Nem feledik – így tiszteleg a Bundesliga Szalai Ádám előtt + videó

Sztárokhoz méltó módon ünnepli a Bundesliga Szalai Ádám 35. születésnapját. A német labdarúgó-bajnokság oldala videót közölt a magyar válogatottól szeptemberben elköszönt csatárról. Az sincs kizárva, hogy a svájci Basellel hadakozó Szalai Ádám visszatér Németországba.

Magyar Nemzet
2022. 12. 09. 12:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy finom mozdulattal, a Mainz színeiben külsővel szerzett Szalai Ádám-gólt emelt ki a Bundesliga hivatalos Facebook-oldala a magyar csatár 35. születésnapja alkalmából, amelyet ma ünnepel.

Nem feledik Szalai Ádámot Németországban, talán azért sem, mert szeptemberben épp a német válogatott ellen lőtte az utolsó – egyébként káprázatos – gólját a magyar válogatottban, amivel csapata le is győzte a Nationalelfet Lipcsében 1-0-ra a Nemzetek Ligájában. No meg Szalai 2010 és 2022 között folyamatosan a német élvonalban futballozott, és nyomot hagyott maga után.

négy klubban (Mainz, Hoffenheim, Hannover, Schalke) összesen 276 mérkőzésen lépett pályára a Bundesligában, amivel a magyarok között a második helyen áll, mindössze a Hertha klubrekordere, előzi meg tíz meccsel.

Szalai ugyanakkor a legeredményesebb magyar labdarúgó a Bundesliga történetében, hiszen 54 gólt szerzett a német élvonalban, amivel a 39 találattal második helyezett Huszti Szabolcsot előzi meg a rangsorban. Szalai az egy idényen belüli magyar gólcsúcsot is tartja Németországban, a 2012–2013-as évadban 13 találatot jegyzett, amivel és Vasile Miriuta korábbi, 11 gólos rekordját döntötte meg.

Szalai Ádám visszatérhet a Bundesligába?

A 86-szoros válogatott csatár idén februárban hagyta el a Mainzot és egyúttal Németországot, amikor nagy reményekkel a svájci FC Basel csapatához igazolt. Ott az első fél éve nem is sikerült rosszul (12 bajnokin négy gólt szerzett), de a nyár óta a korábbi svájci csatárlegenda, a vezetőedzőnek kinevezett Alexander Frei nem számolt vele, és a háttérben munkaügyi perig fajult konfliktus alakult Szalai és a klub között.

Bár szárnyra kaptak olyan pletykák is, miszerint az időközben apává váló Szalai a válogatottság lemondása után jövő nyáron befejezi a pályafutását, ezt ő cáfolta. Németországban a Kicker pedig a Bundesligába való visszatérését pedzegette novemberben, és meg is szólaltatta az ügyben Christian Heidelt, a Mainz sportigazgatóját, aki egyáltalán nem tűnt elutasítónak az ügyben.

Szalai jelenlegi szerződése jövő nyáron jár le a Basellel, de nem elképzelhetetlen, hogy már a téli átigazolási időszakban elhagyja a csapatot, s akár Németországba is visszatérhet.  A Fradi ugyanakkor nem opció a számára, erről Kubatov Gábor, a klub elnöke beszélt nemrég.

Borítókép: Szalai Ádám szépségdíjas gólt sarkal a német válogatott ellen szeptemberben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.