Több magyar futballistának kritikus, sorsfordító lehet az év eleje

Gulácsi, Szalai, Sigér, Kerkez és a többiek. Összegyűjtöttük a magyar futballistákat, akiknek különböző okokból, mégis hasonlóan fontos a januári időszak. A 2023-as év eleje többek számára kritikus és sorsfordító lehet, ami Marco Rossi válogatottja szempontjából sem mellékes.

2023. 01. 01. 8:35
Sallai Roland, Lang Ádám, Loic Nego, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Nagy Ádám, Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik, Schäfer András, Nagy Zsolt, Szalai Attila
20220604 Puskás Aréna Magyarország Anglia labdarúgás válogatott Nemzetek Ligája Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megtettem az első lépéseket, a célom, hogy erősebben térjek vissza, mint valaha – közölte októberben, aki ekkor kezdte meg a rehabilitációját, miután az RB Leipzig Celtic elleni BL-meccsén elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, ami miatt Innsbruckban megműtötték. A lipcsei klub kénytelen volt kapust igazolni Gulácsi kiesésére reagálva, és a 42-szeres norvég válogatott, Premier League- és Bundesliga-tapasztalattal is rendelkező Örjan Nyland érkezése miatt is fontos, hogy a magyar válogatott játékosa minél előbb visszatérhessen a pályára, így az év eleje kritikus számára.

Gulácsi Péter
Gulácsi Péter visszatérne a kapuba Fotó: AFP/Odd Andersen

Gulácsi 2015-ben igazolt Salzburgból Lipcsébe, és gyakorlatilag a klubnál töltött első fél évét leszámítva kirobbanthatatlan volt a kezdőből, ha volt is kisebb sérülése, utána gyorsan visszakerült a kapuba. Most először viszont hónapokra kidőlt a sorból, bár nagy szerencséje van, hogy a katari vb miatt a Bundesliga november közepén leállt, s hagyományosan csak január második felében, egész pontosan 20-án egy Leipzig–Bayern München rangadóval indul újra. Ezen a meccsen még minden bizonnyal nem játszhat Gulácsi, akinek a két helyettese, Janis Blaswich és Nyland minden nélküle megvívott csatával esélyt kap arra, hogy megváltoztassa a kapushierarchiát Lipcsében.

Folytatódik bázeli háborúja?

Szalai Ádám sorsa is eldőlhet januárban. Decemberben az FC Basel igazgatótanácsának tagja, a korábbi svájci válogatott, a Bundesligát is megjárt David Degen kijelentette, hogy Szalai már biztosan nem fog pályára lépni a svájci klub színeiben. Tette ezt úgy, hogy az együtteshez 2022 elején igazolt magyar csatárnak a nyárig érvényes szerződése van, és munkaügyi per zajlik a felek között, mivel indoklás nélkül tették ki őt a csapat keretéből ősszel. Ebben a jogi eljárásban a magyar csatár egy részsikert már aratott, amikor elérte, hogy visszavegyék az első csapat keretébe.

Mindkét félnek az lenne a legjobb, ha a téli átigazolási időszakban elválnának az útjaik, így Szalai előtt izgalmas január állhat. Szóba került az esetleges hazatérése a Fradiba, ám a zöld-fehérek elnöke, Kubatov Gábor kijelentette, hogy bár nagyra tartja a 35 éves játékost, de nem gondolkodnak a leigazolásában. Ugyanakkor a Bundesligába való visszatérése nem kizárt Szalainak, erre tett utalást korábbi klubja, a Mainz sportigazgatója, Christian Heidel, aki szerint ők mindig tárt karokkal fogadják az együttes színeiben 146 meccsen 28 gólt szerzett támadót.

A Szalai-utód száműzetésből törne ki

A válogatottságot szeptemberben lemondó Szalai alternatívája lehet hosszú távon a vezette nemzeti csapatban Németh András, aki novemberben Luxemburg ellen góllal mutatkozott be a piros-fehér-zöld színekben. A húszéves csatárt azonban belga élvonalbeli klubja, a Genk december elején kitette az első keretéből, mert Németh nem volt hajlandó meghosszabbítani a nyáron lejáró szerződését.

és Németh András a válogatott jövőjét jelenti Fotó: MTI/Kovács Tamás

Németh nehéz helyzetben van, mert többet szeretne játszani: ebben az idényben jól hangzik, hogy 15 bajnokin játszott a Genkben (melyeken egy gólja és két gólpassza van), de sokszor csak percek jutottak neki a pályán, összesen 365 percet futballozott, tehát nagyjából négymeccsnyi időt. Ez az oka annak, hogy szeretne távozni, a Genk pedig bosszús a veszteség miatt, hiszen Németh piaci értéke kétmillió euró, de ennél jóval többet is érhet a jövőben. Az ellentét feloldása a januári klubváltás lehet, aminek köszönhetően még a Genk is kaphatna érte valamennyi pénzt, Németh pedig tavasszal futballozhatna, ami a fejlődése szempontjából fontos lenne.

Kerkez BL-ben érdekelt csapathoz kerülhet

Átigazolás előtt állhat Kerkez Milos is, akinek az esetében szerencsére nem kényszer, hanem remek teljesítmény segítheti elő az üzletet. A 19 éves balhátvéd az ősszel robbant be a magyar válogatottban, a németek ellen Lipcsében 1-0-ra megnyert Nemzetek Ligája-meccsen a mezőny egyik legjobbjaként debütált, és holland klubjában, az AZ Alkmaar színeiben is rendre jól játszik. 

Így került a portugál sztárcsapat, a Benfica célkeresztjébe, amely azért keres új balhátvédet, mert idénybeli egyik legjobbja, a spanyol Alejandro Grimaldo távozóban van a poszton. A máris hétmillió euróra becsült Kerkez karrierje új szintre lépne a Benficában, amely a BL-nyolcaddöntőjében a belga FC Bruges ellen esélyesként lép pályára.

Sigér Dávidot az El-nyolcaddöntő motiválja

Sigér Dávidnak talán még sosem volt olyan fontos egy év kezdete, mint a mostani január. A Fradi közönségkedvenc középpályása a 2021-es Eb után nem sokkal keresztszalag-szakadást szenvedett, ami miatt gyakorlatilag a teljes 2021–2022-es idényt ki kellett hagynia, és az időközben kinevezett Sztanyiszlav vezetőedzőnek sem tudott egyből bizonyítani. Így aztán Sigér nem került be a Fradi Európa-liga-keretébe ősszel, és csak kívülről nézhette, ahogy a csapat történelmi sikert végrehajtva megnyerte a csoportját.

Most az év elején Sigér bizonyíthatja Csercseszovnak, hogy helye van a csapatban, a tét pedig nem kicsi: tavasszal az Európa-liga nyolcaddöntőjében játszhatna a Fradiban a Puskás Arénában, ami egyúttal a válogatottba való visszatéréshez is kulcs lehetne. – Természetesen vágyakozva is figyelem a nemzeti csapatot, jó lenne visszakerülni oda – nyilatkozta Sigér lapunknak szeptemberben. A következő hetekben, hónapokban sokat tehet ezért.

Gazdag Európára, Bolla a Premier League-re hajt

Több más válogatott labdarúgó is akad, akinek az év eleje igen fontos lesz. Közéjük tartozik aki az előző évben 34 meccsen 22 gólt ért el az Egyesült Államok bajnokságában, és most dől el, hogy ezt európai szerződésre tudja-e váltani. Kleinheisler Lászlót sajtóhírek szerint Eszékről a Dinamo Zagreb csábítaná el, Bolla Bendegúz pedig az utolsó fél évét kezdi meg a svájci Grasshoppers színeiben, mielőtt nyáron visszatérne a Wolverhampton csapatához, tehát bizonyítania kellene, hogy már a Premier League-ben is megállná a helyét.

Borítókép: A magyar labdarúgó-válogatott tagjai a nyári, Anglia elleni Nemzetek Ligája-meccs előtt (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.