időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Ezért szívbe markoló Thiago Silva beszéde a brazilok kiesése után

Magyar Nemzet
2022.12.09. 20:25 2022.12.09. 20:43
Ezért szívbe markoló Thiago Silva beszéde a brazilok kiesése után

Nem bírt a brazil labdarúgó-válogatott Horvátországgal a katari foci-vb negyeddöntőjében, az aranyesélyesnek tartott dél-amerikai válogatott tizenegyespárbajban esett ki. Thiago Silva, a brazilok csapatkapitánya megindító és a látszólagosnál mélyebb nyilatkozatot adott a kudarc után.

Neymar góljával hiába szerezte meg a vezetést a hosszabbításban Brazília, a horvátok nem adták fel, egy kontra végén kiegyenlítettek a 117. percben, majd a tizenegyespárbajban nem hibáztak, és 4-2-es győzelmet arattak. Az előző körben még gálázó Brazília kiesett, a csapatkapitány, Thiago Silva pedig közvetlenül a vereség után adott tévényilatkozatban kereste a szavakat.

– Minőségi ellenféllel játszottunk, jobban kellett volna összpontosítanunk, nem szoktuk megengedni az olyan ellentámadásokat, mint amiből a gólt kaptuk – értékelt a Chelsea védője. – Egy pillanatra szervezetlenek voltunk, a horvátok pedig csak erre vártak. Nehéz pillanat ez számunkra, de az élet megy tovább, fel kell emelnünk a fejünket. Sok fájdalom ért már, nem csak a pályán, a magánéletemben is, és amikor egy fontos dolgot elvesztünk, akkor az fáj, de meg kell próbálni továbblépni. Akárhányszor elbuktam, mindig felálltam, most sem maradok a padlón.

Két hét választotta el a haláltól

Amikor Thiago Silva a magánéletében elszenvedett fájdalmakat említette meg, alighanem arra gondolt, hogy 21 éves korában két hét választotta el attól, hogy meghaljon. Ekkor a Dinamo Moszkva játékosa volt, 2005 januárjában igazolt oda a Portótól, ám hamarosan fizikailag gyenge lett, az állóképessége borzalmasan leromlott, folyton fázott és beteg volt. Kiderült, hogy tuberkulózisban szenvedett, hat hónapig kórházban volt, és az orvosok szerint ha két héttel később derül ki a betegsége, már nem élne.

– Fél évig kórházban voltam, ahol mindenki sovány volt és senki sem akart enni – emlékezett vissza korábban Silva. – Nekem meg tíz kiló túlsúlyom volt és folyton éhes voltam. Édesanyám szerint nem néztem ki rosszul, de mozdulni sem tudtam. Az orvosok mondták, hogy keljek fel az ágyból, sétálgassak, de nem ment. Naponta három-négy injekciót kaptam, plusz tíz-tizenöt tablettát szedtem. Majdnem meghaltam. Ezért bármi történjék a pályán, mindig visszagondolok azokra az időkre Oroszországban.

Thiago Silva és a vb-arany?

Ismerve Thiago Silva történetét, más megvilágításba helyeződnek a horvátok elleni kiesés után elmondott szavai. Ugyanakkor hiába lép túl ezen a vereségen is, tekintve, hogy már 38 éves, a világbajnoki címről nagyon nagy valószínűséggel le kell mondania, a katari volt a negyedik vb-je. Vagy mégsem?

– Talán egy nap majd összejön, más szerepben – válaszolta Thiago Silva sejtelmesen. Aki kijött a halál torkából, mindig tud a jövőbe nézni.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Thiago Silva az utolsó vb-jén is elbukott (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.