Kerkez Milos értéknövekedése a vb felfedezettjéét is lekörözi

Sok futballista értéke a többszörösére nőtt 2022-ben a Transfermarkt adatai szerint, amiben komoly hatása volt a katari vb-nek, de nem csak annak. A Fradi tunéziai középpályása, Aissa Laidouni és a magyar válogatott egyik idei újonca, Kerkez Milos is az önmagukhoz képest többszörös árnövekedést elkönyvelt játékosok közé tartozik, akik közül ötöt emeltünk ki.

2022. 12. 26. 18:03
KEHRER, Thilo; MILOS, Kerkez
Labdarúgás – Nemzetek Ligája – Németország-Magyarország Fotó: Illyés Tibor/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a katari vb nyújtott jó lehetőséget a játékosoknak, hogy növeljék a piaci értéküket, hiszen a futball legnagyobb színpadán mutathatták meg a képességeiket. Jól sáfárkodott a vb-n neki jutott három meccsel a Fradi tunéziai középpályása, aki nemcsak a dán sztár, ellen bemutatott látványos szerelésére és a Real Madrid francia középpályásának, Eduardo Camavingának kiosztott kötényére lehetett büszke Katarban.

Laidouni Dánia ellen remekelt a vb-n Fotó: AFP

Az NB I egyetlen katari szereplőjét választották meg a Tunézia–Dánia meccs legjobbjának, a The Athletic nevű szaklap pedig a csoportkör végén kieső válogatottak legjobb játékosai között emlegette Laidounit. 

A 26 éves játékos kétmillió eurós piaci értékkel kezdte az évet, elsősorban az FTC El-csoportelsőségének köszönhetően jelenleg négymilliót ér – a duplázásban még nincs benne a vb hatása, esetében ugyanis még nem frissítették az árat. 

Sajtóhírek szerint Laidouni akár 10 millió eurót is hozhat a Fradi konyhájára, amennyiben eladják. Ezzel új dimenziót nyitna az NB I történetében, hiszen ilyen drágán még egy játékos sem távozott hazánkból, a jelenlegi rekordot Muhamed Besic tartja, aki 2014-ben szintén egy sikeres vb-szereplés után igazolt az Üllői útról 4,8 millióért az Evertonba.

Az aranyérmes argentin és a bronzérmes horvát

Hivatalosan Enzo Fernández lett a katari vb legjobb fiatal, azaz 23 éven aluli labdarúgója, tehát az Argentína színeiben szerzett aranyérem mellett egy értékes egyéni díjat is hazavihetett a Benfica középpályása. Tényleg ő volt a vb egyik legnagyobb felfedezettje, hiszen csak szeptemberben mutatkozott be a válogatottban, mindössze három felkészülési mérkőzésen jutott szóhoz a nemzeti csapatban a katari torna előtt, ennek ellenére a vb-n az összes meccsen alapember volt Lionel Scaloni válogatottjában. Fernández az év elején még csak 5 millió eurót ért, a vb előtt már 35 milliót, utána pedig már 55 millióra lőtték be az árát – tehát összességében a 11-szeresére drágult.

Enzo Fernández a franciák elleni vb-döntőben:

Nagyot ugrott a vb után a bronzérmes horvát válogatott védője, Josko Gvardiol értéke is. Sok magyar számára az lehetett az első emlék róla, amikor 2020-ban a BL-selejtezőben a Fradi úgy győzte le a Dinamo Zagrebet, hogy az ifjú középhátvéd kapitális hibát vétett a második ferencvárosi gól előtt. Gvardiol még mindig csak 20 éves, és Katarban a horvátok egyik legjobbja volt, így német klubjánál, Lipcsében már dörzsölhetik a tenyerüket, hogy megérte 18,8 millió eurót kifizetni érte a Dinamónak tavaly nyáron: Gvardiol értéke a januári 25 millióról máris 75 millió euróra nőtt.

idén berobbant

Hogy nem csak a vb-n lehetett nagy értéknövekedést elérni, arra a magyar válogatott Kerkez Milos az egyik legjobb példa. A 19 éves balhátvéd szeptemberben a németek ellen Lipcsében 1-0-ra megnyert Nemzetek Ligája-meccsen debütált válogatottjában, méghozzá rögtön a mezőny egyik legjobbjaként. Kerkez gyerekkora óta kiemelt tehetségnek számított, 11 évesen már a Rapid Wien akadémiáján edződött. 

Onnan azonban fegyelmi vétségek miatt hazajött, Győrbe került, majd 2021-ben az AC Milan különgépet küldött érte, posztja olasz legendája, Paolo Maldini személyesen nézte ki magának. A felnőttkarrierje idén indult be, amikor az év elején a holland élvonalbeli AZ Alkmaar kétmillió euróért kivásárolta Milánóból, mostanra pedig a klub egyik legnagyobb értéke lett. Kerkez csupán 300 ezer eurót ért 2022 kezdetekor, ma viszont már 7 millió euró áll a neve mellett, azaz több mint a 23-szorosára növekedett.

Maradona után itt van Kvaradona

A magyar játékoshoz hasonlóan a grúz Hvicsa Kvarachelija sem Katarban szedte fel az idei extra milliókat. A Napoli idén nyáron 10 millió euróért vette meg a 21 éves szélsőt a Dinamo Batumitól, majd a Diego Maradonát istenként tisztelő nápolyiak hamar átkeresztelték Kvaradonának az argentin legenda után.

Kvaradona eddig 17 meccsen 8 gólt és 10 gólpasszt hozott össze a Napoliban, amely a BL-ben a Liverpoolt is megelőzve csoportgyőztes lett, a Serie A-t pedig nyolcpontos előnnyel vezeti a címvédő Milan előtt. A Napoli legutóbb 1990-ben volt olasz bajnok az isteni Diego vezérletével, ami legalább olyan fontos siker volt a helyiek életében, mint az argentinokéban a szintén Maradonának köszönhető 1986-os vb-cím. Ez utóbbit idén megismételte a válogatottal, Nápolynak meg itt van Kvaradona, aki idén 16 millió euróról 60 millióra növelte az értékét. Ha egy bajnokcsapat vezéreként valóban Maradona örökébe lép, ez még csak a kezdet.

Borítókép: Kerkez Milos a magyar válogatottban Németország ellen (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.