Gerwyn Price-balhé: társas támasz és korrekciós élmény

Gerwyn Price-nak a dartsvilágbajnokságon bemutatott fülvédős balhéja után fogalmazódott meg bennünk: vajon mi lehet a megoldás, feloldható-e a sportoló és a közönség konfliktusa? A jövőt illetően ez a kérdés, amire szakember, doktor Lénárt Ágota sportpszichológus segítségével igyekeztünk választ adni.

2023. 01. 02. 17:10
null
Forrás: Twitter / PDS Darts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem is biztos, hogy az illető ki akar lépni ebből a szerepből. Vannak olyan sportolók, akik attól nyugszanak meg, ha feldühítik a közönséget. Igaz, az ilyen típusú embereket nem szereti a környezet, mert mindenkinek felemészti az energiáját– vázolt fel Lénárt Ágota más okot a provokatív viselkedés lehetséges hátterére, de persze általánosságban ő is úgy gondolja, közös érdek a feszültség feloldása.

– Normális esetben a közönség támogatása jó hatással van a sportolók teljesítményére. Ismert példával élve, a távolugrót segíti, ha a közönség tapsára fut neki a kísérletnek, többen kérik is ezt a segítséget a közönségtől. Ezt a társas támasz fogalmával írja le a pszichológia. Az a típus is ismert, amelyik inkább igyekszik kizárni a környezeti hatásokat és nem reagál a külső ingerekre, de hogy valaki teljesen figyelmen kívül hagyja a közönséget, az hosszú távon nem működhet.

Gerwyn Price azon magatartásáról, miszerint fülhallgatót tett fel, Lénárt Ágota a következőt mondta:

– Ha ezt egy közkedvelt figura csinálja, az akár poén is lehet, amit értékel a közönség. Az előzményekben rejlik a helyzet kulcsa. Ha valakinek túl merev a személyisége, ha rögzültek a személyiségjegyek, akkor nehéz ezen változtatni. A probléma gyökeréig kell hatolni, vissza kell menni a kezdőpontig. Ez az úgynevezett korrekciós élmény, aminek mentén megváltoztatható a viselkedés. Ez fontos folyamat, mert hosszú távon nehéz, szinte lehetetlen jól teljesíteni ellenséges környezetben.

Gerwyn Price esetében az is megnehezíti ezt a terápiát, hogy a darts úgynevezett kocsmasport, ahol nagyon laza korlátok közé van szorítva a szurkolók elvárt viselkedése, tehát a hangos, teátrális tetszésnyilvánítás vagy éppen elutasítás megengedett.

– A közösségi média hatalmas erő, ennek segítségével elérhető a közönség viselkedésének megváltoztatása is, amennyiben a kommunikációs csapat hihetően képes megindokolni a sportoló reakcióit. A nézők nehezen élik bele magukat a sportolók helyzetébe, akik megváltozott tudatállapotban versenyeznek, s ez meghatározza az olykor heves reakcióikat is – tette hozzá a sportpszichológus.

A nagy kérdés tehát az, Gerwyn Price-nak szüksége van-e a dartsszurkolókra, illetve a dartsszurkolóknak szükségük van-e Gerwyn Price-ra.

Borítókép: Gerwyn Price fülvédővel a fején a darts-vb-n (Forrás: Twitter/PDC Darts)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.