időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Kína lecserélte a bajnokait, hiányolják a Liu testvéreket

Koczó Dávid
2022.10.26. 18:25 2022.10.26. 18:38
Kína lecserélte a bajnokait, hiányolják a Liu testvéreket

A kínai rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott fiatal csapattal készül az új idényre a Magyarországról hazatért Csang Csing Lina vezetésével. Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor jövője a helyi sajtó előtt is rejtély, de kínai testvérpárként írnak róluk.

Kína két olimpiai aranyérmet ünnepelhetett az idei téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyában: a vegyes váltó döntőjét Olaszország és Magyarország előtt nyerte meg a hazai egység, míg férfi 1000 méteren Liu Shaolin Sándor kizárása után Zsen Ce-vej nyakába került az aranyérem.

Ahogy azonban a teljes magyar csapat, úgy a kínai olimpiai bajnokok is mind kihagyják az idei világkuparajtot, sőt Zsen kivételével a teljes vk-sorozatot. Utóbbi tagja volt az egyébként alaposan megfiatalított csapatnak az edzéseken, így arról meglepetésként számol be a kínai sajtó, hogy Zsen nem utazik Montrealba.

A generációváltást Kínában Csang Csing Lina vezényli le, akiről rendszeresen megjegyzik a kínai lapok, hogy az elmúlt években a magyar válogatott élén ért el sikereket. 

A korcsolyázók közül a két legnagyobb sztárt említik, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor neve mellé pedig hozzáteszik, hogy kínai testvérpárról van szó, akik a távol-keleti országban készülnek Csang Csing Lina vezetésével.

 A kínaiak azt is megjegyzik, hogy a montreali rajtlistáról hiányzik az erős magyar csapat.

Liu Shaolin Sándor augusztus 8-án köszönt el a közösségi médiában a magyar szurkolóktól, s bár akkor úgy fogalmazott, hogy „mindenhol aktívak” maradnak, azóta nem jelentkezett új bejegyzéssel. A korábban a felületeken kifejezetten aktív sportoló se edzésről feltett, se civil ruhás képpel nem jelentkezett, még az őt támogató Red Bull tulajdonosának haláláról sem emlékezett meg a Facebookon, az Instagramon vagy a Kínában rendkívül népszerű Weibón. S hasonló a csend öccse, Liu Shaoang profiljai esetében is.

A sportág hazai rajongóinak legnagyobb félelme, hogy Liuék nem magyar színekben folytatják pályafutásukat. S aki hajlamos erre, találhat még aggasztó jeleket a közelmúltból: Liu Shaoang a pekingi váltóverseny után az edzői stábot, hazatérése után pedig a Magyar Olimpiai Bizottságot bírálta kemény szavakkal, míg Liu Shaolin Sándor a pekingi olimpia előtt úgy fogalmazott, hogy ha érmet nyer, annak a fele Kínáé.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) elnöke viszont a Liu testvérek Kínába költözése után hangsúlyozta, hogy a fivérek a jövőben is magyar színekben versenyeznek majd.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor és Zsen Ce-vej sem lesz ott a hét végi vk-rajton (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.