A németek elleni sikert elvárni nem lehet, remélni már igen

Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán félig-meddig hazai pályán lép pályára pénteken a magyar válogatottban Lipcsében. Feltéve, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány valóban csak tréfált azzal, hogy pihenteti őket Németország ellen. Jelenleg a magyarok a csoportelsők, de a németek az esélyesebbek, így azzal mindenki elégedett lenne, ha a meccs végén a Nemzetek Ligája A divízióban maradást ünnepelhetnénk. Ehhez vagy egy magyar pont kell Lipcsében, vagy legalább egy olasz pont Milánóban.

Szalay Attila (Lipcse)
2022. 09. 23. 6:44
ROSSI, Marco
Labdarúgás - NL – Németország-Magyarország - A magyar válogatott a stadion bejáráson Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csütörtökön megindult a kétezer magyar szurkoló egy része Németországba, voltak, akik hozzánk hasonlóan vonattal utaztak. Még Budapestet sem hagytuk el, tízórányi, bécsi és erfurti átszállással szervezett út várt ránk, de így is erős tipp volt, hogy a fekete, Magyarország feliratos baseballsapkát viselő férfi útvonala egyezik a miénkkel egészen Lipcséig. 

A társaság egyik tagja épp munkahelyi előléptetés előtt áll, ennek ellenére útra kelt. Ha a válogatott játszik, nem számít a szabadnap.

Hasonló elhivatottság jellemezte a júniusi NL-meccseken a válogatott játékosait is, akik Angliát oda-vissza legyőzték, a németek ellen 1-1-es döntetlen értek el Budapesten, így a szűk olaszországi vereséggel együtt is vezetik a csoportjukat a három topcsapat előtt. Timo Werner, az RB Leipzig támadója is a magyarok odaadását emelte ki a németek elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján: – Mindenki küzd a másikért, a magyarok ezért ennyire veszélyesek, de egyénileg is nagyon jók, noha a magyarokról nem ez jut elsőre az ember eszébe.

SZALAI Ádám
lehet, hogy utoljára lép pályára Németországban Fotó: Illyés Tibor

Wernernek igaza van, a magyar válogatottban továbbra sincsenek sokszor tízmillió eurós klasszisok, van viszont egység, és azért egyéniségek is akadnak. Az egyik legnagyobb, a karrierje nagy részét a Bundesligában töltő Szalai Ádám hamarosan elköszön a válogatottól, ami még a német szövetségi kapitányt is szóra bírta: – Szalainak a pályán és azon kívül is van véleménye, emiatt mindig nagyra becsültem – fogalmazott Flick. – A legjobbakat kívánom neki, de remélem, hogy a három pont a miénk lesz, és talán Olaszország ellen eredményesen fog búcsúzni.

A mieink persze mást terveznek, az olaszok elleni hétfői budapesti csata még messze van, most Lipcsében kell bizonyítani, hogy a júniusi csoda nem csak három (hó)napig tartott. A hátralévő két meccsen egyetlen pontot kellene szereznie Rossi csapatának ahhoz, hogy biztosan megőrizze tagságát az NL elit osztályában, ami előre lehetetlennek tűnt. Sőt egy esetleges lipcsei győzelemmel a csoportelsőség is igen közel kerülne.

Minek álmodozni? Tavaly az Eb-n kétszer vezettünk a németek ellen Münchenben, Leon Goretzka mentette meg a hazaiak becsületét a 84. percben lőtt góllal. Még mindig nehéz elhinni, de tényleg bármi megtörténhet.

Goretzka mondjuk most biztos nem menti meg a németeket, mert müncheni klubtársával, Manuel Neuerrel együtt megfertőződött a koronavírussal. A magyar válogatottnak sokkal nagyobb problémát okoz a freiburgi kiesése arcsérülés miatt, Flick kapitány ugyanis Neuer helyére például a Barcelona kapusát, Marc-André ter Stegent állíthatja. 

Nem hiába 818 millió euró a német keret összértéke, míg mindössze 93 millió a magyaré, de a pályán ilyen mértékű német fölényre nem lehet számítani. – fantasztikus munkát végez a magyar válogatott élén. Taktikusak, fegyelmezettek, nagyon kevés helyet hagynak az ellenfélnek – dicsérte a magyarokat Flick mester.

SCHÄFER András; SZOBOSZLAI Dominik; NEGO Loic
kalauzolja társait a lipcsei arénában Fotó: Illyés Tibor

A magyar válogatottat irányító olasz kollégája ugyanakkor megjegyezte, merőben más a helyzet most, mint a tavaly Eb vagy a júniusi mérkőzések esetében volt. – Sokkal több ideig tudtunk készülni mindkétszer, mint most. Nehéz három nap alatt felkészíteni a csapatot ilyen hőfokú mérkőzésekre – jelezte Rossi, aki egyébként derűs hangulatban volt a magyar sajtótájékoztatón, még egy poént is eleresztett: 

– Elmondhatom, hogy és Szoboszlai Dominik pihenni fognak. Ez csak vicc persze, már nagyon várják ezt a meccset, nekik különleges, hogy itt Lipcsében játszunk.

Az RB Leipzig három magyar labdarúgója mellett az Union Berlinben szereplő Schäfer Andrásnak is fontos meccs a mai, már csak a tavalyi Eb-n a németek ellen szerzett bátor találata miatt is. – Az a fejes megváltoztatta az életem – jegyezte meg Schäfer. – Most az a legfontosabb, hogy maradjunk benn az A osztályban, és ha ez a jó eredmény megszületik, utána érdemes a nagyobb álmokról beszélni.

Azért jegyezzük meg, hogy a csoport másik mai meccsén a tavalyi Eb-döntősök találkoznak Milánóban, ahol ha az angolok nem tudnak győzni, úgy biztosan kiesnek, azaz Magyarország a lipcsei eredménytől függetlenül megőrizné a helyét az A divízióban.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 5. forduló, péntek: Németország–Magyarország 20.45 (tv: M4 Sport), Olaszország–Anglia 20.45 (tv: Spíler 2). A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont, 2. Németország 6, 3. Olaszország 5, 4. Anglia 2.

Borítókép: Marco Rossi és a magyar játékosok a lipcsei Red Bull Arénában (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.