Van esély rá, hogy Szalai Ádám visszatér a Bundesligába

Bíróságon nyert csatát Szalai Ádám az FC Basel ellen, amely korábban megtagadta tőle az edzések látogatását. Ez volt a legutóbbi hír a magyar labdarúgó-válogatott leköszönő csapatkapitányának svájci helyzetéről, amely azzal oldódhat meg, hogy Szalai visszatér a Bundesligába. Mainzban még mindig jó szívvel gondolnak rá.

Magyar Nemzet
2022. 11. 18. 20:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban is téma helyzete. Mint ismert, az FC Basel októberben indoklás nélkül eltiltotta a magyar válogatottól szeptemberben visszavonult csatárt a csapat edzéseink látogatásától. Szalai bíróságon kért jogorvoslatot, és sikerrel járt: november 12-én a közösségi felületein jelentette be, hogy csatát nyert a svájci klubbal szemben, újra részt vehet az edzéseken.

Mindezt a német Kicker című lap is összefoglalta, amely természetesen megtalálta a párhuzamot Szalai korábbi mainzi esetével. 2020-ban fordult munkaügyi bírósághoz a magyar játékos, amikor a német klub ugyancsak eltiltotta őt az edzések látogatásától. Ugyan a Mainz állította, hogy Szalai keretből való száműzésének sportszakmai okai voltak, ennek ellentmondott, hogy csapattársai sztrájkba léptek miatta, majd Achim Beierlorzer vezetőedző menesztése után meg is oldódott a konfliktus.

Szalai azóta is népszerű figura Mainzban, Bázelben viszont a Kicker szerint nem fog ilyen békésen rendeződni a helyzete. A magyar csatár idén februárban igazolt a Baselhez, miután a Mainz az ő kérésére felbontotta a szerződését. Eleinte jól alakultak a dolgok, az első fél évében Szalai még rendszeresen játszott, 12 meccsen négy gólt szerzett, de a nyáron a korábbi svájci csatárlegenda, Alexander Frei lett a csapat új vezetőedzője, aki látványosan mellőzte Szalait.

Az egykori Dortmund-csatár Frei 42 találatával a svájci válogatott gólrekordere, ám valamiért nem találta meg a közös hangot Szalaival, aki helyett Andi Zeqiri, Jean-Kevin Augustin és Bradley Fink játszott középcsatárként. A magyar támadó mindössze öt bajnokin, összesen 142 percet futballozott ebben az idényben a Baselben.

Svájcban korábban arról is pletykáltak, hogy Szalai az idény végén visszavonul, ezt azonban a játékos cáfolta, a Kicker információi szerint az ügynöke pedig jelenleg azon dolgozik, hogy a szorult svájci helyzetéből visszatérhessen a Bundesligába. Mivel a Mainz is épp csatárt keres, a lap megkereste az ügyben a csapat sportigazgatóját, Christian Heidelt.

– Ha bármit mondanék most, Ádám megölne – kezdte viccesen Heidel. – Sajnálatos, hogy Bázelben ennyi idő után sem látszik rendeződni a helyzete. Ádámot mindig nagy szeretettel fogadjuk Mainzban, amikor elment, az az ő döntése volt, amit elfogadtunk. Egyelőre nem gondolkoztunk a visszahozatalán – fogalmazott a mainzi sportigazgató, a Kicker azonban megjegyezte a cikkben, hogy nem is zárta ki ennek a lehetőségét.

Az szinte biztosnak tűnik, hogy Szalai Ádám svájci kalandja szerződésbontással ér majd véget, utána pedig talán már konkrétabban is fogalmazhat majd Heidel a csatár esetleges mainzi jövőjéről. Szalai eddig két részletben 146 meccsen szerepelt a Mainz színeiben, amely ezzel pályafutása első számú klubja.

Borítókép: Szalai Ádám (Fotó: Fotó: FC Basel/Luca Cavegn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.