Kezdődik az idény, a Liu fivéreket azonban elnyelte Kína

Tegnap jelentette be a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) honlapján Bánhidi Ákos, a válogatott vezetőedzője, hogy csapatunk nem vesz részt a világkupa-sorozat első két állomásán. Az elmúlt évek hazai téli sikersportágával kapcsolatban továbbra is kérdés a két legnagyobb sztár, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor jövője.

2022. 10. 26. 6:20
Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang short track
Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolya 2022-es pekingi téli olimpia Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sportszakmai és gazdasági indokokkal is alátámasztotta Bánhidi Ákos, hogy a magyar válogatott miért nem indul sem e hét végén, a világkupa-sorozat első, montreali, sem a jövő heti második versenyen, Salt Lake Cityben.

Utóbbi sajnos nem meglepő és nem is sportágspecifikus, bár ahogy a szakember is emlékeztetett rá, a jégpályák fenntartása az elszabaduló energiaárak következtében „horribilis költségekkel” jár. Érdekesebb talán az indoklás másik része:

– Az olimpiát követő hónapokban a szövetségben történtek strukturális változások, és a felkészülést is olyan ritmusban tudtuk elkezdeni, amelyek alapján úgy döntöttünk, hogy a világkupa első két fordulóján nem veszünk részt.

Kétségtelen tény, hogy az új idényben a válogatott teljesen másként fest majd, mint a februári, pekingi ötkarikás játékokon. Az Egyesült Államokból honosított John-Henry Kruegert azóta kizárta a szakmai stáb a csapatból, az idei olimpiai keretből végül kimaradt Burján Csaba visszavonult, míg a korábbi vezetőedző, Csang Csing Lina immár szülőhazája, Kína válogatottját igazgatja.

Eddig tiszta sor, a nagy kérdés azonban az, hogy mi a helyzet Liu Shaoanggal és Liu Shaolin Sándorral. A nemzetközi szövetség (ISU) honlapja velük kezdte az ettől az idénytől immár a sísportokhoz hasonlóan kristálygömbért zajló világkupa-sorozat esélyeseinek névsorát, azonban a végső sikerre a hat állomásból kettőt kihagyva aligha nyílik lehetőségük. Pedig nem számított volna kirívó döntésnek, ha anyagi megfontolásból a teljes magyar válogatott helyett csak a két, igazán világsztárunk indul a vk-széria első két helyszínén.

A sportág hazai rajongóinak legnagyobb félelme, hogy Liuék nem magyar színekben folytatják pályafutásukat.

Éppen az említett Krueger esete világított rá, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyában viszonylag könnyen kivitelezhető a zászlóváltás, a huszonhét éves versenyző négy éve még az Egyesült Államok, idén már Magyarország színeiben szerzett olimpiai érmet. S a kötődése Kínához sokkal erősebb, mint Kruegeré volt hazánkhoz, hiszen édesapjuk az ázsiai ország szülötte.

Az egyéni olimpiai bajnok Shaoang és a szintén többszörös egyéni világ- és Európa-bajnok bátyja augusztus óta Kínában készül, s azóta szinte semmit sem tudni róluk. Bár Liu Shaolin Sándor a búcsúüzenetében ígéretet tett arra, hogy „mindenhol” aktívak maradnak, azóta mégsem lelhető fel újabb bejegyzés a fivérek közösségimédia-felületein. S egyelőre a versenyszezon rajtja sem ad választ a szurkolók jövővel kapcsolatos kétségeire, ahogy a Liu fivérek sem, akik lapunk megkeresésére nem reagáltak.

A MOKSZ kommunikációjából az kiderül, hogy a magyar válogatott a 2022/23-as idényben először november 11. és 13. között, Bormióban, az Alta Valtellina Trophy elnevezésű nemzetközi versenyen lép jégre. Arra azonban várnunk kell, hogy kik alkotják majd a csapatot az olaszországi viadalon.

Borítókép: A Liu testvérek a pekingi olimpián (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.