A sérült Sallai helyett miért nem Sallói? – Marco Rossi tudja

Sallai Roland sérülésével kulcsember esett ki szélső poszton a magyar válogatottból a Nemzetek Ligája utolsó két fordulója előtt. A Freiburg játékosa helyére a teljesítménye alapján három jó formának örvendő futballista is jelentkezett, de Sallói Dániel, Gyurcsó Ádám és Dárdai Palkó sem került be Marco Rossi Németország és Olaszország ellen készülő keretébe. Vélhetően nem véletlenül.

2022. 09. 20. 7:13
ROSSI, Marco
Wolverhampton, 2022. június 13. Marco Rossi, az angolok elleni, másnapi Nemzetek Ligája-mérkõzésre készülõ magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a wolverhamptoni Molineux Stadinban 2022. június 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze négy olyan magyar labdarúgó van, akinek a piaci értéke eléri a tízmillió eurót, s közéjük tartozik (Szoboszlai Dominik, és mellett), akit nehéz lesz helyettesíteni a válogatott előtt álló mérkőzéseken. Tekinthetjük úgy, hogy szövetségi kapitány Varga Kevint hívta be a helyére, aki ugyancsak szélsőként nem volt tagja a júniusi, nagy sikert hozott NL-meccsek keretének.

A 13-szoros válogatott Varga ott volt a 2021-ben megrendezett Eb-n, de legutóbb tavaly novemberben lépett pályára a nemzeti csapatban, mivel az elmúlt egy évben többet viaskodott korábbi klubjával, a Kasimpasával az elmaradt fizetéséért, mint a védőkkel a pályán. Hiába ment kölcsönbe a svájci Young Boysba a tavasszal, ott mindössze hat bajnokin játszott, majd a nyáron visszatért Törökországba, ezúttal a Hatayasporhoz. Az idény első hat fordulójában mindössze egy pontot szerzett együttesben Varga szerény 215 percet kapott.

Mindeközben voltak más jelöltek is szélső poszton, de Rossi mester nem mellettük tette le a voksát. Meg kell említeni Sallói Dánielt, aki augusztus óta remek formának örvend a Sporting Kansas City színeiben, amelyben a legutóbbi nyolc bajnokiján három gólt és két gólpasszt jegyzett. A 26 éves szélső júniusban együtt készült a válogatottal, de miután az első három meccsen végig a kispadon ült, a negyedik mérkőzés, az Anglia elleni idegenbeli 4-0-s győzelem előtt pedig már vissza is utazott az Egyesült Államokba

Úgy tudjuk, Sallói megkérdezte Rossit, hogy számol-e vele Angliában, mert szerződéshosszabbítás előtt állt a klubjában és közben Amerikában zajlott a szezon. 

Az új szerződés meglett, 2026-ig, ötmillió dollárért, de újabb meghívó nem érkezett.

A hússzoros válogatott Gyurcsó Ádám ugyancsak eredményesen futballozik ciprusi klubjában, amire jó példa, hogy az AEK Larnaca az ő szabadrúgásgóljával győzte le a múlt héten a Dinamo Kijevet az Európa-liga csoportkörében. Ezenkívül is van mire büszkének lennie a korábbi fehérvári szélsőnek, hiszen 12 mérkőzésen négy gólt és három gólpasszt számlál ebben az idényben. Rossitól eddig egyszer kapott esélyt, még 2020 novemberében, az előző NL-kiírásban Szerbia és Törökország ellen játszott, az utóbbi, 2-0-ra megnyert meccsen gólpasszt is adott, de azóta nem hívta a kapitány – a 31 éves Gyurcsónak már ketyeg az óra.

Egy Dárdait már szívesen látott volna a magyar válogatottban Rossi, ám a Hertha védője, Márton egyelőre nem kért a magyar mezből, mert alighanem a németre vágyik. Bátyja, Dárdai Palkó, amióta Fehérvárra igazolt, már egyértelművé tette, hogy magyar válogatott lenne, de őt ez idáig a kapitány nem látta erre késznek. Pedig a 23 éves szélső ebben az idényben meg­győzően játszik, a Konferencia-liga selejtezőjében hat meccsen két gól és hat gólpassz fűződött a nevéhez, a Köln elleni győztes találatára az apja, is joggal lehetett büszke.

– Úgy még senki sem kapott meghívót, hogy ne szolgált volna rá a teljesítményével. Nem vagyok a csapatom és saját magam ellensége sem, hogy olyan játékost szerepeltessek, aki nem méltó rá – nyilatkozta Rossi a Nemzeti Sportnak

A sorok között olvasva arra következtethetünk, hogy az említett három szélsőt jelenleg nem a teljesítménye tartja távol a válogatottól. Az ugyanakkor biztos, hogy Rossi értékítélete és emberismerete eddig a nemzeti csapat javát szolgálta.

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.