Marco Rossi már egy hónapja készül Szalai pótlására

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi még két mérkőzésen számíthat Szalai Ádám játékára. A támadó immár a meccsekre koncentrálna, a kapitánynak viszont előre is kell tekintenie.

Magyar Nemzet
2022. 09. 21. 16:25
Szalai Ádám Marco Rossi
20210610 MN Telki Magyarország edzés labdarúgás válogatott Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalai Ádám visszavonul a válogatottól. A harmincnégy éves támadó még két mérkőzésen, a pénteki, Németország elleni, valamint a hétfői, Olaszország elleni Nemzetek Ligája-találkozón áll a nemzeti csapat rendelkezésére, és nem akar nagy ügyet csinálni a búcsújából.

– Az elmúlt hetekben, hónapokban kerestem az alkalmas időpontot, amikor meghozhatom ezt a döntést, és hagyok időt a stábnak, hogy megtalálja az utódomat. Úgy érzem, most nagyon jó úton halad a válogatott, a Nemzetek Ligája után pedig a következő tétmeccsünk márciusban lesz, amikor kezdődik az Eb-selejtezősorozat. 

A legnagyobb álmom vált valóra azzal, hogy a magyar válogatottban szerepelhettem. Az, hogy két Eb-n szerepelhettem és csapatkapitányként lehettem ennek részese, óriási élmény számomra. Jólesik, hogy saját döntésem következtében köszönhetek el a válogatottól, nem pedig úgy, hogy rá vagyok kényszerítve.

– Szeretném, ha most már az előttünk álló két fontos meccsen lenne a fókusz, és nem az én búcsúztatásomon – hangsúlyozta aki nehezményezte, hogy a hazai sajtóban már a bejelentése előtt megjelent az igaznak bizonyult feltételezés, mely szerint lemondja a válogatottságot.

Azt a helyzetet azért minden bizonnyal elfogadná a támadó, amelyet szövetségi kapitány felvázolt a tökéletes befejezésre.

A lehető legszebb búcsú az lenne, ha az utolsó meccsén nyernénk, és ő lőné a győztes gólt

 – fogalmazott Rossi, aki szintén hangsúlyozta, hogy a két Nemzetek Ligája-meccsen még nem változik semmi. – Szalai a lehető legnagyobb odaadással látta el a csapatkapitányi szerepet, és ezt megtartja a hátralévő két mérkőzésre is, bár természetesen a németek elleni meccset követően lesz egy újabb helyzetértékelés. A minimális célunk, hogy kivívjuk az A divízióban maradást, a legfontosabb pedig, hogy a pályára lépő játékosok tiszteljék a válogatott mezt. Ha ez megvan, akkor még az ilyen magas színvonalat képviselő ellenfelekkel szemben is lehet esélyünk.

A szövetségi kapitány és stábja már nagyjából egy hónapja ismerte Szalai szándékát, ám Rossi úgy fogalmazott, hivatalossá ez számára is csak hétfőn vált, amikor a támadó a teljes kerettel közölte a döntését. Az olasz kapitány, aki korábban is többször hangsúlyozta Szalai fontosságát, természetesen már sokan gondolkodott a pótlásán.

– Személyesen és a válogatott szempontjából sem vidám pillanat ez, hiszen rendkívül fontos játékost veszítünk el. 

Ádám igazi vezéregyénisége a csapatnak, minden játékos így tekint rá.

 Gyönyörű közös emlékeket gyűjtöttünk, a legrosszabb pillanatainkban pedig nem volt velünk, hiszen az Albánia ellen meccsekről a műtétje miatt lemaradt. Pótolhatatlan játékos nincs, de egyáltalán nem lesz egyszerű megtalálni a helyettesét.

Marco Rossi azt is elárulta, van már elképzelése arról, hogy Szalai Ádám után ki lesz a válogatott következő csapatkapitánya, de a végső döntést majd csak a csapattal való egyeztetés után hozza meg.

Borítókép: Szalai Ádám és Marco Rossi az utolsó két közös meccsükre készül (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.