időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Reakció Szoboszlai és a Lipcse jövőjére Mateschitz halála után

Szalay Attila
2022.10.26. 06:44
Reakció Szoboszlai és a Lipcse jövőjére Mateschitz halála után

Halálával nagy űrt hagyott maga után Dietrich Mateschitz, a Red Bull-birodalom milliárdos alapító-tulajdonosa, akinek az ernyője alá tartozott magyar szempontból a legfontosabb külföldi futballklub, az RB Leipzig is. Szoboszlai Dominik menedzserét, Esterházy Mátyást kérdeztük a Lipcse helyzetéről, amely az osztrák üzletemberrel víziója alkotóját vesztette el. A saját gyászrituáléjáról is rendelkező Mateschitz német ötödosztályból az európai elitbe tartó lipcsei útját jogi ügyeskedések, levágott bikafej és magyarok is színesítették.

Dietrich Mateschitz elvesztette a fogadást. A Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Willi Orbán nevével fémjelzett RB Leipzig tulajdonosa még 2019 nyarán jelentette ki, hogy három éven belül német bajnoki címet vár a csapatától, és erről egy jelképes korsó sörben fogadást is kötött Uli Hoeness-szel, a Bayern München tiszteletbeli elnökével. 

Idén, a megadott határidő végén tényleg történelmi aranyérmet szerzett a Lipcse, csak épp nem a Bundesligában, hanem a Német Kupában, így a sör Hoenessnek járt, ám mivel 78 éves korában Mateschitz október 22-én hosszan tartó betegségben hunyt el, nem biztos, hogy volt alkalom rá.

Annyit azonban ez a fogadás is elárul Dietrich Mateschitz személyiségéről, hogy nem tartott a nagy kihívásoktól. Ezt persze számos példa igazolja, kezdve az általa alapított Red Bull energiaital-forgalmazó céggel, amelyet 35 év után a világ egyik legnagyobb vállalataként hagyott félárván (Mateschitz társtulajdonosa a thai milliárdos, Chalerm Yoovidhya volt). Ebbe a sorba illik a Formula–1 Red Bull-korszaka, amikor 2010 és 2013 között zsinórban négyszer lett világbajnok a márka nevét viselő csapat Sebastian Vettellel.

Dietrich Mateschitz sikeres üzletember és nagy sportrajongó volt. Fotó: Europress/AFP/Herbert Neubauer

Az RB Leipzig volt Mateschitz következő nagy dobása a sportvilág legnagyobb színpadán, a futballban, de ennek a tervnek a beteljesülését (Bundesliga- vagy BL-arany) már nem érhette meg. Mindazonáltal, amit a Lipcse vele eddig elért, így is mesébe illő történet, amelynek magyar szereplői is szép számmal akadtak.

Mateschitz 2009-ben alapította a lipcsei futballklubot, miután megvette az ötödosztályú, a városhoz közeli SSV Markranstädt indulási jogát. Mindössze hét évvel később, 2016-ban már a Bundesligában indult a csapat, amely az eddigi hat élvonalbeli idényéből négyszer a dobogón végzett (két-két ezüst és bronz), plusz a nemzetközi kupákban is megmutatta erejét: 2020-ban a BL-ben, idén az Európa-ligában jutott a legjobb négy közé.

Dietrich Mateschitz lipcsei magyarjai

Bódog Tamás

2012 és 2015 között Alexander Zorniger segítőjeként dolgozott az edzői stábban. A Lipcse ebben az időszakban jutott fel a negyedosztályból a Bundesliga II-be.

Gulácsi Péter

Salzburgból érkezett Lipcsébe 2015-ben, kezdő kapus és csapatkapitány. 203 Bundesliga-meccsével ő a Leipzig élvonalbeli rekordere. Éppen sérült.

Kalmár Zsolt

2014-ben Győrből igazolt Lipcsébe. A debütáló meccsén Joshua Kimmich helyére állt be, de összesen csak 22 meccs jutott neki, jelenleg a Dunaszerdahely középpályása.

Lőw Zsolt

Ralf Rangnick iránymutatásával a Salzburg edzői stábja után 2015 és 2018 között Lipcsében is helyet kapott. Azóta Thomas Tuchel segítőjeként a PSG-nél és a Chelsea-nél is dolgozott.

Szoboszlai Dominik

Magyar átigazolási rekordösszegért, 22 millió euróért került Salzburgból Lipcsébe 2021 januárjában. 61 mérkőzésen 11 gólja és 18 gólpassza van a klubban.

Willi Orbán

Kaiserslauternből igazolta le a Leipzig 2015-ben, védő létére a 20 Bundesliga-góljával a klubtörténet hatodik legeredményesebb játékosa.

Mi lesz Szoboszlai Dominik és társai sorsa?

Jelenleg Marco Rossi válogatottjának három alapembere (Szoboszlai, Gulácsi, Orbán) szerepel a Leipzig csapatában, amely ebben a tekintetben a legfontosabb „magyar klub”. Ezért is voltunk kíváncsiak Esterházy Mátyás véleményére a Mateschitz halála miatti lipcsei fordulatokról, hiszen a legértékesebb magyar futballista, a 28 millió euróra becsült Szoboszlai Dominik menedzsereként van rálátása a helyzetre.

– Dietrich Mateschitz halála mindenkit érzékenyen érintett, de egy jól működő gigavállalatról van szó, így rövid távon nem számítok rá, hogy nagy változások várhatók, Dominik továbbra is jó helyen van Lipcsében – nyomatékosította lapunknak Esterházy Mátyás. – Inkább az a kérdés, hogy hosszabb távon változik-e a sportrészleg, azon belül a futball szerepe a cégmodellben, hiszen amit eddig láttunk, az Mateschitz víziója volt, az ő helyét pedig valakinek szükségszerűen át kell vennie.

Real Madrid vs RB Leipzig
Szoboszlai Dominik a Real Madrid ellen Vinícius Júniorral küzd. Fotó: Juanjo Martin

Nem lehet túl széles azon magyaroknak a köre, akik személyes kapcsolatba kerültek az elhunyt Red Bull-vezérrel, Esterházy Mátyás közéjük tartozik, hiszen az általa képviselt Szoboszlai 2016 óta a Mateschitz-birodalom sportolója, 2020 végéig Salzburgban, azóta Lipcsében.

– Stadionban, rendezvényeken természetesen találkoztunk, Dominik is személyesen ismerte őt, de a tárgyalásokba Dietrich Mateschitz közvetlenül sosem folyt bele, valószínűleg azért is tudta felépíteni a fantasztikus cégbirodalmát, mert megtalálta azokat a szakértőket, akik segítették; persze Mateschitz állt a piramis csúcsán, az ő szemléletmódja szőtte át az egész hálót – fogalmazott érdeklődésünkre Esterházy. – A rövid beszélgetéseink pozitív hangvételűek voltak, de azt hiszem, hogy a tulajdonos őszinte véleményét jól tükrözte Dominik előremenetele, hiszen Salzburgban, majd Lipcsében kapott szárnyra a pályafutása. Hálával gondolunk Dietrich Mateschitzre, akinek a víziója nagy hatással volt az életünkre.

Levágott bikafej – Lipcse és az ellenségkép

Jellemző Mateschitz vezetői felfogására, hogy még a haláláról való megemlékezésre is utasítást adott egy levélben a Sport Bild cikke szerint, ezért sem viseltek Szoboszlaiék fekete karszalagot kedden a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen. Mindössze annyit hagyott jóvá, hogy a mérkőzés előtt egyperces gyászszünetet tartsanak, néma csend helyett tapssal. Így is lett, 45 228 ember búcsúztatta a Red Bull Arenában.

Lipcse sokat köszönhet Mateschitznek, és nemcsak azért, mert létrehozott egy keletnémet topcsapatot, hanem maga a város is fejlődésnek indult: olyan multivállalatok alapítottak telephelyeket, mint az Amazon, a DHL, a BMW és a Porsche. A Mateschitz által ihletett folyamat több ezer új munkahelyet és tízszázalékos népességnövekedést eredményezett Lipcsében.

Salzburgban így köszöntek el tőle a Chelsea elleni BL-meccsen kedden:

Szerte Németországban, Lipcse határait elhagyva ugyanakkor sokan ellenségképet láttak Mateschitzben. Nem túlzás, hogy az RB Leipzig a Bundesliga egyik leginkább gyűlölt klubja. 2016-ban a Dynamo Dresden szurkolói a két csapat egymás elleni kupameccsén egy levágott bikafejjel tiltakoztak a Red Bull szerepvállalása ellen. A gyomorforgató akció nem volt egyedi eset. Még 2015-ben az Union Berlin szurkolói fekete szemeteszsákba bújva tüntettek a Leipzig ellen. A Dortmund szurkolói csoportjai pedig bojkottálták csapatuk első Lipcsében rendezett Bundesliga-mérkőzését. Általános ellenszenv tapasztalható a keletnémet együttessel szemben, aminek a legfőbb oka Dietrich Mateschitz üzleti modellje volt.

Érzékeny téma: az 50+1-es szabály megkerülése

Az osztrák milliárdos a kezdetektől a kiskapukat kereste a német futballban, már a névválasztás is innen ered. A Mateschitz-birodalom nagy sportprojektjeinek a többsége, például a salzburgi és New York-i futballklub, valamint az F1-es csapat is közvetlenül viseli a Red Bull nevét, de a Lipcse nem, aminek egyszerű oka van: Németországban tilos névadó szponzort alkalmazni. Ezt a szabályt cselezték ki az RB Leipzig névvel, amelyben az RB hivatalosan nem a Red Bull, hanem a RasenBallsport rövidítése, de persze mindenki tudja, hogy valójában mire utal…

Ennél nagyobb felháborodást keltett, hogy Mateschitz az úgynevezett 50+1-es szabályt is kijátszotta. Eszerint a német profi kluboknak meg kell őrizniük a többségi tulajdonrészüket (minimum 51 százalékban), így védik a csapatok identitását a tőkeerős külső befektetőkkel szemben. Lipcsében ezt úgy kerülték meg, hogy ugyan a csapat részvényeinek 99 százaléka a Red Bull tulajdonát képezi, a formális hatalom a RasenBallsport Leipzig néven bejegyzett egyesület kezében van, amelynek döntéshozó tagjai persze lekötelezettjei az anyavállalatnak. Azt sem szabad elhallgatni, hogy az 50+1-es szabályt más formában további német klubok (Leverkusen, Wolfsburg, Hoffenheim) is megkerülik, még ha ezek történelmileg elfogadottabbak is.

Így vagy úgy, a Mateschitz-vízió tovább él – a lipcseiek és remélhetőleg még sokáig a magyarok örömére is.

Borítókép: Szoboszlai Dominik (középen) lipcsei csapattársai körében (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.