Neymar helyett Livakovic lett a hős – a horvátok kiejtették Brazíliát

Ezúttal elmaradt a brazil gála, Horvátország alaposan megizzasztotta a Selecaót, amely a hosszabbításban Neymar góljával nagy nehezen megszerezte a vezetést, de a horvátok az első kaput eltaláló lövésükkel kiegyenlítettek, aztán tizenegyespárbajban győztek, és ott vannak a katari foci-vb elődöntőjében. Neymar beállította Pelé gólcsúcsát, de a hős Dominik Livakovic, a horvátok kapusa lett.

Magyar Nemzet
2022. 12. 09. 18:49
GVARDIOL, Josko; SOSA, Borna; BROZOVIC, Marcelo; NEYMAR; LOVREN, Dejan
ar-Rajján, 2022. december 9. A brazil Neymar (k) a horvát Josko Gvardiol (a földön), Dejan Lovren (j), Marcelo Brozovic (a háttérben) és Borna Sosa (b) között a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Horvátország-Brazília mérkõzésen az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 9-én. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az egész világ brazil varázslatról, a Joga Bonito feléledéséről beszélt a dél-amerikai válogatott 4-1-es győzelme után a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben, Hollandia szövetségi kapitánya, Louis van Gaal kijelentette, hogy őt bizony nem nyűgözték le a brazilok, az ázsiaiak kitámadtak, úgy meg könnyű dolguk volt.

Igaza lehetett Van Gaalnak – jegyeztük meg a horvátok elleni negyeddöntő első félidejének a végén, a brazil sztárok ugyanis egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a szervezett európai védelemmel. Pedig Tite kapitány nem változtatott a Dél-Korea ellen hengerlő támadógépezeten: ugyanúgy Raphinha és Paqueta felelt a helyzetek kialakításáért. De ezúttal sokáig nem ment nekik.

Horvátország az első félidőben a labdát is megbecsülte, amely ugyan 46-54 százalékos arányban a braziloknál volt többet, de nyomasztó fölényt nem tudott kialakítani a Selecao, amely igazi veszélyt nem jelentett Livakovic kapujára.

BROZOVIC, Marcelo; NEYMAR
Neymar és a brazil támadók szenvedtek a horvát szorításban. Fotó: Friedemann Vogel

Szünet után magasabb sebességi fokozatra kapcsolt Brazília, amely rögtön nagy helyzettel kezdett. Richarlison beadása után előbb Vinícius Júnior lőtt a már fekvő kapusba, majd Neymar is tüzelt, a labda pedig Juranovic kezéhez ért. A VAR vizsgálta az esetet, és végül salamoni döntés született, ugyanis már előtte les volt.

Livakovic kapuson nem tudtak kifogni a brazil sztárok, Neymar lövésénél is nagyot védett az 55. percben, majd a 77.-ben is. Tite közben próbált frissíteni támadásban, Raphinhát Anthony, Viníciust váltotta, de gól nem született. A horvátok a második félidőben támadásban lényegében semmit sem mutattak, viszont hatásosan gyilkolták a brazilok játékát.

 

A hosszabbításban egy nagy horvát helyzetnél látszott, hogy a tűzzel játszottak a brazilok: Petkovic csapott be szépen két brazilt is, majd a passzából Brozovic fölé lőtt. Foghatták a fejüket a horvátok, pár perccel később még inkább: Neymar megrázta magát, Paquetával háromszögelve betört a tizenhatoson belülre és kilőtte a rövid felsőt – 0-1.

Neymar a 77. találatát ünnepelte a válogatottban, amivel beérte a brazil rangsorban a csúcstartó, beteg Pelét. Ez sem volt elég ahhoz, hogy Brazília elkerülje a tizenegyeseket, ugyanis a horvátokban volt még erő ahhoz, hogy a 117. percben kiegyenlítsenek. Egy kontra végén Orsic passzából Petkovic egy Marquinhoson megpattanó lövéssel egalizált, ez volt az első kaput találó horvát lövés a meccsen – 1-1. 

A tizenegyespárbajban pedig már bármi megtörténhetett. Rodrygo lövését védte Livakovic az első körben, később Marquinhos pedig a kapufát találta el. A Horvátország nem hibázott, tizenegyesekkel 4-2-re győzött, és ellenfélre vár immáron az elődöntőben, ahol a Hollandia–Argentína meccs győztesével találkozik majd.

A negyeddöntők további menetrendje:
December 9., péntek, 20.00: Hollandia–Argentína
December 10., szombat, 16.00: Marokkó–Portugália
December 10., szombat, 20.00: Anglia–Franciaország

Labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő: Horvátország–Brazília 1-1 (0-0, 0-1, 1-1), tizenegyesekkel: 4-2, gólszerzők: Neymar (105+1.), illetve Petkovic (117.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Neymarék megszenvedtek Horvátország ellen (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.