A Hungaroring leggyorsabb magyarja Brnóban kétszer is dobogós lett

Kovács Bálint, a H-Moto Team 21 éves motorversenyzője két második hellyel fejezte be az évet Brnóban az Alpok–Adria-bajnokság szezonzáró versenyhétvégéjén.

Magyar Nemzet
Forrás: H-Moto Team2022. 10. 04. 11:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Bálint szinte tökéletes versenyzéssel búcsúztatta el az idei szezont a Ducatija nyergében. Az endurance világbajnokság Bol d’Or-i futamán a hatodik helyen zárt, az elmúlt hét végén pedig két második helyet szerzett a superbike kategóriában az Alpok-Adria bajnokság Brnóban rendezett szezonzáróján.

Úgy tűnik, nem múlhat el hétvége Kovács Bálint sikeres szereplése nélkül. A H-Moto Team 21 éves motorosa előbb négy futamot is megnyert a nyílt nemzeti gyorsasági bajnokság és kupa utolsó két versenyhétvégéjén az Open 1000-es kategóriában, Rijekában győzelemre vitte a Ducatit az Alpok–Adria-bajnokságban, végül pedig a hatodik helyen zárt csapatával a Bol d’Oron, az endurance világbajnokság legutóbbi 24 órás viadalán. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy a Hungaroringen megfutotta a leggyorsabb kört – 1:49,428 perc –, amit magyar versenyző valaha elért a mogyoródi aszfaltcsíkon, akkor elmondhatjuk, tényleg csak egy remek zárás hiányzott a 2022-es teljesítményének megkoronázásához.

Az elmúlt hét végén Brnóba látogatott el az Alpok–Adria-bajnokság mezőnye. Kovács Bálint – aki a HUMDA Academy támogatott pilótája – pedig az MW Performance gárdájának Ducatijával ismét bebizonyította, jelenleg talán ő a legjobb formában lévő magyar versenyző. Az Alpok–Adria-bajnokság utolsó versenyhétvégéjén előbb – Rijekához hasonlóan – a negyedik helyet szerezte meg a rajtrácson, majd a szombati és a vasárnapi viadalt is a második helyen zárta, annak ellenére, hogy végig tapadási gondokkal küzdött.

Fotó: H-Moto Team

– Nem titok, kicsit feszültebben vártam az Alpok–Adria szezonzáróját, ugyanis egyrészt a brnói pályán két évvel ezelőtt motoroztam legutóbb, míg a Ducatival több mint egy hónappal ezelőtt versenyeztem. Ugyanakkor abszolút nem volt rajtam teher, egyet szerettem volna elérni, hogy ezt a sikeres évet megfelelően tudjam lezárni. Nem tagadom, az első pillanattól az utolsóig voltak gondjaim, a szabadedzéseken végig hadilábon álltam a gumikkal, egyszerűen nem volt a motornak tapadása néhány kör megtétele után. Az időmérőkön kipróbáltam kétfajta keveréket is, elsősorban a versenyre készültem, így végül a negyedik helyre értem oda. Szombaton a sprintverseny alatt is folyamatos volt a tapadásvesztésem, a tempóm sem volt elég a győzelemhez, ezek alapján elégedett voltam a második hellyel, valamint a versenyen futott legjobb köridővel. Sajnos vasárnap a rendezők hibájából lemaradtam a warm up-ról, így esélyem sem volt kipróbálni azt a beállítást, amit a futamon akartunk használni. Ennek ellenére egy jó rajt után hamar az élre álltam, ám a verseny felénél ismét elfogyott a gumim, ráadásul az utolsó három körben technikai gondjaim is adódtak, így a superbike kategóriában ismét a második hely lett az enyém – fogalmazott Kovács Bálint.

Októberben 300 általános iskolás gyermeknek lesz lehetősége megtanulni a motorozás alapjait a Hernádon található Talmácsi Ringen Talmácsi Gábornak, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriája 2007-es győztesének a felügyelete alatt. A szervezők mai közleménye szerint a projekt a Nemzeti tehetség program keretein belül, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg, célja pedig az, hogy a gyermekeket bevezessék a motorsport világába, megmutassák nekik a sportból fakadó előnyöket, valamint hogy felfedezzék és a sportág számára megtartsák azokat a diákokat, akik kiemelkedő tehetséget mutatnak. A hatnapos programra két turnusban, október 5-7-én, valamint október 17-19-én kerül sor a Talmácsi Ringen. „A gyerekek könnyen tanulnak és a minimotorok segítségével, amelyek sebessége korlátozva van, elsajátíthatják a motorozás alapjait. Mindez gyerekkorban azért optimális, mert játékosan tanulják meg a motorkezelést, fejlődik a koncentrációs képességük és megnő a térlátásuk” – jegyezte meg Talmácsi Gábor.

Borítókép: Kovács Bálint két második helyet könyvelhetett el Brnóban (Forrás: H-Moto Team)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.