„Fényes jövő előtt áll” – holland dicséret a magyar labdarúgónak

A holland De Telegraaf lap beválasztotta az Eredivisie legutóbbi fordulójának álomcsapatába a magyar válogatott kerettag Kerkez Milost. A fiatal balhátvédet egy korábbi 47-szeres holland válogatott klasszis dicsérte, aki szerint Kerkez talán már most jobb, mint az elődje, akit az Ajax igazolt le.

Magyar Nemzet
2022. 09. 19. 14:22
AZ Alkmaar v Ajax - Dutch Eredivisie
ALKMAAR, NETHERLANDS - SEPTEMBER 18: Milos Kerkez of AZ Alkmaar celebrates the victory during the Dutch Eredivisie match between AZ Alkmaar v Ajax at the AFAS Stadium on September 18, 2022 in Alkmaar Netherlands (Photo by Angelo Blankespoor/Soccrates/Getty Images) Fotó: Getty Images/Soccrates Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról beszámoltunk, az AZ Alkmaar magyar labdarúgója vasárnap végigjátszotta csapata Ajax elleni rangadóját, amelyet Kerkezék 2-1-re meg is nyertek. A 18 éves védő olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy a De Telegraaf beválasztotta a hétvége álomcsapatába, s a lapnak a korábbi 47-szeres holland válogatott Rinus Israel nyilatkozott róla, akit annak idején kétszer (1970, 1975) megválasztottak az év labdarúgójának Hollandiában.

– Megítélésem szerint Kerkez kiemelkedő teljesítményt nyújtott az Ajax ellen – mondta Israel, akit a De Telegraaf alapján a Nemzeti Sport idézett. – Ha fizikailag nem is ő a legerősebb, rendkívül rámenős a párharcokban és remekül bánik a labdával. Fényes jövő előtt áll, ebben biztos vagyok. Irigylésre méltó helyzetben van az a klub, amelyik úgy adhatta el Owen Wijndalt, hogy az utódja már házon belül volt. Aki legalább olyan jó, mint az elődje, ha nem jobb máris. Látszik, hogy mind a szakmai munka, mind a scouting jó kezekben van a klubnál.

Kerkez tavaly februárban került a figyelem középpontjába, amikor az AC Milan szerződtette az NB II-es Győrből, méghozzá az olasz klub legendás játékosa, jelenlegi sportigazgatója, Paolo Maldini kifejezett kérésére, aki a hírek szerint magánrepülőgépet is küldött a vajdasági születésű játékosért.

Kerkez Milánóban az utánpótlásban futballozott, de tavaly nyáron egy felkészülési mérkőzésen két gólt is szerzett a Milan felnőttcsapatában. Az elmúlt idényben mégsem került bevetésre a profik között, így kimaradt a Milan olasz bajnoki címéből is. Talán ez sarkallta Kerkezt a továbblépésre, Hollandia és az AZ Alkmaar pedig kiváló hely a fiatal futballisták számára a fejlődésre.

A holland klub kétmillió eurót fizetett Kerkezért a Milannak, és a magyar játékos hamar beverekedte magát a csapatba. Ebben közrejátszott az is, hogy az AZ a nyáron tízmillió euróért eladta az Ajaxnak a korábbi balhátvédjét, az Israel által is említett Wijndalt, aki nem mellesleg már 11-szeres holland válogatott.

Kerkez még csak a most következő Nemzetek Ligája-mérkőzéseken debütálhat a magyar nemzeti csapatban, ugyanis tagja Németország és Olaszország ellen készülő keretének. Erre az idénybeli remek játékával szolgált rá, az AZ mind a hét bajnokiján kezdőként lépett pályára, egy gólt is szerzett, miközben az Európa-konferencialigában már három gólpasszt számlál.

Az Eredivisie hétvégi csapatába sem először választották be őt, az ötödik fordulóban az Emmen elleni 3-0-s győzelem alkalmával is bekerült a legjobbak közé.

Borítókép: az AZ Alkmaar mezében (Fotó: Angelo Blankespoor/Soccrates/Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.