt, éppen mennyi hiányzik ahhoz, hogy utolérjem a rekordját. Jóban vagyunk, sok tanáccsal ellátott, amikor Amerikába jöttem.

A válogatottban is egyre fontosabb szerepet tölt be Fotó: Mirkó István

Tudnunk kell, hol a helyünk

Gazdagnak most azonban a válogatottban van feladata, pénteken Németország, jövő hétfőn Olaszország az ellenfél a Nemzetek Ligája A divíziójában, amelyben két körrel a vége előtt Magyarország vezeti a csoportját az említett két együttes és Anglia előtt: – Ha Marco Rossi úgy gondolja, készen állok rá, hogy az eddigieknél is nagyobb szerepet vállaljak, mindent meg fogok tenni a nekem szánt időben a pályán. Biztos vagyok benne, hogy ezek a nagy csapatok meg akarják mutatni ellenünk, hogy mégiscsak ők a jobbak. A papírforma az, hogy előrébb is tartanak, ezért ugyanolyan alázatosan és szerényen kell dolgoznunk, mint eddig, másként esélyünk sem lenne ellenük. Tudnunk kell, hol a helyünk.

Visszadobtuk a labdát Gazdag Dánielnek: hol a helyünk? 

Jelenleg ugyanis még meg is nyerhetjük a csoportot és utolsók is lehetünk benne. – Ha az utolsó helyet elkerülve sikerülne bennmaradnunk az A osztályban, az már nagyon szép eredmény lenne, de amíg van esélyünk a csoportgyőzelemre, addig azért kell küzdenünk – érkezett a józan válasz.

Szerényen, alázatosan egy petneházi sráctól.

Borítókép: Gazdag Dániel a magyar válogatottban (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.