Hosszú Katinka gyászol: elhunyt a nagyapja, aki megtanította úszni

Kilencvenéves korában elhunyt Bakos László, aki nemcsak Hosszú Katinka nagyapja volt, hanem a nevelőedzője is. A szomorú hírről a háromszoros olimpiai bajnok úszónő a közösségi médiában számolt be.

Magyar Nemzet
2023. 01. 02. 18:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

szívhez szóló üzenetben vett búcsút a nagyapjától, Bakos Lászlótól:

„90 év.
Életévekben számolva nem kevés.
És mégis, ha a Nagypapámról van szó – a pótolhatatlanságot jelenti.
Nem tudom, mikor tett először a medencébe, régen, valamikor az emlékeim előtt.
A naponta ismétlődő események megmaradtak: a biciklizés az uszodába, a megunhatatlan edzések, a vacsora alatti beszélgetések, és igen, alig vártam, hogy másnap legyen és kezdődjön minden újra.
Akkor és most is úgy tűnt, mindez egy véget nem érő kirándulás: kudarcok, próbatételek, sikerek. Észre sem vettem a kemény munkát, mert a derűt a következetességgel, a kitartást a játékkal kötötte össze.
Én keltem hajnalban, de hogy ez nem csak szenvedés volt – Neki köszönhetem. 
Én úsztam a hosszakat, de hogy ez játék volt – Neki köszönhetem.
Az érmeket az én nyakamba tették, de – ezeket Neki köszönhetem.
Minden versenyemet végignézte, a tanácsai pontosak és racionálisak voltak.
„Még öt ugrás!” – mondta, mikor nem akartam kijönni a medencéből. Ötször tűnt úgy, hogy nem adja fel, erős volt.
Nagyon szeretlek Papa, köszönök mindent, mindig velem leszel!”

Hosszú Katinka sok időt töltött gyerekkorában a nagyszüleinél, az úszóedző nagypapával naponta járt az uszodába, és Bakos László sokszor beállította unokáját abba a csapatba, amelyiknek épp edzést tartott. A tavaly bemutatott Katinka című életrajzi filmben is többször feltűnt a nagypapa, aki végigkövette unokája pályafutását.

Bakos László volt Hosszú Katinka felfedezője

– Mindent játéknak fogott fel, mi nem kényszerítettük semmire, magától gyakorolt – emlékezett vissza a kezdetekre Bakos László a Hosszú életéről szóló filmben. – Már kétéves korában tökéletesen megcsinálta a siklást a kismedencében, amit a bátyjának tanítottam, csak elleste. Négyévesen hiba nélkül mellúszott. A pillangó tanítását három hétre terveztem, de már a harmadik nap tudta. Nem volt kérdés. Imádta a vizet, belenőtt az úszósportba, tehetséges volt, szorgalmas. Minden versenyre szívesen ment, a Ponty-Poronyt versenyeken már óvodásként folyamatosan megverte az iskolásokat. De ő döntötte el, hogyan úszik, mennyit ad ki magából, mindig is nagy egyéniség volt, nem lehetett csak úgy irányítgatni. Szívesen vette, ha nyert, de nem dicsekedett, nem mutogatta az érmeit, hanem zsebre vágta.

Hosszú Katinka édesanyja, Bakos Barbara a filmben elmondta, hogy a nagypapa már egész kiskorában mondta nekik, hogy nagyon tehetséges a gyerek: jó a vízfekvése, könnyen megtanulja az úszásnemeket.

Bakos László edzőként felfedezője és nevelője volt Hosszú Katinkának, nagypapaként pedig szövetségese. 

Borítókép: Hosszú Katinka és Bakos László (Forrás: Facebook/Hosszú Katinka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.