G csoport - Neymar és Samuel Eto'o is Pelé babérjaira hajt

A labdarúgó-világbajnokság esélyeseinek felsorolásakor Brazília tornáról tornára szóba kerül, s nincs ez másként idén sem: a fogadóirodák egyöntetűen az ötszörös világbajnokot tartják a legnagyobb favoritnak. Neymar és társai azonban nem kerültek egyszerű csoportba: Svájc és Szerbia is nagyágyút előzött meg az európai selejtezőcsoportjában. A G jelű négyesben szerepel Kamerun is, amely korábbi sztárja, Samuel Eto’o szerint aranyérmesként távozik majd Katarból.

2022. 11. 17. 7:10
Neymar Brazil Pelé
Brazil's forward Neymar (C) celebrates his goal during the international football friendly match between South Korea and Brazil at Seoul World Cup Stadium in Seoul on June 2, 2022. (Photo by JUNG YEON-JE / AFP) Fotó: AFP/JUNG YEON-JE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben és az ötödik világbajnokságára készül, az egykor az utódjuknak tartott már a harmadik világbajnokságára úgy utazik el Katarba, hogy ez az utolsó esélye megnyerni a vb-t Brazília válogatottjával. A harmincéves futballista tavaly lengette be, hogy a 2022-es világbajnokság után visszavonul a nemzeti csapattól – az akkori nyilatkozata persze egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy Katarban láthatjuk utoljára a selecao mezében.

Neymar
Neymar akcióban Tunézia ellen. Fotó: AFP/Franck Fife

Brazília persze számos klasszissal rendelkezik, ahogy arra a keretből kimaradó Roberto Firmino klubedzője, Jürgen Klopp is rávilágított. Neymar mellett az idei Bajnokok Ligája-döntő egyetlen gólszerzője, Vinícius Júnior és a Premier League-éllovas Arsenal támadója, Gabriel Jesus is Tite rendelkezésére áll, aki a védelembe meghívta a harmincnyolc éves Thiago Silvát és a harminckilenc esztendős Dani Alvest is – nekik tényleg biztosan ez az utolsó esélyük a vb-aranyra.

A G csoport résztvevőinek világbajnoki múltja

Brazília: 22. részvétel, legjobb szereplés: aranyérem (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
Svájc: 12. részvétel, legjobb szereplés: negyeddöntő (1934, 1938, 1954)
Szerbia: 3. részvétel, legjobb szereplés: csoportharmadik (2018)
Kamerun: 8. részvétel, legjobb szereplés: negyeddöntő (1990)

 

Neymar Pelé elé kerülhet

A legnagyobb sztár azonban a sok nagy név között is Neymar, aki nyolc éve a világbajnokság egyik legjobbja volt, de a negyeddöntőben megsérült, Brazília pedig nélküle 7-1-es vereséget szenvedett Németországtól. Négy éve viszont éppen az ő lábában maradt a gól, amellyel a brazilok hosszabbításra menthették volna a Belgium elleni negyeddöntőt.

Neymar egyéni célért is hajthat: hetvenöt gólt lőtt eddig a válogatottban, s ha világbajnoki címek számában nem is éri már utol a háromszoros győztes Pelét, az örök góllövőlistán lehagyhatja a hetvenhét találattal csúcstartó legendát.

Pelé babérjaira hajt Samuel Eto’o is, csak éppen egészen más szempontból, mint Neymar. A sokak által a valaha volt legjobb futballistának tartott brazil legenda jóslás terén híresen halmozza a kudarcokat. Pelé többek között arról is biztosított mindenkit, hogy 2000-ig lesz afrikai vb-győztes – a kontinens képviselői azonban továbbra is várnak az első elődöntőjükre. Eto’o szerint azonban a várakozás véget ér: az idei fináléban Kamerun nyer majd, Marokkót legyőzve.

A támadóként négy világbajnokságot megjárt Eto’o ma már a kameruni labdarúgó-szövetség elnöke, de talán túl nagy terhet helyezett hazája csapatára. A pályán nem áll olyan klasszis rendelkezésre, mint Eto’o volt, bár Franck Anguissa alapember a Serie A-t vezeti Napoli középpályáján és André Onana is sikeresen kiszorította az Inter kapujából Samir Handanovicot.

A selejtezőben nagyágyúkat előztek meg

Kamerun legutóbbi vb-szereplése alkalmával, 2014-ben Brazíliával azonos csoportban volt, míg Szerbia és Svájc négy éve szerepelt azonos négyesben a selecaóval. Akkor a brazilok mellett Svájc lépett tovább, miután két koszovói albán származású játékos, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri góljával legyőzte a szerbeket.

Utóbbi immár a negyedik világbajnokságára készül a svájci válogatottal, amelyet ugyan nem szokás a legerősebb európai csapatok közé sorolni, de a tavalyi Európa-bajnokságon búcsúztatta a világbajnok Franciaországot, majd a selejtezőcsoportban az Eb-győztes Olaszországot megelőzve jutott ki Katarba.

Szerbia is meglepetést okozott azzal, hogy Portugáliát előzte meg a kvalifikáció során, ráadásul úgy, hogy az utolsó forduló ki-ki meccsén a döntetlen Cristiano Ronaldóéknak kedvezett volna. A szövetségi kapitány, Dragan Sztojkovics játékosként nagy és kis Jugoszláviával is túljutott vb-csoportkörön, most ugyanezt elérheti Szerbiával.

A szerb keret két legnagyobb sztárja, Dusan Vlahovics (Juventus) és Szergej Milinkovics-Szavics (Lazio), de található korábbi NB I-es játékos is a keretben, az egykori újpesti Marko Dmitrovics ma már a Sevilla kapusa. Nem miatta figyelünk majd fokozottan is Szerbiára, hanem azért, mert déli szomszédunk válogatottja a magyar válogatott ellenfele lesz majd jövőre, az Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában.

 

Labdarúgó-világbajnokság, G csoport

1. forduló
Svájc–Kamerun (november 24., 11.00)
Brazília–Szerbia (november 24., 20.00)

2. forduló
Kamerun–Szerbia (november 28., 11.00)
Brazília–Svájc (november 28., 20.00)

3. forduló
Szerbia–Svájc (december 2., 20.00)
Kamerun–Brazília (december 2., 20.00)

Borítókép: A brazilok Katarban is ünnepre készülnek (Fotó: AFP/Jung Yeon-Je)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.