A katarzis megvolt, Rossi csapatának most át kell lépnie a küszöböt

A magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni 4-0-s győzelemmel véget ért júniusi menetelése és csoportelsősége a halálcsoportban önmagáért beszél. Marco Rossi szövetségi kapitány tavaly a sorsolás után megmondta, hogy könnyű lesz a nagy csapatok ellen. Azt hittük, viccelt, végül neki lett igaza. Október 9-én, az Eb-selejtező sorsolása után is elsüthetne egy poént, ha utána ugyanez lesz a végkifejlet, mint júniusban két fordulóval a csoportkör vége előtt.

Magyar Nemzet
2022. 06. 17. 8:00
ROSSI, Marco Wolverhampton Nemzetek Ligája
Wolverhampton, 2022. június 13. Marco Rossi szövetségi kapitány a wolverhamptoni Molineux Stadinban 2022. június 13-án. A játékosok megtekintették a pályát a Nemzetek Ligája 4. fordulójának másnap esti, Anglia-Magyarország labdarúgó-mérkõzése elõtt. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Clément Turpin játékvezető kedden véget vetett az angol válogatott szenvedésének, tudtuk, hogy rendkívüli eseménynek lehettünk tanúi. Az angolok elleni 4-0-s győzelemnek és a négy forduló után csoportelsőként megszerzett hét pontnak köszönhetően csapata jó eséllyel legalább az egyik legjobb harmadik helyet elcsípi, bár két fordulóval a Nemzetek Ligája-csoportkör vége előtt még belegondolni is bizarr, hogy akár az első kalapból várhatja a 2024-es Eb-selejtező sorsolását. Ha az Eb-selejtező esetleg nem úgy alakul, ahogy szeretnénk, és nem végzünk a selejtezőcsoport első vagy a második helyén, akkor az NL összesített rangsora alapján szinte biztos, hogy pótselejtezőt játszhatunk a németországi tornán való részvételért.

 

Az angolok elleni győztes – összességében a 45. találkozójával – Marco Rossi beérte a válogatott-örökranglista negyedik helyen álló Bicskei Bertalant, és már csak Mészöly Kálmán, Baróti Lajos és Sebes Gusztáv van előtte a sorban. A lélekben magyar edző – talán a tavalyi Eb-győztes olaszok elleni meccset leszámítva – tökéletesen levezényelte az eddigi négy NL-mérkőzést. Az angolok elleni hazai 1-0 és az idegenbeli, katarzissal felérő 4-0 nem szorul magyarázatra, egyik meccsen sem törte a háló futballistáink hátát. Taktikailag érett, okos futballal jelentkezett a csapata, csakúgy, mint Budapesten a németek ellen. Cesenában nem volt esély az olaszokkal szemben, de a tíz nap alatt négy meccsen szerzett hét pont és a vele járó csoportelsőség az A divízióban minden képzeletet felülmúló eredmény.

A magyar válogatott elérte, hogy a legújabb kiemelkedő eredményeit cinikus értelmezési keretbe kényszerítő véleményformálókat a megfelelő helyi értéken kezeljük. A túlhajszolt, egy szezonban 60-70 tétmeccset lejátszó angol sztárok ugyan lehet, hogy nem voltak a topon Wolverhamptonban, de ez legyen az ő bajuk. Angliát kétszer, kapott gól nélkül legyőzni véletlenül nem lehet, ehhez sokkal több kell, mint szerencse. A vizes vb-re készülő férfi-pólóválogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás tökéletesen összefoglalta a lényeget. 

– Jó példa számunkra is, hogy mennyi mindent lehet elérni tettvággyal, akarattal, összeszedettséggel és precizitással – mondta a Rossival még Olaszországban összebarátkozó magyar edző.

A kapitány tavaly decemberben a Nemzetek Ligája sorsolása után egy angol nyelvű „easy” (jelentése: könnyű) kommenttel és néhány mosolygó ikonnal jelezte, hogy tulajdonképpen nem is olyan reménytelen a csapata sorsa az elitligában. Talán előre tudta, hogy a barátságos meccseket felváltó, az Eb-re kiskaput kínáló Nemzetek Ligája nem biztos, hogy átlépi az ingerküszöböt Angliában, Németországban és Olaszországban, vagy sejtette, hogy a nagyok ellen jobban megy nekünk, mint korábban az európai alsó középkategóriás csapatokkal (Albánia, Szlovákia, Montenegró, Andorra) szemben. Rossi válogatottja négy nap alatt kihasználta az esélyt, kinyitotta a kiskaput, ugyanazon az úton közlekedik, amelyiken tavaly eljutott az Eb-re. A fegyelmezett, bátor és harcos csapat elérkezett a küszöbig. Akkor lép át rajta, ha tartósan megőrzi a júniusi formáját, és a kisebbek ellen is hozza azt a szintet, amivel megajándékozott minket június 4. és 14. között.

Easy, ugye érti, mester? Reméljük, október 9-én, az Eb-selejtező-sorsolás után is mosolygós kedvében lesz a kapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.