A horvát vasálarcos – drámai előadás két percben

A 2018-as világbajnoki ezüstérem után újabb nagy siker küszöbére érkezett a horvát labdarúgó-válogatott. Zlatko Dajic együttese csütörtök este 2-1-re legyőzte Dániát, s az 1. csoport élére állt. Lovro Majer volt a meccs hőse, aki a 78. percben csereként állt be, s a következő percben, az első labdaérintéséből megszerezte a győztes találatot.

Magyar Nemzet
2022. 09. 23. 7:17
UEFA Nations League - Group A - Croatia v Denmark
Soccer Football - UEFA Nations League - Group A - Croatia v Denmark - Stadion Maksimir, Zagreb, Croatia - September 22, 2022 Croatia's Lovro Majer celebrates scoring their second goal with Josip Juranovic and Josko Gvardiol REUTERS/Antonio Bronic Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borna Sosa szerzett vezetést a horvátoknak a 49. percben, ami után a horvátok az eredmény tartására rendezkedtek be. azonban keresztülhúzta a számításukat azzal, hogy a 77. percben pompás távoli lövéssel egyenlített.

A dráma ezzel azonban még nem ért a tetőfokára. A következő percben a hazaiaknál Mateo Kovacicot Lovro Majer váltotta, s a utódjának kikiáltott középpályás csupán újabb perc múltán, a 79. percben az első labdaérintéséből újra a horvátokat juttatta előnyhöz. A horvátok ezután már megtartották az eredményt, 2-1-re győztek.

A francia Rennes zágrábi születésű játékosa orrsérülés miatt arcvédőben játszik, igazi hős lett, a horvát vasálarcos.

– Dánia nagyszerű csapat, hatalmas nagy fegyvertény, hogy másodszorra is le tudtuk győzni – lelkendezett  Zlatko Dajic, a horvátok szövetségi kapitánya, aki 2018-ban a világbajnoki ezüstéremmel hőssé vált, ám tavaly az Európa-bajnoki kudarc után sokat bírálták. – Még mindig fáj az eszéki vereség, de most már a saját kezünkben a sorsunk.

Dajic arra utalt, hogy a horvátok meglepően pocsékul, az osztrákok elleni 3-0-s eszéki vereséggel kezdték a sorozatot, utána azonban feltámadtak. Ha vasárnap Bécsben visszavágnak az osztrákoknak, akkor megőrzik első helyüket az 1. csoport élén, azaz bejutnak a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe.

– Nagyon boldog vagyok. Dánia fenomenális, de hittünk a sikerben, harcoltunk és győztünk. Ez az egyik legszebb gól, amit pályafutásom során szereztem. Jó helyzetben vagyunk, Bécsben célba érhetünk – utalt erre a meccs hőse, Lovro Majer.

Megmenekültek a franciák

Ugyanebben a csoportban Franciaország 2-0-ra legyőzte Ausztriát, így feljebb lépett az utolsó helyről. Az is a horvátok malmára hajtja a vizet, hogy az utolsó fordulóban a franciák a dánokkal találkoznak, s ha biztosra akarnak menni, akkor ismét nyerniük kell a bennmaradás érdekében.

– Nagyon elégedett vagyok a játékunkkal. Fontos győzelmet arattunk. Sok helyzetet alakítottunk ki, olyan játékosokkal játszottunk egységesen, akik pedig nincsenek összeszokva. Nagyon kevés időnk volt a felkészülésre, de mindenki igyekezett, átérezte a meccs fontosságát – nyilatkozta megkönnyebbülten Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya.

– Elhatároztuk, hogy megmutatjuk a másik arcunkat, az igazi, valós értékünket. A körülmények nem voltak optimálisak, de ha már a pályán vagy, nincs más, ami fontos, csak a győzelem – összegzett éretten Aurélien Tchouaméni, a Real Madrid sztárja.

– Nem játszottunk rosszul, mégis kikaptunk. Az ilyen meccseket mindig az a dönti el, hogy ki szerzi az első gólt. Vasárnap mindent beleadunk a horvátok ellen, és reméljük, hogy Franciaország nem nyer Dánia ellen – Ralf Rangnick világosan beszélt az osztrákok terveiről.

Ma Németország–Magyarország

Ma a 3. csoport van soron, a magyar válogatott Németország vendége lesz Lipcsében, az olaszok pedig az angolokat fogadják mérsékelt lelkesedéssel.

Nemzetek Ligája, A divízió, 5. forduló

1. csoport:
Franciaország–Ausztria 2-0
Horvátország–Dánia 2-1
Az állás: 1. Horvátország 10, 2. Dánia 9, 3. Franciaország 5, 4. Ausztria 4
Az utolsó forduló párosítása (vasárnap):
Ausztria–Horvátország
Dánia–Franciaország

4. csoport:
Belgium–Wales 2-1
Lengyelország–Hollandia 0-2
Az állás: 1. Hollandia 13, 2. Belgium 10, 3. Lengyelország 4, 4. Wales 1
Az utolsó forduló párosítása (vasárnap):
Hollandia–Belgium
Wales–Lengyelország.

Borítókép: Lovro Majer térden csúszik, érkeznek ünnepelni a társak (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.