Mancini panaszkodik: nógatni kell az olaszokat

Az Európa-bajnoki döntő visszavágója. Hangzatosan így jellemezhetjük a péntek esti Olaszország–Anglia Nemzetek Ligája-találkozót. Roberto Mancini, az Eb-címvédő olaszok szövetségi kapitánya azonban kerüli a nagy szavakat. Nem véletlenül. Egy év alatt sok minden megváltozott, az olasz labdarúgás újra válságjeleket mutat. A válogatott lemaradt a világbajnokságról, s Mancininek az sem tetszik, hogy többen vonakodnak a nemzeti csapatban szerepelni, pedig a sok hiányzó miatt különben sem könnyű a helyzet. A túloldalon Gareth Southgate azzal a dilemmával szembesül, vajon kitartson-e az agyonbírált középhátvéd Harry Maguire mellett. Nekünk persze csak az fontos, hogy ne nyerjenek az angolok.

2022. 09. 22. 17:32
Italy Training Session & Press Conference
SPORT-SOCCER/ITALY Fotó: NICOLAS MORASSUTTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európa-bajnoki győzelem már történelem, ami a büszkeséglistánkat gyarapítja. Nem ragadhatunk le a múltban, nem bánkódhatunk a kudarcokon sem, muszáj lelkesednünk az olyan mérkőzésekért is, mint amilyenek előttünk állnak – Roberto Mancini, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nálunk nehezen értelmezhető gondolatokat fogalmazott meg a mai mérkőzés előtt.

 

Az olaszoknak ne lenne inger az Anglia elleni Nemzetek Ligája-találkozó? Bizony, úgy néz ki.

 

Az olaszok az egy évvel ezelőtti mámoros győzelem után gyorsan fenékig ürítették a bánat poharát is, a 2018-as után az idei, katari világbajnokságról is lemaradtak. Sikerpótlékként pedig nem érik be a Nemzetek Ligájával.

– Nehéz időket élünk, mert sok a hiányzónk – mondta Mancini a pénteki sajtótájékoztatón, majd utalt arra, nem mindenkit a sérülés tart vissza a kerettagságtól. – Nem majd csak a következő hónapban, mindig akarni kell a válogatottságot – fogalmazott meg kemény kritikát a kapitány.

 

Azt is furcsállhatjuk, hogy a Milan és az Internazionale otthona, a nyolcvanezer fő befogadóképességű Giuseppe Meazza Stadion valószínűleg nem telik meg, a péntek délutáni helyzet szerint csupán negyvenezer jegyet értékesítettek.

 

S akik kilátogatnak, azoktól sem lehet feltétlen támogatásra számítani, szűk esztendeje, szintén a San Siróként is ismert arénában a szurkolók egy része kifütyülte Gianluigi Donnarummát, a válogatott kapusát, csak mert Párizsba, a PSG-hez igazolt.

Olyan problémák ezek, amelyek Marco Rossinak Magyarországon teljesen ismeretlenek, nálunk a válogatottat lényegében egyöntetű rajongás övezi.

Kétségtelen, Chiellini a nyáron az argentinok elleni meccsen elköszönt a válogatottól – klubszinten még játszik a Los Angeles Galaxyban Gareth Bale csapattársaként –, hiányzik továbbá Chiesa, Florenzi, Zaniolo, Calabria és Gabbiadini, de a kelleténél jobban azért ne sajnáljuk Roberto Mancinit.

Júniusban joggal panaszkodott arra, hogy kisebb csapatokból kénytelen válogatni, most azért bőségesen akadnak sztárok a keretben. A védelemben rendelkezésére áll Acerbi, Bastoni, Dimarco (egyaránt Internazionale) és Di Lorenzo (Napoli), a középpályán – Barella (Internazionale), Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Pellegrini (Roma), Tonali (Milan) és persze Verratti (Paris Saint-Germain) – egyenesen irigylésre méltó a választási lehetőség, egyedül a csatársor nem túl veretes, de az ifjú Gnonto (Leeds United), Raspadori (Napoli) és Immobile (Lazio) egyaránt okozhat veszélyt.

S noha legutóbb a Monza–Juventus meccsen Bonucci végig a kispadot koptatta a Juvéban a kínos 1-0-s vereség alkalmával, a válogatottban most is ott van. 

 

– Ugyanolyan lelkesen jövök, mint tizenkét éve, amikor először voltam válogatott

 

– jegyezte meg a 35 éves, 116-szoros válogatott legenda, aki Chiellinivel egyetemben hosszú éveken át biztos pont volt az olaszoknál.

Mancini dicsérte az angol válogatottat, a világ egyik legjobb csapataként jellemezve Gareth Southgate együttesét, s mi sem természetesebb, hogy angol kollégája viszonozta e szívélyességet.

Maguire-re utaznak az angolok

Angliában nem olvassák újra és újra a szakvezető fejére a mieink elleni, hazai, 4-0-s kudarcot, csupán egyet kérnek Southgate-től, felejtse már el végre Harry Maguire-t.

 

Statisztikájában a BBC kimutatta, hogy a Manchester United minden létező ismérv szerint a leggyengébb formában lévő angol középhátvéd azok közül, akik szóba jöhetnek a válogatottnál.

 

Neki jut a legkevesebb játékperce, az a védelem kap a legsűrűbben gólt, amelynek ő is tagja, ő nyeri meg a legkevesebb párharcot és ő adja el a legtöbbször a labdát.

– Újoncokkal nem lehet világbajnokságot nyerni. Erre még sohasem volt példa a labdarúgás történetében – Southgate így hárított el Maguire-t célzó bírálatokat. Ez alapján Unied játékosa akár kezdő lehet Milánóban.

 

Vele vagy nélküle, nekünk csak az a fontos, hogy ne nyerjenek az angolok.

 

Nem csupán Marco Rossira tekintettel óhajtjuk az olaszok pontszerzését, hanem önös érdekből, ha ez meglesz, Magyarország már semmiképpen sem eshet ki a Nemzetek Ligája A osztályából.

Nemzetek Ligája, A osztály, 3. csoport

Péntek
Németország–Magyarország 20.45 (tv: M4 Sport)
Olaszország–Anglia 20.45 (tv: Spíler 2)

Hétfő
Magyarország–Olaszország 20.45 (tv: M4 Sport)
Anglia–Németország 20.45 (tv: Spíler 2)

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont, 2. Németország 6, 3. Olaszország 5, 4. Anglia 2.

Bajban a franciák

A másik három csoport programja

1. csoport

Csütörtök
Horvátország–Dánia 20.45
Franciaország–Ausztria 20.45 (tv: Spíler 1)

Vasárnap
Dánia–Franciaország 20.45 (tv: Spíler1)
Ausztria–Horvátország 20.45

A csoport állása: 1. Dánia 9 pont, 2. Horvátország 7, 3. Ausztria 4, 4. Franciaország 2.

2. csoport

Szombat
Csehország–Portugália 20.45 (tv: Spíler 1)
Spanyolország–Svájc 20.45 (tv: Spíler 2)

Kedd
Portugália–Spanyolország 20.45 (tv: Spíler 2)
Svájc–Csehország 20.45 (tv: Spíler 1)

A csoport állása: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Portugália 7, 3. Csehország 4, 4. Svájc 3.

4. csoport

Csütörtök
Lengyelország–Hollandia 20.45 (tv: Spíler 2)
Belgium–Wales 20.45 (tv: Arena 4)

Vasárnap
Wales–Lengyelország 20.45 (tv: Match 4)
Hollandia–Belgium 20.45 (tv: Spíler 2)

A csoport állása: 1. Hollandia 10 pont, 2. Belgium 7, 3. Lengyelország 4, 4. Wales 1.

Borítókép: Roberto Mancini eligazítást tart (Fotó: AFP/Nicolas Morasutti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.