Egyik klasszisunk is hazát vált, sok a rejtély a gyorskorcsolyázóknál

Nemcsak a kínai sikerkovács, Csang Csing Lina távozott tíz év után rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottunktól, a Nemzeti Sport információja szerint a phjongcshangi olimpia után honosított, azon még amerikai színekben ezüstérmes Krueger John-Henry  a jövőben nem magyar színekben folytatja a pályafutását. Meglehetősen homályos, mi is zajlik most a magyar sport sikerágazatának számító, Magyarország első két téli olimpiai aranyát szállító short trackben.

Magyar Nemzet
2022. 07. 13. 7:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról kedd este beszámoltunk, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) arról tájékoztatott, hogy tíz év után elköszönt Csang Csing Lina, rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottunk vezetőedzője, aki hazájában dolgozik tovább, új kihívás várja Kínában. Mint ismert, 2018-ban Phjongcsjangban férfiváltónk (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba) megszerezte a téli olimpiák első magyar aranyérmét, idén februárban Pekingben pedig Liu Shaoang 500 méteren a másodikat. A kínai fővárosban Liu Shaoang 1000 méteren bronzérmes lett, vegyes váltónk pedig (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Kónya Zsófia) ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott. Emlékezetes, hogy 1000-en a döntőben Liu Shaolin haladt át elsőként a célvonalon, de kizárták. Nagy visszhangot váltott ki az is, hogy címvédő férfiváltónk Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállításban az elődöntőben hibázott, s be kellett érnie a hatodik hellyel. Ezzel együtt a mérlegünk – egy arany és két bronz – parádés volt.

Áprilisban a montreali világbajnokságon Liu Shaoang összetettben megvédte a vb-címét, s győzött 500-on, 1000-en és 1500-on is, semmi kétség, jelenleg ő a földkerekség legjobb rövid pályás gyorskorcsolyázója. A vb-n Liu Shaolin és Krueger John-Henry (aki a 2018-as olimpián amerikai színekben ezüstérmes volt 1000 méteren) nem indult el, ők csalódottak voltak a pekingi eredmények miatt.

Csang Csing Lina 2012 nyarán érkezett Magyarországra, ekkor lett a válogatott szakmai tanácsadója, a 2014-ben Szocsiban megrendezett téli ötkarikás játékokat követően pedig vezetőedzőként dolgozott. Kiemelkedő szerepe van Magyarország korcsolyasportjának történelmi sikereiben. Távozása váratlanul érhette a közvéleményt, de a Nemzeti Sport mai számában arról ír, már az áprilisi vb után megindultak a pletykák, hogy repedeznek a falak a short track családban.

A MOKSZ kommunikációs vezetőjének, Oláh Andreának kedd este telefonon a következő kérdéseket tettük fel:
– Milyen új kihívás várja Csang Csing Linát Kínában: utánpótlásvonalon fog dolgozni vagy esetleg a kínai válogatott vezetőedzője lesz?
– Mikor közölte a távozási szándékát a magyar szövetséggel? Már hónapokkal korábban vagy ez egy friss fejlemény?
– A MOKSZ próbálta-e maradásra bírni?

A MOKSZ a kérdéseket írásban is kérte, válasz pedig nem sokkal éjfél előtt érkezett: „Köszönjük az érdeklődést, alábbiakban a válaszok: Zhang Jing Lina nem tájékoztatta arról szövetségünket, hogy milyen pozícióban fog dolgozni. Természetesen szövetségünk minden tőle telhetőt megtett, hogy maradásra bírja az edzőnőt, ő azonban hazájában szerette volna folytatni.”

Vagyis minden kérdésünkre nem kaptunk választ, de azért okosabbak lettünk.

A Nemzeti Sport megkereste Bánhidi Ákost, akivel Csang Csing Lina együtt dolgozott a válogatott mellett, s aki ezután a válogatott vezetőedzője lesz (Bánhidi látta el a menedzseri posztot is), valamint a Liu testvéreket is, de ők kedden nem kívántak nyilatkozni.

A sportnapilap arról is beszámolt, hogy nemcsak Csang Csing Lina távozik a válogatottól: nem a magyar csapattal készül a jövőben a phjongcshangi olimpia után honosított Krueger John-Henry  sem. A MOKSZ a kedd este kiadott közleményében erről nem tett említést – pedig ez is említésre méltó lenne…

Bánhidi Ákos ma az MTI-nek elmondta, hogy Krueger súlyos fegyelmi vétséget követett el, ezért kizárták a válogatottból, és számára nincs is visszaút. Azt, hogy mit követett el, a szakvezető nem árulta el.

A Nemzeti Sport cikke ITT olvasható el.

Borítókép: A pekingi olimpián bronzérmes vegyes váltónk tagjai, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Kónya Zsófia és Liu Shaoling Sándor a virágceremónián (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.