Sós Csaba nem félti Milák Kristóf egyeduralmát az új kihívóktól

Két trónkövetelő is felbukkant idén Milák Kristóf felségvízén, a 200 méteres pillangóúszásban, az amerikai Carson Foster és a japán Honda Tomoru. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya azonban nem félti az olimpiai bajnok, világcsúcstartó magyar klasszist, aki szerinte jövőre simán áttöri az 1:50 perces álomhatárt.

Magyar Nemzet
2022. 10. 27. 11:06
MILÁK Kristóf
Vizes Eb – Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság alapján az ezüstérmes francia Leon Marchand-ot tartottuk legveszélyesebb ellenfelének. Már ha egyáltalán ez a megfogalmazás helytálló, hiszen Milán világcsúcsa 1:50,34 perc, Marchand egyéni legjobbja pedig annál több mint három másodperccel gyengébb, 1:53,37 perc.

Azóta két újabb kihívóval kell számolni. Honda Tomoru a japán rövid pályás országos bajnokságon 1:46.85-tel új világcsúcsot úszott kétszáz pillangón. A rövid pálya más műfaj, elsősorban a jó fordulóval rendelkező terepe, de ez az idő mégis figyelemre méltó. A húszéves Honda Tomoru természetesen 50 méteres medencében is jó eredményre képest, az idei budapesti vb-n ő volt a bronzérmes, az egyéni legjobbjával, 1:53.61-gyel szintén a harmadik az idei rangsorban.

A szakemberek szerint az 1:53.67-tel negyedik amerikai Carson Fosterrel kell még számolni, aki évekkel ezelőtt azzal tett szert hírnévre, hogy megdöntötte Michael Phelps korosztályos világcsúcsát. Foster azonban már 21 éves, a fejlődése ezért behatárolt.

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya persze elismeri ezeket az eredményeket, de amondó, egyik kihívó sem veszélyes igazán Milák Kristófra. Honda Tomoru és Carson Foster teljesítményére így reagált a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

– Amerikában feltűnt egy fiatal fiú, aki Michael Phelps korosztályos csúcsát döntötte meg kétszáz pillangón, és itt van Honda világrekordja rövid pályán, ám egyik történés sem vált ki belőlem előre ijedtséget.

 

Olyan ütemben halad Kristóf, hogy ebből 1:49.5 lesz ötvenes medencében, olyat meg rajta kívül senki sem tud a Földön.

 

De a Marson és a Holdon sem. A kezében van a kormányrúd, másként: kétszáz pillangón csak az játszhat, akinek Kristóf odarúgja a labdát.

Sós Csaba szerint Milák Kristóf hatalmas becsvággyal készül tovább, egy hete a hosszútávúszó országos bajnokságon például versenyen kívül leúszta az ezerötszáz gyorsot. 

– Kristóf kegyetlenül szenvedett végig, ez látszott, de becsülettel végigtolta. Egyéni csúcsot úszott, ilyet véletlenül nem tud az ember, vagyis a jelek arra utalnak, hogy jól halad a felkészülése. Ez a rekord mérföldkő, mert aki ezen a távon egyéni csúcsra képes, az később a többi számában is eléri. Kristóf annak ellenére, hogy az ezerötszáz minden egyes métere fáj, hogy sem fizikailag, sem lelkileg nem nyújt túl sok élményt, vállalta a távot, az ilyen tudatos döntések mutatják meg igazán, milyen profi is valaki. Kristóf tudja, mi kell a sikerhez – méltatta a magyar kiválóságot.

A kapitány persze tudja, hogy a magabiztosság nem fordulhat át nagyképűségbe, ezért arra a kérdésre, hogy megnyugodhatunk-e, így felelt:

 

Olyat sohasem lehet, Kristóf sem dőlhet hátra, de félni nem kell.

 

Egyelőre beérhetjük ennyivel…

Borítókép: Milák Kristóf három másodperccel jobb a riválisoknál


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.