Pelé életéért aggódik a világ, a brazilok arannyal gyógyítanák

Pelé nevét régen emlegette annyit a világ, mint ezekben a napokban. Napjaink brazil sztárjai, mint például Neymar fél szemmel rá is figyelnek, miközben zajlik Katarban a vb, hiszen a háromszoros brazil világbajnoknak, a Santos FC korábbi zsenijének már lassan a halálhíre is terjed, egyesek szerint hospice szolgálat felügyeli, mások pedig újra felélénkítik a vitát: ki volt minden idők legjobbja – Pelé, Maradona vagy esetleg más?

Magyar Nemzet
2022. 12. 06. 15:52
null
(FILES) In this file photo taken on June 25, 2008, Brazilian soccer legend Edson Arantes do Nacimento, known as Pele, looks on as he attends the opening ceremony of the "Marks of the King" exhibition in Brasilia. - The 82-year-old icon was hospitalized in Sao Paulo on November 29, 2022, for what doctors said was a "reevaluation" of the chemotherapy he has been undergoing since surgery to remove a colon tumor in September 2021. (Photo by JOEDSON ALVES / AFP) Fotó: AFP/JOEDSON ALVES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki a futballt szereti, az most Katarra fókuszál, ám a múlt héten jött egy hír, amely a figyelem egy részét Brazíliára tereli, és azzal szomorította el a világot, hogy Pelé haldoklik. Azt tudtuk, hogy a háromszoros világbajnok 82 éves futballista régóta harcol a rákkal, és amikor kórházba került Sao Paulóban, a lánya azt nyilatkozta, nincs vészhelyzet, ám a brazil sajtó ezt másként tudja. Az ESPN Brasil például arról számolt be, hogy Pelének szívproblémái voltak, eközben az orvosok azért aggódnak, hogy a kemoterápia nem hozta meg a várt eredményeket. A kórház ezt az információt nem kommentálta, de állítólag Pelé palliatív ellátást kap, ezt gyógyíthatatlan betegséggel küzdőknek szokták biztosítani. A célja, hogy hatékonyan ellássák a beteget, amikor a szervezet már nem reagál a gyógyító célú kezelésekre, és amikor a fájdalom és egyéb tünetek enyhítése, a pszichológiai, szociális problémák megoldása kiemelt jelentőségűvé válik.

Így kerülhetett a hírekbe az is, hogy a kórházból hospice otthonba küldik a futball egyik legnagyobb valaha élt királyát, ami igen lehangolóan hangzik. Szombat este viszont Pelé Instagram-oldalára kikerült egy bizakodó hangvételű közlemény, melyben megköszöni az orvosainak és az ápolóinak a sok törődést, és biztosítja az érte aggódókat, hogy erősnek érzi magát, és folytatja a kezelést. Ezt is írta: „Hiszek Istenben, és minden egyes szeretetteljes üzenet erőt ad nekem, amit tőletek kapok a világ minden tájáról.” Az üzenet végén azért még hozzátette, az is erőt ad neki, hogy nézheti az éppen zajló labdarúgó-világbajnokságot.

Fotó: AFP/Antonin Thuillier

És onnan bőven érkezik szeretetteljes üzenet. A brazil válogatott tagjai egymás után neki ajánlották a hétfő esti, Dél-Korea elleni 4-1-es győzelmet, Vinícius Junior kijelentette, már csak miatta is világbajnokok lesznek. is üzent a legendának, akivel egyébként éppen sajátos versenyt fut : a hétfőn szerzett góljával csatlakozott Peléhez és Ronaldóhoz, ő lett a harmadik brazil, aki három különböző vb-n is gólt szerzett. A vb-t rendező Katar pedig úgy tisztelgett, hogy a jelenleg kórházban kezelt Pelé és a jelenlegi vb sztárja, jelent meg a katari fővárosban álló al-Dzsaber ikertornyokon.

Érdekes a legendák sorsa, az idő ugyanis nem nekik dolgozik. Többen felélesztették azt az értelmetlen vitát, hogy ki volt minden idők legjobbja, ami azért értelmetlen, mert nem igazságos. Szerencsések azok a korosztályok, amelyek élvezhették egy-egy „a világ valaha legjobbja” játékát. És még szerencsésebbek azok, akiknek ebben a televízió is segített, mert ők így nemcsak a saját szűkebb környezetük, hanem a földkerekség összes klasszisát rendszeresen megcsodálhatták. Így aztán nem csupán az idő, hanem a technika is előtérbe tolja az utóbbi mintegy hetven év zsenijeit, és ezért kardosodik a túlnyomó többség Pelé, Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Diego Maradona vagy éppen a brazil Ronaldo társaságában napjainkhoz érve vagy mellett. 

Fotó: TT News Agency via AFP

Ugyanakkor Pelé tényleg nem volt akárki. Edson Arantes de Nascimento néven látta meg a napvilágot 1940. október 23-án, 15 évesen debütált a Santos FC felnőttcsapatában, és pályafutása során egészen a legvégéig nem is játszott más klubban; 1975-ben két évre még elszegődött a New York Cosmos szolgálatába, hogy Észak-Amerikában is népszerűsítse a hagyományos labdarúgást. Háromszor nyert világbajnokságot, 1958-ban még kiskorúként vehette át sírva az aranyérmet, négy évvel később már világklasszisnak számított, 1970-ben pedig sokak szerint a világ valaha összeállt legjobb csapatának a tagjaként ért fel a csúcsra a brazil válogatottban. Érdekesség, hogy Mário Zagallo az elsőnél csapattársa, a harmadiknál pedig már szövetségi kapitánya volt a Fekete Gyöngyszemnek.

Nagy és örökre nyitott kérdés marad, hogy hány gólt szerzett a pályafutása során. 

Egyes források szerint 1390 mérkőzésen 767-szer talált a soros ellenfelek kapujába, mások 776-ról tudnak, ugyanakkor Brazíliában bélyeget adtak ki, amikor állítólag már ezer gól állt a neve mellett. 

Az eltérés abból adódhat, hogy az utóbbi számítás az akkoriban gyakran követhetetlen barátságos klubmeccseket is figyelembe vette. Teljesen mindegy, mindegyik szám lenyűgöző, tehát az kétségtelen, hogy Pelé valóban ott van a világ valaha volt legjobbjai között. Olyan sztárok, mint Ronaldo, Zico, Ronaldinho és Romario mindig is őt nevezték a legnagyobbnak, de hát ők is brazilok, érthető az elfogultságuk. Aki látta, az biztos, hogy földöntúli lényként beszél róla, mindenesetre ő az, aki a televízió világszintű térnyerésekor az első óriási szupersztárrá vált. Rengeteg rekordot állított fel, ezek közül néhány ma is áll.

Fotó: AFP/Manan Vatsyayana

Nagyon megérdemli, hogy az egész világ aggódjon érte. Túlélte első nagy kihívóját, Diego Maradonát, és most a kórházból figyeli azokat, akik az ő magasságába törnek vagy talán már el is értek oda, mint például a hétszeres aranylabdás Lionel Messi. Az ő kedvence azonban minden bizonnyal Neymar, és a brazilok tudják: egy újabb arany talán javítana Pelé, a király állapotán.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Pelé egyike volt a futballtörténet legnagyobbjainak (Fotó: AFP/Joedson Alves)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.