Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Mbappé és Haaland mellé került két magyar válogatott futballista

Gazdag Dániel és Ádám Martin a világ leggólerősebb futballistái között kapott helyet 2022-ben. A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS készítette el a toplistát, száz legerősebb nemzeti bajnokság gólszerzőit rangsorolva a tavalyi év alapján. Kylian Mbappé és Erling Haaland a top ötben, a két magyar a top 25-ben szerepel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 02. 13:58
Gazdag Dániel Philadelphia
Gazdag Dániel Fotó: MTI/AP/Matt Slocum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022 legjobb élvonalbeli gólszerzői között természetesen megtalálhatók a legnagyobb sztárok: aki a PSG színeiben 32-szer volt eredményes, a második helyen találjuk. Negyedik lett aki az év első felében még a Dortmund színeiben lőtte a gólokat, a nyár óta pedig a Manchester City mezében teszi ezt rendületlenül, s tavaly összességében 30-ig jutott. Közvetlenül mögötte, az ötödik helyre futott be aki a 29 találata egy részét még a Bayern München, a másikat már a Barcelona mezében érte el.

A rangsor élére azonban a kevésbé ismert Germán Cano került, aki a brazil Fluminense argentin légiósa, s 33 bajnoki gólt szerzett 2022-ben. Az elmúlt esztendő abszolút legeredményesebb játékosa egyébként Boris Kopitovic volt 35 góljával, csakhogy klubcsapata, a Tampines Rovers a szingapúri bajnokságban szerepel, ez viszont nem került be a top 100-ba az IFFHS-nél, így a montenegrói futballistát nem rangsorolták.

Számunkra sokkal érdekesebb, hogy két magyar válogatott labdarúgó is rákerült a toplistára: a Paks színeiben, majd új csapatában, a dél-koreai Ulszanban együttesen szerzett 25 góljával a ranglista 16. helyét foglalja el, míg az Egyesült Államok bajnokságában, a Philadelphia Unionban játszó Gazdag Dániel 24 találatával a 22. helyen végzett.

Az élvonalbeli bajnokságok legjobb gólszerzői 2022-ben:        
1. Germán Cano (argentin), Fluminense, 33 gól
2. Kylian Mbappé (francia), Paris Saint-Germain, 32
3. Nicolás Ibánez (argentin), Pachuca, 31
4. Erling Haaland (norvég), Borussia Dortmund és Manchester City, 30
5. Robert Lewandowski (lengyel), Bayern München és Barcelona, 29
...16. Ádám Martin, Paks és Ulszan, 25
...22. Philadelphia Union, 24

Borítókép: Gazdag Dániel (Fotó: MTI/AP/Matt Slocum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.